Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Tulisiko Isä meidän -rukous kieltää?

Blogit Rajalla 24.11.2015 18:26
Stiven Naatus
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.

Uusimman Tähtien sota -elokuvan jakelijayhtiö hyllytti Englannin kirkon 60 sekunnin mainoksen, joka oli tarkoitus esittää ennen elokuvaa. Siinä useat ihmiset lausuivat Isä meidän -rukousta pätkä kerrallaan. Yhtiön mukaan rukouksen sisältävä mainos saattaisi järkyttää joitakin katsojia.

Sheffieldin piispa Steven Croft tarttui aiheeseen ja piti siitä verevän saarnan, vaikkei hyväksynytkään yhtiön päätöstä eikä perusteluja. Siinä hän esitti seitsemän syytä sille, että rukouksen esittäminen tulisi tosiaan kieltää elokuvateattereissa. Croftin mukaan elokuvateatterit edustavat aikamme kulutuskulttuuria ja maailmanlaajuisten suuryhtiöiden valtaa. Tästä näkökulmasta esimerkiksi Isä meidän -rukouksen pyyntö antaa jokapäiväinen leipä edustaa tyytymistä ja kohtuuden kulttuuria, mikä on jotain aivan muuta kuin jatkuva kulutuksen lisääntyminen. Myös rukouksen ajatus ihmisen epätäydellisyydestä poikkeaa mainosten kiiltävästä ideaali -minästä, loputtoman tavoittelun kohteesta.

Hyvä kysymys kuuluu: kuka omistaa julkisen tilan, millaisista arvoista ja ajatusmalleista se täyttyy? Sheffieldin piispa tarttui railakkaalla saarnallaan ja siitä tehdyllä blogilla olennaiseen. Blogin kommenteissa monet pitivät uskonnon häivyttämistä julkisesta tilasta tärkeänä, koska uskonto ”tuo mukanaan ylimielisen oikeassa-olemisen”.

Ylimielistä tai ei, minustakin on tärkeää säilyttää ihmisten oikeus yhteiseen rukoukseen.  Sekin on tärkeää, että vallitsevan talouspuheen rinnalla kuuluu toisia ääniä. Sellaisia ääniä, jotka puhuvat ihmisen elämästä kokonaisena iloineen ja suruineen. Ja jotka pohtivat elämän merkitystä kaiken keskellä. Niin kuin Isä meidän -rukous.

 

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.