Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Ihmisen arvo

Blogit Rajalla 2.8.2016 09:00
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Kaksi uutista:

Puukottaja surmasi 19 ihmistä heidän nukkuessaan. Lisäksi 25 henkilöä loukkaantui.  Puukottaja myönsi tekonsa ja motiivina oli, että hän halusi ”päästä eroon tämän maailman kehitysvammaisista”. Tämä tapahtui viikko sitten Japanissa, noin 50 km päässä pääkaupungista Tokiosta.

Kalasataman Kipparintalo sai vieraita Japanista. Viime viikolla talossa vieraili 32 japanilaisen ryhmä tutustumassa kehitysvammaisten asumiseen Suomessa. Uutisessa kerrotaan, että Kipparintalo on kansainvälinen esimerkki muillekin.

Japanilainen vierailijaryhmä sai kuulla kotimaansa ikävät uutiset samana aamuna, kun he vierailivat Kipparintalossa. Suomessa asuva Hannae Mikkola kertoi, että samankaltaisia tekoja on tehty joskus myös vanhainkodeissa.

Uutisia näyttäisi yhdistävän kaksi asiaa: kehitysvammaiset ihmiset ja japanilaiset. Voimme siis huokaista helpotuksesta. Meillä on asiat hyvin. Japanilaiset voivat ottaa meistä mallia!

Vammaiset tai vanhat ihmiset eivät ansaitse elämää. Kenellä on oikeus elää? Millainen elämä on oikeaa elämää? Kenen elämään meillä on varaa?

Nämä kysymykset ovat varsin relevantteja Suomessakin. Ne liittyvät hyvin moniin asioihin mm. hoitopaikkojen ja hoitajien määrään, mutta aina tuntuu olevan kysymys rahasta.

Pohjimmiltaan kuitenkin on kysymys meistä ihmisistä – jokaisesta ihmisestä.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.