Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Huipentuvissa ilmastoneuvotteluissa hyvä henki luo toiveikkuutta

Blogit Rajalla 10.12.2015 12:18
Ilkka Sipiläinen
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip

cop-21_Paris_CNNPHViime yönä ovat neuvotteluryhmät työskennelleet kuumeisesti täällä Pariisissa. Myöhäisillan pitkässä istunnossa oli tunnelma hyvä ja rakentava. Suurista kehittyvistä maista Intia ja Kiina ilmaisivat halunsa liikkua kohden sopimusta.

Vain Saudi-Arabian, Venezuelan ja Malesian puheenvuoissa kompromissihalu osasi jäädä piiloon.

Ranska on hoitanut järjestelynsä erinomaisesti. Rahaa ja aikaa säästämättä. Ilmastokokouksen puheenjohtajana toimivaa Ranskan ulkoministeri Laurent Fabiusta on kiitetty ja arvostettu varsin yleisesti.  Ilmastokokouksen prosessi on selkeä ja läpinäkyvä. Henki säilyy hyvänä ja umpikujia ei ole tullut eteen. Ranskalla on myös Afrikan valtioiden arvostusta ja luottamusta. Diplomaattitaidotkin lienevät saaneet alkunsa täältä.

Aamuyöllä työstetty vaikeimpia kysymyksiä

Aamuyön aikana on työstetty vaikeimpia kysymyksiä kuten kehittyvien ja teollistuneiden maiden taakanjakoa, asiakirjan kunnianhimoisuuden astetta ja rahoitusta. Mutta myös mm. metsäkysymyksiä. Niissä ns. REDD+ pyrkii takaamaan trooppisten metsien säilymisen mm. suuntaamalla tukeaan niiden sijaintimaille.

Satuin aamiaiselle Suomen ympäristöpaneelin puheenjohtajan, ympäristöekonomian professori Markku Ollikaisen kanssa. Hän oli varsin optimistinen lopputuloksen suhteen. Täältä on syntymässä nyt kunnon tulos. Aika on kypsä. Ranskalla on leveät hartiat maailmanpolitiikassa ja se on tehnyt kotiläksynsä hyvin. Minulle oli hieman yllätys kuinka paljon Ollikainen arvosti Iso-Britannian työtä ilmastokysymyksissä. Maa on ollut kärjessä kunniahimon suhteen, mm. asettaneet 80% päästövähennykset vuoteen 2050 mennessä tavoitteeksi ensimmäisenä suunnaten myös EU:ta ja säätäneet ilmastolain. Konservatiivihallitus on kunnostautunut erityisesti.

Velan maksu ja parannuksen teko

Minusta oli hyvä ajatus, että vanhat siirtomaavaltiot maksavat velkaansa osoittamalla halukkuutensa hillitä ilmastonmuutosta, mutta myös tukea siitä eniten kärsiviä sopeutumaan uuteen maapallon tilaan. Syntitaakasta kasvaa parhaimmillaan halu toimia ja lieventää vanhojen tekojen seurauksia. Siitä puolestaan voi seurata hyvää. Täällä tarvitaan nyt omasta luopumista olennaisissa asioissa, asettumista muiden asemaan, ilmastonmuutoksen tosiasian pitämistä kirkkaana mielessä ja – diplomaattisia taitoja.

Kehitystyön palvelukeskus Kepan Jonas Biström muotoili eräässä kokouksessa asian hyvin. Suomalaisille saattaa syttyä kiilto silmiin puolustaa kansallista etua metsäkysymyksissä. Jokaisella maalla on omia intressejään, jotka saavat silmät kiiltämään. Kiilto on suhteutettava yhteiseen, globaaliin etuun, jos haluamme sopimuksen.

Uusi työstetty esitys iltapäivällä

Ilmastokokouksen puheenjohtaja Fabius on luvannut uuden esityksen käsittelyyn kuluvan iltapäivän aikana. Jännittäviä hetkiä edessä!

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.