Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Hyviä uutisia Afrikasta

Blogit Rajalla 15.12.2015 09:37
Jukka Keskitalo
Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.

Afrikasta tulee usein uutisia kriiseistä, nälästä ja sodista. Mutta nyt Tansaniasta kuuluu hyviä uutisia: Peruskoulutus muuttuu ilmaiseksi kaikille ensi vuoden alusta lähtien. Asiassa ollaan liikkeellä vakavalla mielellä. Vanhempia, jotka eivät päästä lapsiaan kouluun, sakotetaan. Tansanian oikeuskansleri George Masaju on perustellut tätä sillä, että lapsella on oikeus koulutukseen ja jos tätä oikeutta loukataan, kysymyksessä on rikos.

Tansaniassa onkin tehty määrätietoisesti työtä koulutustason nostamiseksi. Vaikka alakoulut muuttuivat vuonna 2002 ilmaisiksi ja lapsilla on ollut koulupakko, monet lapset ovat jääneet vaille koulutusta, koska kuluja on tullut esimerkiksi koulukirjoista. Maatalousvaltaisessa yhteiskunnassa lapsia on tarvittu myös töihin pelloille.

Erityisen vaikeassa asemassa ovat vammaiset lapset. Yleiset asenteet ja tietämättömyys estävät useimmiten heidän koulutuksen.

Tutustumismatkallani Tansaniassa ja Etiopiassa Hosainan kuurojen koulu teki aivan erityisen vaikutuksen. Näin omin silmin, mitä kouluun pääseminen lapsille merkitsi. Heitä ei enää sysätty syrjään, vaan heidät oli hyväksytty ja vastaanotettu siinä missä muutkin lapset. Ei ole yhtään liioiteltua sanoa, että lasten kasvot loistivat oppimisen ilosta. Tämän ymmärtää, koska ilman koulun antamia perustaitoja ihminen, erityisesti vammainen, jää Tansanian kaltaisessa maassa koko iäkseen yhteiskunnan ulkokehälle.

Hosainan kuurojen koulu - ryhmä

Suomen Lähetysseura on ollut vuosikymmenet Tansaniassa kumppanina koulutusta, viime aikoina erityisesti vammaisten lasten koulutusta kehitettäessä. Tätä tehdään tukemalla opettajien valmiuksia ja taitoja sekä kehittämällä opetusmenetelmiä.

Tansaniasta kuuluu siis hyviä uutisia. Koko kuva on kuitenkin lohduton: maailmanlaajuisesti koulusta poisjäävien lasten määrä on kasvussa. Unescon mukaan yli 59 miljoonaa lasta ei käy koulua.

Kuitenkin on tunnettu asia, että koulutus, erityisesti tyttöjen koulutus on hyvä keino saada köyhät maat nousuun.

Nobel-palkittu pakistanilainen Malala Yousafzai on viisaasti todennut: ” Koulutus on ratkaisu. Yksi lapsi, yksi opettaja, yksi kynä ja yksi kirja voivat muuttaa maailmaa.”

Seuraa kirjoittajaa Facebookissa ja Twitterissä.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.