Ihmisen arvo

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Kaksi uutista:

Puukottaja surmasi 19 ihmistä heidän nukkuessaan. Lisäksi 25 henkilöä loukkaantui.  Puukottaja myönsi tekonsa ja motiivina oli, että hän halusi ”päästä eroon tämän maailman kehitysvammaisista”. Tämä tapahtui viikko sitten Japanissa, noin 50 km päässä pääkaupungista Tokiosta.

Kalasataman Kipparintalo sai vieraita Japanista. Viime viikolla talossa vieraili 32 japanilaisen ryhmä tutustumassa kehitysvammaisten asumiseen Suomessa. Uutisessa kerrotaan, että Kipparintalo on kansainvälinen esimerkki muillekin.

Japanilainen vierailijaryhmä sai kuulla kotimaansa ikävät uutiset samana aamuna, kun he vierailivat Kipparintalossa. Suomessa asuva Hannae Mikkola kertoi, että samankaltaisia tekoja on tehty joskus myös vanhainkodeissa.

Uutisia näyttäisi yhdistävän kaksi asiaa: kehitysvammaiset ihmiset ja japanilaiset. Voimme siis huokaista helpotuksesta. Meillä on asiat hyvin. Japanilaiset voivat ottaa meistä mallia!

Vammaiset tai vanhat ihmiset eivät ansaitse elämää. Kenellä on oikeus elää? Millainen elämä on oikeaa elämää? Kenen elämään meillä on varaa?

Nämä kysymykset ovat varsin relevantteja Suomessakin. Ne liittyvät hyvin moniin asioihin mm. hoitopaikkojen ja hoitajien määrään, mutta aina tuntuu olevan kysymys rahasta.

Pohjimmiltaan kuitenkin on kysymys meistä ihmisistä – jokaisesta ihmisestä.