Kirkosta ja rasismista

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.

Kirkon kannan rasismiin luulisi tulleen jokaiselle selvästi viimeistään niistä kannanotoista, joita kirkon suunnalta on tullut muukalaisvihaan tai turvapaikanhakijoiden kohteluun. Kun lauantai-iltana Helsingissä pidetyssä muukalaisvastaisessa Rajat kiinni-mielenosoituksessa kannettiin kulkueen kärjessä näkyvästi ristiä, jota vielä noustiin pitelemään Helsingin Tuomiokirkon portaille, moni koki sen asiattomana. Kirkon twitter-tililtäkin twiitattiin näin:

Kirkon twiitti nousi eilen koko maan keskusteluimmaksi, ja se päätyi myös STT:n kautta uutiseksi moniin verkkolehtiin.

Hämmästelimme itsekin sitä, miksi juuri tämä twiitti levisi sellaisella voimalla, sillä itse asiahan ei ollut aivan uusi. Kenties poikkeuksellista twiitissä oli se, että mielenosoituksen järjestäneen Rajat kiinni-ryhmän häpeilemätöntä vihamielisyyttä kehdattiin sanoa suoraan rasismiksi ilman pyrkimystä viestin pehmentämiseen eufemismejä käyttämällä.

Vaikka vihamielisen muukalaiskammoiset motiivit olisivatkin usein aivan ilmeisiä, jostain syystä harva media uskaltautuu käyttämään r-sanaa. Myös muukalaisvastaisten ryhmien jäsenet itse kammoavat rasistin leimaa, vaikka tosiasiassa esimerkiksi juuri Facebookissa organisoituvan Rajat kiinni-ryhmän rasistisuudesta ei pitäisi olla minkäänlaista perusteltua epäilystä kenelläkään, joka siihen on vaivautunut tutustumaan.

Maahanmuutosta, pakolaisuudesta ja myös niiden myötä nousevista uusista ongelmista täytyy tietenkin voida käydä yhteiskunnallista keskustelua, mutta suurin häiriötekijä tälle keskustelulle tällä hetkellä ovat juuri nämä vihaa lietsovat räyhäryhmät. Maailman muuttuminen herättää pelkoa, huolta ja ahdistusta, eikä näitä tunteita ole syytä väheksyä. Selvästi suomalainen yhteiskunta ei nyt ole onnistunut ylläpitämään luottamusta, sillä ilmapiirin polarisoituminen ei näytä vähenemisen merkkejä.

Kirkon keskeisenä viestinä on kuitenkin ollut rohkaista ihmisiä välittämään myös eri kulttuurista tulevasta lähimmäisestä. Maailma muuttuu, ja siinä muutoksessa on paljon sellaista, jolle emme mahda mitään. Voimme kuitenkin valita annammeko peloillemme ja ennakkoluuloillemme vallan, vai pyrimmekö muuttuvassa ja huolestuttavassakin tilanteessa rakentamaan yhteiskuntaa toista ihmistä kunnioittaen.

 

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä.