Terrorismi uhkaa muuttua mediaviihteeksi

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.

Terroristi-isku Brysselissä on suuri murhenäytelmä, jossa ihmiset menettivät omaisiaan ja läheisiään ja joka koskettaa syvästi monia. Sillä on myös vaikutusta ihmisten mielialaan ja turvallisuuden tunteeseen ja se vaikuttaa valtioiden politiikkaan. Se on siksi merkittävä uutinen, josta on tärkeä puhua. Se herättää tunteita, joista on syytä keskustella ja purkaa. On myös tärkeää analysoida sekä Euroopan että Suomen turvallisuustilannetta ja mahdollisia uhkia. On olennaista tukea ihmisiä, joita asia koskettaa ja pitää huolta siitä, että eurooppalaiset arvot, avoimuus ja demokratia pysyvät tärkeinä, eikä terrorismi pääse tavoitteeseensa, huojuttamaan yhteiskuntia.

Terrori-isku Euroopassa, lähellä meitä, on saanut tiedotusvälineet varpailleen. Kaikkea tapahtumista seurataan reaaliaikaisesti, kaikkea mahdollista uutisoidaan ja kaikesta mahdollisesta saadaan näyttäviä otsikoita. Kuohuttavia kuvia ja ilmaisuja on liikkeellä jo niin paljon, että ne menettävät pian merkityksensä. Itsekin keskeytän työni ja seuraan tapahtumia näytöltä, onkohan tullut taas jotain uutta tietoa. Uutta tietoa kuitenkin tulee vähän, ensimmäiset faktat on kerrottu aika pian. Varsinaista analyysiä tapahtumista voidaan tehdä vasta myöhemmin. Jatkuva toistelu tuntuu vain pintahötöltä.

Tapahtunut herättää monenlaisia tunteita, tyrmistyksestä suruun ja ahdistukseen, jopa pelkoon. Jollakin on paikalla tuttuja tai muita yhteyksiä tapahtumiin. Bryssel on myös Euroopan hallinnollinen sydän ja symbolinen paikka, tapahtumilla siellä on myös yhteiskunnallista merkitystä. Silti kaikki tämä olennainen jää helposti kuohunnan alle, jossa uutta tietoa ei varsinaisesti ole saatavilla; on vain jatkuvia suuria otsikoita tummalla pohjalla. Onko tätä kaikkea pakko seurata ihan kokoa ajan?

Eurooppalaiset yhteiskunnat ovat suhteellisen vakaita ja tällaisissa tapauksissa ne osoittavat toimivuutensa. Viranomaiset toimivat heti, poliittinen järjestelmä kantaa oman vastuunsa ja kansalaiset osoittavat tukeaan iskujen kohteille. Media kertoo tapahtuneesta avoimesti. Kirkot ja muut uskonnolliset yhteisöt auttavat omalta osaltaan yhteisöjä ja yhteiskuntia käsittelemään asiaa. Tällainen on tarpeen. Tapahtunut on surullista ja järkyttävää kuultavaa ja nähtävää. En silti haluaisi uteliaisuudestani huolimatta seurata sitä koko ajan reaaliaikaisesti.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä