Huipentuvissa ilmastoneuvotteluissa hyvä henki luo toiveikkuutta

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
cop-21_Paris_CNNPH

Viime yönä ovat neuvotteluryhmät työskennelleet kuumeisesti täällä Pariisissa. Myöhäisillan pitkässä istunnossa oli tunnelma hyvä ja rakentava. Suurista kehittyvistä maista Intia ja Kiina ilmaisivat halunsa liikkua kohden sopimusta.

Vain Saudi-Arabian, Venezuelan ja Malesian puheenvuoissa kompromissihalu osasi jäädä piiloon.

Ranska on hoitanut järjestelynsä erinomaisesti. Rahaa ja aikaa säästämättä. Ilmastokokouksen puheenjohtajana toimivaa Ranskan ulkoministeri Laurent Fabiusta on kiitetty ja arvostettu varsin yleisesti.  Ilmastokokouksen prosessi on selkeä ja läpinäkyvä. Henki säilyy hyvänä ja umpikujia ei ole tullut eteen. Ranskalla on myös Afrikan valtioiden arvostusta ja luottamusta. Diplomaattitaidotkin lienevät saaneet alkunsa täältä.

Aamuyöllä työstetty vaikeimpia kysymyksiä

Aamuyön aikana on työstetty vaikeimpia kysymyksiä kuten kehittyvien ja teollistuneiden maiden taakanjakoa, asiakirjan kunnianhimoisuuden astetta ja rahoitusta. Mutta myös mm. metsäkysymyksiä. Niissä ns. REDD+ pyrkii takaamaan trooppisten metsien säilymisen mm. suuntaamalla tukeaan niiden sijaintimaille.

Satuin aamiaiselle Suomen ympäristöpaneelin puheenjohtajan, ympäristöekonomian professori Markku Ollikaisen kanssa. Hän oli varsin optimistinen lopputuloksen suhteen. Täältä on syntymässä nyt kunnon tulos. Aika on kypsä. Ranskalla on leveät hartiat maailmanpolitiikassa ja se on tehnyt kotiläksynsä hyvin. Minulle oli hieman yllätys kuinka paljon Ollikainen arvosti Iso-Britannian työtä ilmastokysymyksissä. Maa on ollut kärjessä kunniahimon suhteen, mm. asettaneet 80% päästövähennykset vuoteen 2050 mennessä tavoitteeksi ensimmäisenä suunnaten myös EU:ta ja säätäneet ilmastolain. Konservatiivihallitus on kunnostautunut erityisesti.

Velan maksu ja parannuksen teko

Minusta oli hyvä ajatus, että vanhat siirtomaavaltiot maksavat velkaansa osoittamalla halukkuutensa hillitä ilmastonmuutosta, mutta myös tukea siitä eniten kärsiviä sopeutumaan uuteen maapallon tilaan. Syntitaakasta kasvaa parhaimmillaan halu toimia ja lieventää vanhojen tekojen seurauksia. Siitä puolestaan voi seurata hyvää. Täällä tarvitaan nyt omasta luopumista olennaisissa asioissa, asettumista muiden asemaan, ilmastonmuutoksen tosiasian pitämistä kirkkaana mielessä ja – diplomaattisia taitoja.

Kehitystyön palvelukeskus Kepan Jonas Biström muotoili eräässä kokouksessa asian hyvin. Suomalaisille saattaa syttyä kiilto silmiin puolustaa kansallista etua metsäkysymyksissä. Jokaisella maalla on omia intressejään, jotka saavat silmät kiiltämään. Kiilto on suhteutettava yhteiseen, globaaliin etuun, jos haluamme sopimuksen.

Uusi työstetty esitys iltapäivällä

Ilmastokokouksen puheenjohtaja Fabius on luvannut uuden esityksen käsittelyyn kuluvan iltapäivän aikana. Jännittäviä hetkiä edessä!