Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Hallitukselta tulorajat rakkaudelle

Blogit Rajalla 16.2.2016 08:01
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Olen idealisti ja humanisti. Uskon ihmisten yhdenvertaisuuteen syntyperästä tai lähtökohdista huolimatta. Mikä pahinta, uskon myös rakkauteen – rakkauteen kaikkia kanssaihmistä kohtaan. Sen tähden rahalla mitattu rakkaus, on se millaista tahansa, saa minut tuntemaan oloni epämukavaksi.

Hallitus on laskenut rahansa – taas kerran. Seuraavana vuorossa on korottaa tulorajoja, jotka edellytetään perheensä Suomeen haluavalta henkilöltä. Perhe on paras ja pahin, parhaimmillaan se lisää hyvinvointia kaikilla mittareilla mitattuna. Se vahvistaa ihmisen olemassaoloa, kielitaitoa tai kulttuuriin sopeutumista.

Maahanmuuttoviraston mukaan tällä hetkellä voimassa olevat ”suuntaa-antavat” euromääräiset toimeentuloedellytykset/henkilö ovat: aikuinen 1000 €/kk sekä samaan talouteen kuuluva aikuinen 700 €/kk, lapset 400-500 €/kk. Esimerkiksi kaksi alaikäistä lastaan ja puolisonsa Suomeen haluavalta perheenkokoajalta edellytetään 2 600 euron kuukausituloja.

Nyt hallitus on esittämässä korotuksia tulorajoihin. Perusteluna on se, että Suomi ei olisi liian houkutteleva kohde muualta tulijoille. – Kävin viikonloppuna Iisalmessa, ei ollut kovin monia houkutellut sekään kaupunki perjantai-illan huumaan.

Perheenjäseniksi lasketaan perheenyhdistämisessä ”avio- ja rekisteröity puoliso, alaikäinen lapsi ja alaikäisen huoltaja. Avopuoliso voi saada luvan, jos puolisot ovat asuneet yhdessä kaksi vuotta tai heillä on yhteinen lapsi. Muu omainen voi saada luvan vain poikkeustapauksessa.”

Viime vuosina meillä on varsin useita esimerkkejä siitä, että perheeseen ei lasketa esimerkiksi isovanhempaa. Suomen viranomaisten mukaan muistisairas henkilö, joka ei osaa pyytää vettä tai ruokaa, syödä tai pukeutua ilman apua, voidaan karkottaa kotimaahansa. Siellä, Petroskoissa, kotihoito tarkoittaa työntekijän käymistä 1-3 kertaa viikossa. Minusta tämä ei kuulosta poikkeustapaukselta, vaan normaalilta huolehtimiselta omasta äidistä. Karkotuspäätöksen tekeminen sen sijaan kuulostaa heitteille jättämiseltä.

Ystävänpäivän aikoihin, niin amerikkalaista tuontitavaraa kuin se onkin, tällaiset hallituksen ’maastapoistoystävälliset’ tervehdykset eivät kovin lämmitä. Onneksi viikonloppuna uutisoitiin toisenlaisistakin ihmisistä. Kuten SPR:n ystäväpalvelun kautta toisiinsa tutustuneista Anusta ja Kaarinasta.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.