Teot puhuvat - suomalaiset luottavat kirkkoon entistä enemmän

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.

Kirkko on kasvattanut luottamusta suomalaisten keskuudessa eniten vuoden aikana. 6 %-yksikön kasvu käy ilmi T-median tutkimuksesta. Toinen voimakkaasti, 4 %-yksiköllä, luottamustaan kasvattanut on puolustusvoimat.

Näyttää siltä, että epävarmoina aikoina ihmiset etsivät luottamusta ja turvallisuutta. Luottamus merkitsee sitä, että muutoksen keskellä johonkuhun tai johonkin voi luottaa. Tutkimuksen mukaan lähes 80 %-yksikköä suomalaisista kokee turvallisen elinympäristön eritäin tärkeäsi. Määrä on peräti 10 % -yksikköä suurempi kuin edellisenä vuonna.

Luottamuksen rakentamisessa puheet eivät riitä, tarvitaan myös tekoja. Kirkon diakoniatyö ottaa kopin myös heistä, jotka putoavat yhteiskunnan turvaverkon läpi. Tämä koskee niin suomalaisia kuin tänne sotaa ja väkivaltaa pakenevia. Uskon, että tänä syksynä seurakuntien tapa reagoida turvapaikkatilanteeseen on asia, jota on arvostettu. Se nousee suoraan kristillisistä arvoista ja seurakunnat ovat niiden pohjalta toimineet ripeästi ja joustavasti esimerkiksi tarjotessaan hätämajoitusta tai ystävätoimintaa.

Luottamuksen kasvu juuri nyt herättää myös itsekriittisen kysymyksen: Onko kirkko aiemmin puhunut liikaa? Eivätkö teot seuranneet puheita?

Tässä instituutiot, joihin suomalaiset luottavat Top 10:

  1. Koulutusjärjestelmä 91 %
  2. Poliisi 90 %
  3. Terveydenhuoltojärjestelmä 81 %
  4. Puolustusvoimat 76 %
  5. Oikeuslaitos 75 %
  6. Suomalaiset yritykset 73 %
  7. YK 59 %
  8. Kansalaisjärjestöt 57 %
  9. Ammattijärjestöt 48 %
  10. Kirkko 46 %

Tutkimuksen osaraportti

Seuraa kirjoittajaa Facebookissa ja Twitterissä.