Hallitus yllätti

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Suomi ratifioi vihdoin YK:n sopimuksen vammaisten henkilöiden oikeuksista. Sopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa joulukuussa 2006 ja se tuli voimaan 2008. Nyt perusteellisen harkinnan jälkeen Suomen hallitus on sen siis ratifioinut. Ulkoasiainministeriön tiedotteen mukaan ”Yleissopimus on yksi maailman nopeimmin ratifioiduista ihmisoikeussopimuksista.” Suomen politiikkana on ollut saattaa lainsäädäntö ajan tasalle ennen sopimuksen ratifiointia. Tämä on tarkoittanut kotikuntalain, sosiaalihuoltolain ja kehitysvammaisten erityishuoltoa koskevan lain muutoksia. Kotikuntalain muutos voi tarkoittaa sitä, että viittomakielinen henkilö voi hakeutua sellaiseen kuntaan, jossa hän voi saada palveluja viittomakielellä. Suomi on siis ollut EU-maista viimeisiä, jotka ovat ratifioineet vammaissopimuksen. Suomalaisilla vammaisaktivisteilla on ollut merkittävä osuus YK:n sopimuksen valmistelussa. Erityisesti Liisa Kauppinen toimi taitavasti neuvottelijana valmisteluvaiheessa. ”Liisa Kauppisen ansiosta sopimukseen saatiin maininnat viittomakielestä ja kuurojen koulutuksesta”, toteaa Kuurojen Liiton toiminnanjohtaja Markku Jokinen. Tämä panos oli yhtenä perusteena Kauppisen saamalle YK:n ihmisoikeuspalkinnolle 2013. * * * * * * Päivän hyvä uutinen oli myös Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan tiedote, jonka mukaan pitkän linjan vammaisvaikuttaja Kalle Könkkölä vihitään kunniatohtoriksi. Onnittelut!