Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Terrorismi uhkaa muuttua mediaviihteeksi

Blogit Rajalla 22.3.2016 18:25
Stiven Naatus
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.

Terroristi-isku Brysselissä on suuri murhenäytelmä, jossa ihmiset menettivät omaisiaan ja läheisiään ja joka koskettaa syvästi monia. Sillä on myös vaikutusta ihmisten mielialaan ja turvallisuuden tunteeseen ja se vaikuttaa valtioiden politiikkaan. Se on siksi merkittävä uutinen, josta on tärkeä puhua. Se herättää tunteita, joista on syytä keskustella ja purkaa. On myös tärkeää analysoida sekä Euroopan että Suomen turvallisuustilannetta ja mahdollisia uhkia. On olennaista tukea ihmisiä, joita asia koskettaa ja pitää huolta siitä, että eurooppalaiset arvot, avoimuus ja demokratia pysyvät tärkeinä, eikä terrorismi pääse tavoitteeseensa, huojuttamaan yhteiskuntia.

Terrori-isku Euroopassa, lähellä meitä, on saanut tiedotusvälineet varpailleen. Kaikkea tapahtumista seurataan reaaliaikaisesti, kaikkea mahdollista uutisoidaan ja kaikesta mahdollisesta saadaan näyttäviä otsikoita. Kuohuttavia kuvia ja ilmaisuja on liikkeellä jo niin paljon, että ne menettävät pian merkityksensä. Itsekin keskeytän työni ja seuraan tapahtumia näytöltä, onkohan tullut taas jotain uutta tietoa. Uutta tietoa kuitenkin tulee vähän, ensimmäiset faktat on kerrottu aika pian. Varsinaista analyysiä tapahtumista voidaan tehdä vasta myöhemmin. Jatkuva toistelu tuntuu vain pintahötöltä.

Tapahtunut herättää monenlaisia tunteita, tyrmistyksestä suruun ja ahdistukseen, jopa pelkoon. Jollakin on paikalla tuttuja tai muita yhteyksiä tapahtumiin. Bryssel on myös Euroopan hallinnollinen sydän ja symbolinen paikka, tapahtumilla siellä on myös yhteiskunnallista merkitystä. Silti kaikki tämä olennainen jää helposti kuohunnan alle, jossa uutta tietoa ei varsinaisesti ole saatavilla; on vain jatkuvia suuria otsikoita tummalla pohjalla. Onko tätä kaikkea pakko seurata ihan kokoa ajan?

Eurooppalaiset yhteiskunnat ovat suhteellisen vakaita ja tällaisissa tapauksissa ne osoittavat toimivuutensa. Viranomaiset toimivat heti, poliittinen järjestelmä kantaa oman vastuunsa ja kansalaiset osoittavat tukeaan iskujen kohteille. Media kertoo tapahtuneesta avoimesti. Kirkot ja muut uskonnolliset yhteisöt auttavat omalta osaltaan yhteisöjä ja yhteiskuntia käsittelemään asiaa. Tällainen on tarpeen. Tapahtunut on surullista ja järkyttävää kuultavaa ja nähtävää. En silti haluaisi uteliaisuudestani huolimatta seurata sitä koko ajan reaaliaikaisesti.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä

Rajalla -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.