Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Demokratia vai Isis?

Blogit Rajalla 13.10.2015 09:23
Jukka Keskitalo
Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.

Tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon sai neljän tunisialaisen kansalaisjärjestön kvartetti rauhan ja demokratian edistämisestä. Kvartettiin kuuluvat ammattiliitto UGTT, teollisuuden ja kaupan liitto UTICA, ihmisoikeusjärjestö LTD ja asianajajaliitto.

Kuten viime vuosien uutiset ovat kertoneet, rauhanomainen eteneminen arabikevään jälkeen ei ole ollut helppo tie. Ei myöskään Tunisiassa. Kansannousun kriittisinä hetkinä maassa kyettiin kuitenkin rakentamaan siltoja poliittisten vallankäyttäjien ja kansalaisjärjestöjen välille. Tässä työssä nyt palkituilla järjestöillä oli iso rooli.

Tunisiasta liikkeelle lähtenyt arabikevät levisi lähes kaikkialla arabimaailmaan. Kaikkialla seuraukset eivät olleet pelkästään myönteisiä. Esimerkiksi Libyassa ja Syyriassa ajauduttiin sisällissotaan. Egyptissä demokratiakehitys ajautui umpikujaan ja sotilasvallankaappaukseen.

Näissä maissa uudistusten sijaan yhteiskunnat ovat jatkuvasti levottomia ja väkivaltaisia. Myös talous on monessa arabikevään maassa entisestään romahtanut. Tästä kertovat myös Eurooppaan tulevat pakolaisvirrat.

Sekasortoinen yhteiskunnallinen tilanne on luonut maaperän terrorismille. Irakissa ja Syyriassa toimiva Isis taistelee vallasta erittäin väkivaltaisin keinoin. Sen tavoitteena on ottaa hallintaansa lisää alueita. Se käyttää hyväkseen nuorten miesten turhautumista, joka syntyi arabikevään jälkeen.

Tunisian esimerkki vahvistaa, että on myös toinen tie. Palkitun kvartetin sitkeän ja visionäärisen työn tuloksena kaikki osapuolet poliittisista tai uskonnollisista jakolinjoista huolimatta otettiin mukaan neuvotteluihin Tunisian poliittisesta tulevaisuudesta. Merkillepantavaa on myös hedelmällinen yhteistyö julkisen vallan ja kansalaisyhteiskunnan välillä. Näkemyseroista huolimatta sitoutuminen yhteistyöhön yhteisen hyvän puolesta on tuottanut tulosta.

Arabikevään seuraukset eri maissa kertovat, että vastakkainasettelujen tie vie kehityksen pysähtymiseen ja pahimmillaan jo saavutetun hyvän tuhoamiseen. Yhteistyön tie, niin haastava kuin se voikin olla, on viime kädessä tie rakentaviin ratkaisuihin. Toinen oppi on se, että hyvän yhteiskunnan rakentamiseen tarvitaan toimijoita laajasti poliittisista puolueista kansalaisjärjestöihin. Suurissa murroksissa kansalaisyhteiskuntaa ei voi sivuuttaa.

Yhteistyö on voimaa myös kansakuntien välillä. Vuonna 2012 suomalainen eduskuntapuolueiden yhteistyöjärjestö Demo Finland perusti yhdessä bulgarialaisten, hollantilaisten ja tunisialaisten kumppaneidensa kanssa Tunisiaan politiikkakoulun. Se kouluttaa eri puolueissa toimivia aktiivisia nuoria mm yhteiskuntarakenteista, demokratiasta ja ihmisoikeuksista.

Tällä hetkellä Tunisian 217-paikkaisessa parlamentissa on 14 politiikkakoulun kasvattia. Koska kurssille osallistuu vuosittain noin 100 nuorta, on todennäköistä, että jatkossa heitä on myös parlamentissa entistä enemmän.

Seuraa kirjoittajaa facebookissa ja twitterissä.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.