Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Pariisissa ratkaistaan juuri millainen tulos täällä syntyy

Blogit Rajalla 9.12.2015 17:41
Ilkka Sipiläinen
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip

cop-21_Paris_CNNPHPariisin ilmastoneuvottelut alkavat huipentua. Työtä johtaa nyt Pariisin komiteaksi nimitetty elin, jota vetää Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius. Komitea on jakaantunut tehokkaisiin pienryhmiin joissa etsitään toimivia kompromisseja. Äsken oli suurempi kokous ja julkaistiin luonnos Pariisin tulokseksi (draft Paris Outcome). Iltayhdeksältä Suomen aikaan on seuraava suurempi kokous. Juuri parhaillaan työstetään kuumeisesti kaikissa työryhmissä kompromissia. Se ratkaisee paljon siitä minkälainen maailma on lähitulevaisuudessa.

 

Hyvä ilmapiiri – mutta kipukohtia on ainakin kolme

Fabiuksen ja monen muun mukaan ilmapiiri on ollut hyvä. Onko se ollut liiankin hyvä siten, että kyseessä on merkki kunnianhimon puutteesta? Juuri loppuasiakirjan kunnianhimoisuuden aste oli yksi kolmesta ongelmakohdasta, jonka ulkoministeri Fabius mainitsi kokouksessa. Toinen on myös kokouksissa klassinen: kysymys teollisuus- ja kehittyvien maiden taakanjaosta eli differentiaatiosta. Ja kolmas tietysti rahoitus.

Fabius vetosi neuvottelijoihin ja kehotti etsimään kompromisseja. Hän sanoi toivovansa sitovaa ja kunnianhimoista lopputulosta.

Suomen maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen edustaa EU:ta yhdessä Saksan kollegansa Barbara Hendricsin kanssa yhdessä kinkkisimmistä ryhmistä: eriytyvää vastuunjakoa pohtivassa.

 

Lue myös kaksi aiempaa blogiani kokouksesta.

 

 

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.