Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Tallista se alkoi

Blogit Rajalla 22.12.2015 06:00
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Tallista se alkoi.
Matka oli tuntunut loputtomalta. Kun muualla ei ollut tilaa, väsyneet matkalaiset ohjattiin talliin. Aasit ja naudat lämmittivät hengityksellään talviyötä. Ruokakaukalo oli pehmoinen kehto vastasyntyneelle. Uupunut äiti nojasi päänsä naudan kylkeen. Aasi suurine korvineen piti vahtia yön pimeydessä.aasi pieni

Tallista se alkoi.
Opettajan matka kesti puolitoista kuukautta. Tallista piti tulla ensimmäinen kuurojenkoulu Eritreaan. Remonttityöt viivästyivät. Koska opettaja ja oppilaat olivat jo paikalla, Elsie Roos alkoi opettaa viittä kuuroa lasta kotonaan. Aikanaan sitten valmistuivat tallin remontti ja oppilaiden majat. Kerenin kuurojenkoulu on toiminut jo 60 vuotta.Kerenin oppilaita pieni

Oikeaan aikaan oikeassa paikassa – sitä on Jumalan suunnittelu! Tätä olen ihmetellyt lukiessani 60-vuotiaan Kuurojen Lähetyksen historiikkia. Tätä sain ihmetellä paikan päällä Eritreassa marraskuussa.

Ja sama ihmettely adventin ja joulun evankeliumien äärellä: Johannes Kastaja, aasi varsoineen, Maria ja eläimet tallissa, kaikki olivat oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Oikeaan aikaan katselivat taivaalle tietäjät, kun he näkivät kuninkaan tähden syttyvän. Ja vaikka matka oli pitkä, oikeaan aikaan he ehtivät vastasyntynyttä kumartamaan. – Oikeaan aikaan ehti tarinan neljäs tietäjäkin Vapahtajan ristin juurelle.

Töissä olen opetellut uutta: Yllättäviäkin näkökulmia tuttuihin teksteihin, kun olemme tehneet selkomukautuksia adventin ja joulun ajan evankeliumeista. Ja oikeaan aikaa näitä tehdään, kun Suomi on muuttumassa monikulttuurisemmaksi, ihmisten moninaisuus näkyvämmäksi.peltoa ja aasi pieni

Maailmamme on yksi, halusimme tai emme. Sen opin Eritrean matkalla. Huono sato kuivuuden vaivaamassa maassa on meidän myrskytuulien ja -sateiden kääntöpuoli. Toivottavasti vieraanvaraisuutta ja ystävällisyyttä ei ole tässä maailmassa rajallisesti. Sitä näet saimme yllin kyllin eritrealaisilta.kahviseremonia pieni

Täällä kotimaassa tuntuu siltä, että sijaa ei ole edes tyhjässä tallissa niille, joilla ei ole tilaa elää omassa kotimaassaan. Herodekset pönkittävät edelleen valtaansa surmauttamalla viattomia.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.