Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Teot puhuvat – suomalaiset luottavat kirkkoon entistä enemmän

Blogit Rajalla 3.12.2015 18:44
Jukka Keskitalo
Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.

Kirkko on kasvattanut luottamusta suomalaisten keskuudessa eniten vuoden aikana. 6 %-yksikön kasvu käy ilmi T-median tutkimuksesta. Toinen voimakkaasti, 4 %-yksiköllä, luottamustaan kasvattanut on puolustusvoimat.

Näyttää siltä, että epävarmoina aikoina ihmiset etsivät luottamusta ja turvallisuutta. Luottamus merkitsee sitä, että muutoksen keskellä johonkuhun tai johonkin voi luottaa. Tutkimuksen mukaan lähes 80 %-yksikköä suomalaisista kokee turvallisen elinympäristön eritäin tärkeäsi. Määrä on peräti 10 % -yksikköä suurempi kuin edellisenä vuonna.

Luottamuksen rakentamisessa puheet eivät riitä, tarvitaan myös tekoja. Kirkon diakoniatyö ottaa kopin myös heistä, jotka putoavat yhteiskunnan turvaverkon läpi. Tämä koskee niin suomalaisia kuin tänne sotaa ja väkivaltaa pakenevia. Uskon, että tänä syksynä seurakuntien tapa reagoida turvapaikkatilanteeseen on asia, jota on arvostettu. Se nousee suoraan kristillisistä arvoista ja seurakunnat ovat niiden pohjalta toimineet ripeästi ja joustavasti esimerkiksi tarjotessaan hätämajoitusta tai ystävätoimintaa.

Luottamuksen kasvu juuri nyt herättää myös itsekriittisen kysymyksen: Onko kirkko aiemmin puhunut liikaa? Eivätkö teot seuranneet puheita?

Tässä instituutiot, joihin suomalaiset luottavat Top 10:

  1. Koulutusjärjestelmä 91 %
  2. Poliisi 90 %
  3. Terveydenhuoltojärjestelmä 81 %
  4. Puolustusvoimat 76 %
  5. Oikeuslaitos 75 %
  6. Suomalaiset yritykset 73 %
  7. YK 59 %
  8. Kansalaisjärjestöt 57 %
  9. Ammattijärjestöt 48 %
  10. Kirkko 46 %

Tutkimuksen osaraportti

Seuraa kirjoittajaa Facebookissa ja Twitterissä.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.