Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Luolamiesten viimeinen linnake

Blogit Rajalla 22.4.2016 08:06
Stiven Naatus
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.

Sen ihmiskuva on hyvin konservatiivinen ja äijäkeskeinen. Naiskuva on niin ikään patavanhoillinen. Keskeiset ja näkyvästi esillä olevat toimijat ovat miehiä, naiset puuhailevat kuvassa somistuksina tukemassa äijien meininkiä. Puhetyyli on esineellistävä ja erilaisuutta vieroksuva. Pöydässä on rasvaa tirskuvaa makkaraa. Se on luolamiesten viimeinen linnake.

Ei, en tarkoita kirkkoa vaan Suomi-viihteen nykytilaa. Näin ainakin asiaa kuvailee Helsingin Sanomien uutispäällikkö Jussi Pullinen  kolumnissaan analysoidessaan tämän hetken viihde-ohjelmia ja elokuvia. Ja osuu siinä minusta johonkin oikeaan. Viihteen valtavirrassa näyttää olevan vahvaa haikailua takaisin viidakkoon. Samaa oireilua löytyy myös muualta Euroopasta ja valtamerten takaa kantautuvat Donald J. Trumpin verevät iskulauseet.

Viihde on vakava asia, koska se kertoo koko yhteisön arvoista paljon. Viihde myy sitä, mikä menee kaupaksi. Eikä se mikä myy, ole kaikkina aikoina sama asia. Konservatiivisten arvojen nousu liitetään usein huonoihin taloudellisiin aikoihin. Epävarmat ajat saavat ihmiset tarttumaan menneeseen.

Äijäilyssä, saati sitten konservatiivisissa arvoissa ei sinänsä ole mitään pahaa. Ongelma syntyy, jos sen ajatellaan kuvaavan koko todellisuutta; kun kaikkien pitäisi ryhtyä toimimaan viidakon roolimallien mukaisesti. Äijäily muuttaa todellisuuden koko värikkään kirjon latteaksi vääristymäksi ja työntää suuren joukon ihmisiä marginaaliin. Toisin sanoen: valtava määrä energiaa jää tulematta käyttöön. Se nyt vain on tyhmää tehdä niin.

Kristillisestä näkökulmasta katsoen kyse on ihmisen arvon latistamisesta pinnallisiin ja liian yksinkertaisiin malleihin. Oikea elämä ja oikeat ihmiset ovat paljon mutkikkaampia ja moniulotteisempia. Sillä ei ole nyt väliä vaikka tämä luolamies-meininki sattuisikin olemaan valtavirtaa tai myyvä juttu. Luomisesta nouseva ihmisen arvo kaikessa moninaisuudessaan on korvaamaton.

Ja kyllä, kirkolla on meneillään omat vääntönsä sen pohtiessa ihmiskuvaansa ja sitä, kenet kirkko vihkii avioliittoon. Tämä pohdinta tullee kestämään kauan ja vilkkaammalla hermot ehtivät mennä moneen kertaan. Jatkuvuutta korostavana yhteisönä kirkko haluaa koko yhteisönsä ehtivän ainakin jollakin tasolla muutoksen kelkkaan mukaan. Ja ihmisen maailmankuvan muutos on usein hidasta sorttia. Ehtii siinä hiirtä klikkailla useampaan otteeseen.

Kuitenkin juuri jatkuvuus antaa tämän hektisen maailmanajan keskellä tilaa ja aikaa katsoa sitä, mihin tässä oikein ollaan porukalla menossa. Tällaista katsomisen tehtävää hoitaa myös hyvä journalismi ja journalisti. Sellainen, joka ei kaiken aikaa kumartele trendejä vaan todella pysähtyy katsomaan. Siihenkin tarvitaan aikaa ja kärsivällisyyttä.

Jatkuvuus antaa myös mahdollisuuden tarkastella omia arvoja suhteessa johonkin, joka ei häviä heti ensi viikolla. Olipa sitten itse mitä mieltä tahansa.

Seuraa kirjoittajaa twitterissä

 

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.