Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Tallista se alkoi

Riitta Kuusi
Blogit Rajalla 22.12.2015 06:00

Tallista se alkoi.
Matka oli tuntunut loputtomalta. Kun muualla ei ollut tilaa, väsyneet matkalaiset ohjattiin talliin. Aasit ja naudat lämmittivät hengityksellään talviyötä. Ruokakaukalo oli pehmoinen kehto vastasyntyneelle. Uupunut äiti nojasi päänsä naudan kylkeen. Aasi suurine korvineen piti vahtia yön pimeydessä.aasi pieni

Tallista se alkoi.
Opettajan matka kesti puolitoista kuukautta. Tallista piti tulla ensimmäinen kuurojenkoulu Eritreaan. Remonttityöt viivästyivät. Koska opettaja ja oppilaat olivat jo paikalla, Elsie Roos alkoi opettaa viittä kuuroa lasta kotonaan. Aikanaan sitten valmistuivat tallin remontti ja oppilaiden majat. Kerenin kuurojenkoulu on toiminut jo 60 vuotta.Kerenin oppilaita pieni

Oikeaan aikaan oikeassa paikassa – sitä on Jumalan suunnittelu! Tätä olen ihmetellyt lukiessani 60-vuotiaan Kuurojen Lähetyksen historiikkia. Tätä sain ihmetellä paikan päällä Eritreassa marraskuussa.

Ja sama ihmettely adventin ja joulun evankeliumien äärellä: Johannes Kastaja, aasi varsoineen, Maria ja eläimet tallissa, kaikki olivat oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Oikeaan aikaan katselivat taivaalle tietäjät, kun he näkivät kuninkaan tähden syttyvän. Ja vaikka matka oli pitkä, oikeaan aikaan he ehtivät vastasyntynyttä kumartamaan. – Oikeaan aikaan ehti tarinan neljäs tietäjäkin Vapahtajan ristin juurelle.

Töissä olen opetellut uutta: Yllättäviäkin näkökulmia tuttuihin teksteihin, kun olemme tehneet selkomukautuksia adventin ja joulun ajan evankeliumeista. Ja oikeaan aikaa näitä tehdään, kun Suomi on muuttumassa monikulttuurisemmaksi, ihmisten moninaisuus näkyvämmäksi.peltoa ja aasi pieni

Maailmamme on yksi, halusimme tai emme. Sen opin Eritrean matkalla. Huono sato kuivuuden vaivaamassa maassa on meidän myrskytuulien ja -sateiden kääntöpuoli. Toivottavasti vieraanvaraisuutta ja ystävällisyyttä ei ole tässä maailmassa rajallisesti. Sitä näet saimme yllin kyllin eritrealaisilta.kahviseremonia pieni

Täällä kotimaassa tuntuu siltä, että sijaa ei ole edes tyhjässä tallissa niille, joilla ei ole tilaa elää omassa kotimaassaan. Herodekset pönkittävät edelleen valtaansa surmauttamalla viattomia.

Riitta Kuusi

Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Keskustelu

Ja siihen loppuun tietysti se pakollinen suomalaisten syyllistäminen:)

Melko huvittava tapa nykyään rakentaa juttu kuin juttu.