Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Kuka kantaa kantajia?

Blogit Rajalla 27.9.2016 06:00
Riitta Kuusi
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Olin Diakonian Päivillä Turussa. Piispa Kalliala murehti siellä sitä, kuinka huolehditaan vanhuksista. Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professori Veli-Matti Ritakallion huolenaiheena olivat nuoret aikuiset, jotka putoavat viimeistään siinä vaiheessa, kun pitäisi päästä töihin. Monet menettävät otteensa elämästä jo ennen sitä. Ritakallio on johtanut tutkimushanketta Nuori aikuisuus sosiaalisena riskinä.

Edellinen sukupolvi ja tuleva sukupolvi, siihen väliin jäävät keski-ikäiset taakankantajat. Mietin, kuinka te jaksatte, te, joilta vaaditaan joka suunnasta. Työssä pitää jaksaa, että saa pitää työpaikkansa. Töitä on riittämiin ja usein liikaakin niillä, joilla työpaikka on. Hallituskin muistaa pidentämällä työaikaa ja leikkaamalla sieltä ja täältä.

Vanhemmat ovat siirtymässä kolmanteen ikäkauteen, joka ei kaikille ole odotettu aika, jolloin voi tehdä sitä, mitä ei työssä ollessa ehtinyt. On niitäkin, jotka ovat antaneet kaikkensa ja vähän enemmänkin isänmaansa hyväksi. Mitä lienevät sitten isänmaalta saaneet – tai saamassa!

Samanaikaisesti perheen nuoret etsivät omaa paikkaansa elämässä. Jos opiskelupaikka on löytynyt, työn saaminen taitaa olla kohta yhtä onnenkauppaa kuin lottovoitto. Käytännössähän se tarkoittaa sitä, että he ovat edelleen osin vanhempiensa elätettävänä tai ainakin avustettavina.

Keski-ikä koostuu rutiineista ja kriisistä kirjoittaa bloggaaja. Varsin uskottavaa! Rutiinit hoituvat, kun ne on jo ehtinyt elämässä oppia. Kriisejä varmaan riittää, kun vaativia käsiä ojentuu kohti joka puolelta. Lääkkeeksi tarjotaan downshiftausta, joogaa, kuntosalia, polkujuoksua tai maratonia. Siis yksi vaatimus lisää pitää huolta omasta kunnostaan ja omasta kehostaan.

Kuka kantaa kantajia? Hallitukselta ei taida apua olla odotettavissa. Kirkkoko auttaisi? Piispa Kallialan vastaus oli Diakonian Päivien päätösmessun saarnassa: Rakkaus on ihana ja uuvuttava todellisuus. Se on kuitenkin elämän käyttövoima. ”Katseeseen vastaaminen, kasvojen pyynnön vastaanottaminen, toisen tarpeen kuuleminen ja toisen elämän vakavasti ottaminen on rakkautta”. Myös omien tarpeiden kuunteleminen ja kuuleminen, oman elämän vakavasti ottaminen auttaa kantajia jaksamaan.

 

Rajalla -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.