Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Pariisissa hyväksikäytetyt nuoret

Blogit Rajalla 19.11.2015 12:05
Päivi Kähkönen
Päivi Kähkönen - avatar
Kirjoittaja on kasvatus ja perheasiat -yksikön johtaja Kirkkohallituksessa.

Pariisin iskuissa silmitöntä tuhoa ja kuolemaa aiheuttivat nuoret miehet. Todennäköisesti kyse oli nuorista ihmisistä, joille ääri-islamilainen ryhmä oli tarjonnut jotain sellaista, mitä vaille he olivat jääneet – kuulumista ryhmään, tulemista hyväksytyksi, yhteisöllisyyttä.

Surullista on se, että luullessaan tulleensa hyväksytyksi, he tulivat hyväksikäytetyksi. He uskoivat olevansa uskonnon asialla taistelussa pahaa maailmaa vastaan. Tosiasiassa uskonnolla ei ole heidän tekojensa kanssa mitään tekemistä – kyse on mielipuolisuudesta, raakuudesta. Taustalla on oletettavasti kyse myös rahasta ja vallasta.

Radikalismin ja ekstremismin kasvualustan muodostavat epäoikeudenmukaisuus ja ulkopuolisuus. Vihaa on äärimmäisen helppoa lietsoa siellä, missä pettymykset ja näköalattomuus ovat vallanneet kasvutilan toivolta ja tulevaisuudennäkymiltä. Epätoivo ja viha ovat tappava yhdistelmä.

Vaikka tekijät ovat tietenkin vastuussa tekemästään, yhteiskunnalla ja poliittisella päätöksenteolla ja -tekijöillä on oma vastuunsa. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että yhteiskunnassa tehdään päätöksiä, jotka ruokkivat oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoisuutta. Päätöksiä, jotka takaavat tasavertaiset mahdollisuudet jokaiselle. Päätöksiä, joilla heikoimmista pidetään huolta. Päätöksiä, joilla vahvistetaan yhteisöllisyyttä.

Emme voi sivuuttaa myöskään lähiyhteisöjen vastuuta. On vaikea kuvitella, että ihminen, joka lähipiirissään on tullut hyväksytyksi, rakastetuksi, kuulluksi, nähdyksi ja kohdatuksi, tarttuisi aseeseen ja tappaisi kylmäverisesti lähimmäisiään. Rakkaus ja yhteisöllisyys ovat täsmäaseita epätoivoa ja vihaa vastaan.

Vastikään järjestetyssä USKOT-foorumissa todettiin, että paras turva viharikoksia vastaan on uskontojen, kulttuuritaustojen ja vakaumusten turvallinen vuoropuhelu, rinnakkaiselo ja yhteistyö. Jokaisen meistä tulisi saada elää vahvasti oman identiteettinsä mukaisesti. Kaikki, mitä joudumme kätkemään, etsii jollain tavalla ulospääsynsä.

Meillä on nyt tilaisuus ottaa vastaan, antaa turvaa ja pitää huolta. Näyttää, että maailma voi olla myös turvallinen ja hyvä. Meillä on nyt tilaisuus näyttää omille lapsillemme ja nuorillemme mitä tarkoittaa hyväksyntä ja lähimmäisen rakkaus arjessa. Meillä on nyt tilaisuus näyttää, että hyvä voittaa. Aina.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.