Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Hallitus yllätti

Blogit Rajalla 12.5.2016 21:29
Riitta Kuusi
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Suomi ratifioi vihdoin YK:n sopimuksen vammaisten henkilöiden oikeuksista. Sopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa joulukuussa 2006 ja se tuli voimaan 2008. Nyt perusteellisen harkinnan jälkeen Suomen hallitus on sen siis ratifioinut. Ulkoasiainministeriön tiedotteen mukaan ”Yleissopimus on yksi maailman nopeimmin ratifioiduista ihmisoikeussopimuksista.”
Suomen politiikkana on ollut saattaa lainsäädäntö ajan tasalle ennen sopimuksen ratifiointia. Tämä on tarkoittanut kotikuntalain, sosiaalihuoltolain ja kehitysvammaisten erityishuoltoa koskevan lain muutoksia. Kotikuntalain muutos voi tarkoittaa sitä, että viittomakielinen henkilö voi hakeutua sellaiseen kuntaan, jossa hän voi saada palveluja viittomakielellä.
Suomi on siis ollut EU-maista viimeisiä, jotka ovat ratifioineet vammaissopimuksen. Suomalaisilla vammaisaktivisteilla on ollut merkittävä osuus YK:n sopimuksen valmistelussa. Erityisesti Liisa Kauppinen toimi taitavasti neuvottelijana valmisteluvaiheessa. ”Liisa Kauppisen ansiosta sopimukseen saatiin maininnat viittomakielestä ja kuurojen koulutuksesta”, toteaa Kuurojen Liiton toiminnanjohtaja Markku Jokinen. Tämä panos oli yhtenä perusteena Kauppisen saamalle YK:n ihmisoikeuspalkinnolle 2013.
* * * * * *
Päivän hyvä uutinen oli myös Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan tiedote, jonka mukaan pitkän linjan vammaisvaikuttaja Kalle Könkkölä vihitään kunniatohtoriksi. Onnittelut!

Rajalla -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.