Pariisissa ratkaistaan juuri millainen tulos täällä syntyy

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
cop-21_Paris_CNNPH

Pariisin ilmastoneuvottelut alkavat huipentua. Työtä johtaa nyt Pariisin komiteaksi nimitetty elin, jota vetää Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius. Komitea on jakaantunut tehokkaisiin pienryhmiin joissa etsitään toimivia kompromisseja. Äsken oli suurempi kokous ja julkaistiin luonnos Pariisin tulokseksi (draft Paris Outcome). Iltayhdeksältä Suomen aikaan on seuraava suurempi kokous. Juuri parhaillaan työstetään kuumeisesti kaikissa työryhmissä kompromissia. Se ratkaisee paljon siitä minkälainen maailma on lähitulevaisuudessa.

 

Hyvä ilmapiiri – mutta kipukohtia on ainakin kolme

Fabiuksen ja monen muun mukaan ilmapiiri on ollut hyvä. Onko se ollut liiankin hyvä siten, että kyseessä on merkki kunnianhimon puutteesta? Juuri loppuasiakirjan kunnianhimoisuuden aste oli yksi kolmesta ongelmakohdasta, jonka ulkoministeri Fabius mainitsi kokouksessa. Toinen on myös kokouksissa klassinen: kysymys teollisuus- ja kehittyvien maiden taakanjaosta eli differentiaatiosta. Ja kolmas tietysti rahoitus.

Fabius vetosi neuvottelijoihin ja kehotti etsimään kompromisseja. Hän sanoi toivovansa sitovaa ja kunnianhimoista lopputulosta.

Suomen maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen edustaa EU:ta yhdessä Saksan kollegansa Barbara Hendricsin kanssa yhdessä kinkkisimmistä ryhmistä: eriytyvää vastuunjakoa pohtivassa.

 

Lue myös kaksi aiempaa blogiani kokouksesta.