Tallista se alkoi

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
aasi pieni

Tallista se alkoi. Matka oli tuntunut loputtomalta. Kun muualla ei ollut tilaa, väsyneet matkalaiset ohjattiin talliin. Aasit ja naudat lämmittivät hengityksellään talviyötä. Ruokakaukalo oli pehmoinen kehto vastasyntyneelle. Uupunut äiti nojasi päänsä naudan kylkeen. Aasi suurine korvineen piti vahtia yön pimeydessä.

Kerenin oppilaita pieni

Tallista se alkoi. Opettajan matka kesti puolitoista kuukautta. Tallista piti tulla ensimmäinen kuurojenkoulu Eritreaan. Remonttityöt viivästyivät. Koska opettaja ja oppilaat olivat jo paikalla, Elsie Roos alkoi opettaa viittä kuuroa lasta kotonaan. Aikanaan sitten valmistuivat tallin remontti ja oppilaiden majat. Kerenin kuurojenkoulu on toiminut jo 60 vuotta.

Oikeaan aikaan oikeassa paikassa – sitä on Jumalan suunnittelu! Tätä olen ihmetellyt lukiessani 60-vuotiaan Kuurojen Lähetyksen historiikkia. Tätä sain ihmetellä paikan päällä Eritreassa marraskuussa.

Ja sama ihmettely adventin ja joulun evankeliumien äärellä: Johannes Kastaja, aasi varsoineen, Maria ja eläimet tallissa, kaikki olivat oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Oikeaan aikaan katselivat taivaalle tietäjät, kun he näkivät kuninkaan tähden syttyvän. Ja vaikka matka oli pitkä, oikeaan aikaan he ehtivät vastasyntynyttä kumartamaan. – Oikeaan aikaan ehti tarinan neljäs tietäjäkin Vapahtajan ristin juurelle.

peltoa ja aasi pieni

Töissä olen opetellut uutta: Yllättäviäkin näkökulmia tuttuihin teksteihin, kun olemme tehneet selkomukautuksia adventin ja joulun ajan evankeliumeista. Ja oikeaan aikaa näitä tehdään, kun Suomi on muuttumassa monikulttuurisemmaksi, ihmisten moninaisuus näkyvämmäksi.

kahviseremonia pieni

Maailmamme on yksi, halusimme tai emme. Sen opin Eritrean matkalla. Huono sato kuivuuden vaivaamassa maassa on meidän myrskytuulien ja -sateiden kääntöpuoli. Toivottavasti vieraanvaraisuutta ja ystävällisyyttä ei ole tässä maailmassa rajallisesti. Sitä näet saimme yllin kyllin eritrealaisilta.

Täällä kotimaassa tuntuu siltä, että sijaa ei ole edes tyhjässä tallissa niille, joilla ei ole tilaa elää omassa kotimaassaan. Herodekset pönkittävät edelleen valtaansa surmauttamalla viattomia.