Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Kun Nizza tuli lähelle

Blogit Rajalla 20.7.2016 13:21
Susanna Merikanto-Timonen
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.

Heinäkuussa on lähes päivittäin joutunut heräämään uutisiin terroriteoista, onnettomuuksista ja väkivallan teoista – kotimaassa ja ulkomailla. Kuvauksia ihmisen raakuudesta toista kohtaan. Nämä uutiset herättävät levottomuutta, epävarmuutta ja pelkoa. Mihin olemme menossa? Mikä saa ihmisen toimimaan väärin? Miksi ihminen haluaa pahaa? Onko kyseessä terroristijärjestön teko vai yksittäinen kosto, mielenterveyssyyt vai poliittinen teko, syy teolle löytyy tai on löytymättä.

Tavalliselle kansalaiselle, Matti tai Maija Meikäläiselle uutisia lukiessa nousee huoli pintaan vaikkakin pelolle ei saisi antaa valtaa. Raakuus pysäyttää hetkeksi. Kuitenkin, päivän edetessä, arkiset askareet vievät ajatukset näistä kamalista uutisista muualle. Etäisyys tapahtumiin kasvaa ja arki hyvällä tavalla kantaa. Uutiset tulevat ja menevät.

Arki muuttuu salamannopeasti, kun tuo lehdestä luettu artikkeli tulee lähelle, kun se koskettaa konkreettisesti. ”Täällä on tapahtunut onnettomuus…”. Nämä tekstiviestin sanat herättivät minut viime perjantaina tavalliseen arkeeni, viimeiseen työpäivääni, ennen kesälomia. Nizzan järkyttävä teko ja lähisukulaisen matka osuivat samaan hetkeen ja paikkaan. Iloiset tervehdykset matkan varrelta saivat toisenlaisen sävyn ja lähetettyihin viesteihin nousi kysymys miksi. Meidän onneksemme, hän ystävänsä kanssa oli poistunut paikalta hetkeä aikaisemmin. Mutta liian moni oli paikalla, kun tuo kuorma-auto syöksyi täysin viattoman kansanjoukon päälle.

Heti onnettomuuden jälkeen, alkoi yhteistyö Ranskan siirtolaispappimme ja Suomen Ranskan suurlähetystön kanssa. Kriisityö oli käynnissä, kumpikin taho omilla tonteillaan työtään tehden, läpi yön ja seuraavat päivät, asuuhan Nizzassa tuhansia suomalaisia. On lohduttavaa tietää, että ulkomailla asuessa, työmatkoilla tai lomareissuilla, on olemassa Kirkon ulkosuomalaistyön tukiverkko, 37 maassa. Lisäksi, Suomen Ulkoasiainhallinnon edustustoverkossa on 89 toimipistettä.

Tv-haastattelussa, heti seuraavana päivänä teon jälkeen, haastateltiin paikalla ollutta suomalaista lääkäriä. Hän oli ollut rannalla ja pelastunut vaimonsa kanssa täpärästi. Kun häneltä kysyttiin, miten hän analysoisi tilannetta lääkärin silmin. Hän vastasi: ” Siinä tilanteessa olin paniikissa oleva ihminen, en lääkäri”. Lääkärit, sairaanhoitajat, ambulanssimiehet, papit jne. ovat ammattinsa ohella ennen kaikkea ihmisiä, jotka tämän kaltaisten tekojen tullessa liian lähelle, myös avuttomia ja pelkääviä kansalaisia, Matti ja Maija Meikäläisiä.

Tuon haastattelun jälkeen, jäin itse pohtimaan sitä, olisiko oma ”työmoodini” ollut miten päällä, jos viestin Nizzasta olisi välittänyt viranomainen, viestin lähiomaisen loukkaantumisesta tai vielä pahemmasta. Kuinka moni Nizzassa on tällä hetkellä tilanteessa, jossa lomamatka sai järkyttävän päätöksen ja arki aivan toisenlaisen näkymän. Toivon, että he eivät jää yksin ja heillä jokaisella on lähimmäinen vierellään. Myös heillä, jotka palaavat Nizzan lomamatkaltaan takaisin, mielessään ”entä jos…”.

Yksin emme voi pahuutta poistaa, mutta voimme edesauttaa siinä, että itse omilla teoillamme, emme aiheuta pelkoa tai tuhoa ympärillemme. Maailma tarvitsee hyviä ihmisiä.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.