Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Kirkosta ja rasismista

Blogit Rajalla 31.1.2016 17:14
Lari Lohikoski
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.

Kirkon kannan rasismiin luulisi tulleen jokaiselle selvästi viimeistään niistä kannanotoista, joita kirkon suunnalta on tullut muukalaisvihaan tai turvapaikanhakijoiden kohteluun. Kun lauantai-iltana Helsingissä pidetyssä muukalaisvastaisessa Rajat kiinni-mielenosoituksessa kannettiin kulkueen kärjessä näkyvästi ristiä, jota vielä noustiin pitelemään Helsingin Tuomiokirkon portaille, moni koki sen asiattomana. Kirkon twitter-tililtäkin twiitattiin näin:

Kirkon twiitti nousi eilen koko maan keskusteluimmaksi, ja se päätyi myös STT:n kautta uutiseksi moniin verkkolehtiin.

Hämmästelimme itsekin sitä, miksi juuri tämä twiitti levisi sellaisella voimalla, sillä itse asiahan ei ollut aivan uusi. Kenties poikkeuksellista twiitissä oli se, että mielenosoituksen järjestäneen Rajat kiinni-ryhmän häpeilemätöntä vihamielisyyttä kehdattiin sanoa suoraan rasismiksi ilman pyrkimystä viestin pehmentämiseen eufemismejä käyttämällä.

Vaikka vihamielisen muukalaiskammoiset motiivit olisivatkin usein aivan ilmeisiä, jostain syystä harva media uskaltautuu käyttämään r-sanaa. Myös muukalaisvastaisten ryhmien jäsenet itse kammoavat rasistin leimaa, vaikka tosiasiassa esimerkiksi juuri Facebookissa organisoituvan Rajat kiinni-ryhmän rasistisuudesta ei pitäisi olla minkäänlaista perusteltua epäilystä kenelläkään, joka siihen on vaivautunut tutustumaan.

Maahanmuutosta, pakolaisuudesta ja myös niiden myötä nousevista uusista ongelmista täytyy tietenkin voida käydä yhteiskunnallista keskustelua, mutta suurin häiriötekijä tälle keskustelulle tällä hetkellä ovat juuri nämä vihaa lietsovat räyhäryhmät. Maailman muuttuminen herättää pelkoa, huolta ja ahdistusta, eikä näitä tunteita ole syytä väheksyä. Selvästi suomalainen yhteiskunta ei nyt ole onnistunut ylläpitämään luottamusta, sillä ilmapiirin polarisoituminen ei näytä vähenemisen merkkejä.

Kirkon keskeisenä viestinä on kuitenkin ollut rohkaista ihmisiä välittämään myös eri kulttuurista tulevasta lähimmäisestä. Maailma muuttuu, ja siinä muutoksessa on paljon sellaista, jolle emme mahda mitään. Voimme kuitenkin valita annammeko peloillemme ja ennakkoluuloillemme vallan, vai pyrimmekö muuttuvassa ja huolestuttavassakin tilanteessa rakentamaan yhteiskuntaa toista ihmistä kunnioittaen.

 

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä.

 

Rajalla -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.