Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Miksi uskon islamiin luterilaisena teologina?

Blogit Rajalla 9.2.2016 00:01
Jyri Komulainen
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.

Näin uskontojen asiantuntijana ei ole mukava seurata islam-kriittisyyden aaltoa, joka on voimakkaassa kasvussa.

Sosiaalinen media pursuaa stereotypioita, ennakkoluuloja ja virheellisiä väitteitä. Jos niitä yrittää oikaista, saa aikaan vain lisää turbulenssia.

Valtavirran media syyllistyy sekin yksipuolisuuteen – enkä tarkoita, että islamia käsiteltäisiin silkkihansikkain kuten islam-kriitikot väittävät. Puhun siitä, että uutiset uskontojen vuoropuhelusta jäävät pääsääntöisesti katveeseen.

Viime viikkoina olisi ollut tarjolla kaksi positiivista islam-uutista, joihin en nähnyt viittauksia suomalaisessa mediassa.

Tammikuun lopussa kolmatta sataa islamilaista oppinutta antoi Marrakeshin julistuksen, joka pyrkii edistämään vähemmistöjen uskonnonvapautta muslimimaissa.

Globaalista uutisvirrasta silmiini osui myös Barack Obaman viimeviikkoinen visiitti baltimorelaiseen moskeijaan. Presidentti kiitti amerikkalaisia muslimeja ja korosti kaikkien olevan ”yhtä amerikkalaista perhettä”. Vierailu alleviivasi sitä, miten islam tuo myönteisen panoksen Yhdysvaltojen moniuskontoiseen yhteiskuntaan.

Juuri nyt hyviä uutisia kuitenkin tarvittaisiin. Onhan islam yksi ihmiskunnan merkittävimmistä tavoista hahmottaa Jumalan olemassaolo ja maailman mielekkyys. Yli tuhannen vuoden ja miljardin ihmisen perinteen leimaaminen itsemurhaterroristien ja jihadistien perusteella on sulaa hulluutta, johon voisi tulla joku tolkku myönteisten uutisten valossa!

Ennen kuin perustelen, miksi luterilaisena teologina pidän islamia arvossa, korostan tuntevani islamin väkivaltaiset kasvot siinä kuin kristinuskonkin pimeän puolen. Kavahdan ISIS:in julmuuksia kuten keskiajan ristiretkeläisten terroria tai vaikkapa Ku Klux Klanin protestanttista visiota valkoisesta ylivallasta. Olen lukenut islamilaisia tekstejä, jotka motivoivat valloitussotiin siinä kuin oman pyhän kirjani Raamatun vaikeimmat kohdat.

Miksi silti uskon islamiin?

Ensinnäkin, olen käynyt monissa moskeijoissa eri puolilla maailmaa. Niissä olen kristittynä kohdannut vastavuoroisen kunnioituksen ilmapiirin. Olen kokenut erilaisissa dialogitilanteissa vieraanvaraisuutta ja ystävyyttä, jota uskonnollinen viitekehys – siis islamilainen perinne – on vain vahvistanut.

Toiseksi, tiedän monien muslimien lukevan Koraania siten, että se perustelee pluralistisen yhteiskunnan ja ihmisten välisen rauhan. Islamissa on pohja uskontojen rinnakkaiselolle. Koraanin mukaan (2:256) uskonnossa ei ole pakkoa. Se jopa opettaa (5:48) Jumalan tahtoneen yhden kansakunnan sijasta, että ihmiset kuuluvat eri uskontoihin – jotta nämä voisivat kilpailla hyvissä töissä!

Kolmanneksi, tiedostan kristittynä uskovani perimmiltään samaan Jumalaan kuin muslimit. Tässä ei ole mitään uutta. Paavi Gregorius VII kirjoitti jo vuonna 1076 Mauritanian kuninkaalle Anzirille, että ”uskomme yhteen Jumalaan, joskin eri tavoin, ja ylistämme sekä palvomme Häntä päivittäin kaikkien aikakausien Luojana ja tämän maailman Hallitsijana”.

Nimitys ”Allah” on arabiankielinen vastine sanalle ”Jumala”. Kiilan iskeminen muslimien Allahin ja kristittyjen Jumalan välille perustuu puutteelliseen tietoon. Molemmat uskonnot – kuten myös juutalaisuus – puhuvat samasta Jumalasta. Toki nämä uskonnot ymmärtävät Jumalan olemuksen keskenään jännitteisin ja opillisesti erilaisin tavoin.

Uskon siis islamin olevan traditio, jonka kanssa voin käydä dialogia ja josta kristittynä voin oppia paljon.

Uskontojen välistä vastakkainasettelua lietsovat tulkinnat on puolin ja toisin osoitettava perversioiksi, joilla ei ole teologista pohjaa. Ehkä meidän kristittyjen tulisikin seistä rohkeammin muslimien rinnalla, sillä islamin suvaitsevainen puoli jää nykyisessä maailmanpoliittisessa melskeessä helposti kuulematta.

Monikulttuurinen tilanne voikin merkitä uudenlaisia mahdollisuuksia kaikille uskonnoille. Parhaimmillaan toinen uskonto voi toimia peilinä, jonka kautta oma uskonto näyttäytyy uudella tavalla. Siksi uskontodialogi on yksi avain yhteiskunnalliseen harmoniaan. Vuoropuhelu ei tarkoita hymistelyä, vaan myös kriittisiä kysymyksiä pitää voida sen puitteissa esittää, joskin luottamuksen ilmapiirissä.

Onneksi tavallinen kansa haluaa elää rauhassa kaikkialla maailmassa – kunhan kukaan ei hämmennä sitä valheellisella tiedolla ja propagandalla. Valitettavasti nyt löytyy liikaa niitä, jotka rakentavat vihollisuuksia unohtamalla oman perinteensä pimeät puolet ja kuvaamalla toista yksipuolisesti.

Kristittynä sanoisinkin, että tarvitsemme kahdeksatta käskyä enemmän kuin aiemmin. Varsinkin kun puhumme islamista.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.