Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Palvelua vai asiointia?

Blogit Rajalla 20.10.2015 09:50
Riitta Kuusi
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Jonotan puhelimessa kaksi minuuttia, viisi minuuttia… Ajoittain ärsyttävän jumputuksen (lue: jonotusmusiikin) keskeyttää: ”Kaikki asiakaspalvelijamme ovat varattuja. Palvelemme teitä hetken kuluttua.” Ja jumputus jatkuu. Kahdeksan minuutin kuluttua ystävällinen naisääni vastaa ja saan asiani hoidetuksi. En viitsi edes valittaa pitkästä odotusajasta enkä ärsyttävästä jonotusjumputuksesta. Asian hoitaminen oli todella ystävällistä ja osaavaa.

Poikkean bussia odotellessani kirjakauppaan katselemaan syksyn uutuuksia. Pirteä naisääni takanani: ”Kuinka voin auttaa?” Mutisen jotakin ja pakenen ulos bussipysäkille odottamaan. En kaivannut apua enkä varsinkaan palvelua.
Menen pitkästä aikaa kotikirkkoon. Tulen viime tipassa hikeä pyyhkien, kuten tavallista. Pyörän ketjut kaipaisivat vähän putsausta. Tai sitten on kyse vain huonosta kunnostani. Kuulen parahiksi papin alkutervehdyksen lopun: ”Musiikissa meitä palvelee tänään kirkkokuoro ja palveluryhmänä ovat keskustan Martat.”

No, jumalanpalveluksestahan siinä oli kyse. Kaipa palvelukieli sopi siihen. Palvelemaanhan Jeesuskin sanoi tulleensa ja teoillaan sen myös osoitti.

Miksi tuo ’palveleminen’ väliin ärsyttää minua? Otan ilomielin vastaan tarjoilun ravintolassa tai kahvilassa. Palveluahan sekin on. Nautin siitä, että joskus teatterin narikassa joku auttaa takin päälleni tai avaa oven. Sekin on palvelua.

Mikä on palvelun ja asioimisen ero. Minulla on asiaa johonkin virastoon ja soitan henkilölle, joka voi hoitaa asiaani. Ei siinä palvelemista tarvita, asiallisuus riittää.

Menen kauppaan ostamaan leipää ja maksan sen kassalla. Ei kassa minua palvele, vaan rahastaa. Ei kampaajani minua palvele, vaan pesee ja leikkaa hiukseni ja minä maksan siitä. Kenkäkaupan myyjä tekee työtään, kun hän käy hakemassa varastosta sopivan kokoisen kenkäparin sovitettavakseni. Sähkömiehet kävivät kytkemässä meidät kaapeliin, etteivät myrskytuulet enää aiheuttaisi sähkökatkoja. Työtänsä hekin tekivät, vaikka samalla melkoisen palveluksen, ettei enää tarvitse kynttilöitä etsiä syysmyrskyillä muuta kuin tunnelman takia.

Kelan sivuilla nämä asiat on hienosti yhdistetty. Sieltä löytyy asiointipalvelu. Voit palvella itse itseäsi verkossa. Syykin on kerrottu: se on paljon nopeampaa.

Kävin asioimassa tiskillä puhelinpalvelun sijasta. Sain asiani hoidetuksi. Silloin huomasin, että virkailijan rintapielessä luki: palveluneuvoja. Valitettavasti minulla ei ollut aikaa jäädä kyselemään, millaista neuvontaa häneltä saisi. Olisin voinut oppia palveltavaksi – tai ehkä palvelemaan.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.