Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Aina mun pitää pettyä – aina mä haluun toivoa

Blogit Rajalla 17.9.2015 15:22
Päivi Kähkönen
Päivi Kähkönen - avatar
Kirjoittaja on kasvatus ja perheasiat -yksikön johtaja Kirkkohallituksessa.

Toukokuussa kiittelin vuolaasti hallituksen kolmea viiSaSta mieStä ja toivotin heille voimia vaativassa tehtävässä. Olin kiitollinen siitä, että hallitusohjelmassa oli nostettu keskeiseksi teemaksi hyvinvointi. Halusin olla vakuuttunut siitä, että hyvinvoinnilla tarkoitetaan muutakin kuin taloudellista hyvinvointia. Aina mun pitää pettyä.

Pettyä piti syvästi siihenkin, että yhteiskuntasopimusneuvottelut kariutuivat. Neuvotteluissa ei löydetty kompromisseja ja nyt huudetaan sopimusyhteiskunnan perään. Sopimusyhteiskunnassa asioista pitäisi kyetä sopimaan. Nyt ei kyetty. Tai haluttu. Ammattijärjestöt syyttävät hallitusta sanelupolitiikasta. Totta on, että sanelun parasta ennen-päiväys on mennyt jo aikaa sitten. Syyttelyllä ei ole vielä koskaan saatu aikaan mitään hyvää. Syyttelyn sijasta tarvitaan rakentavia vaihtoehtoja.

Sopimisella tarkoitetaan muuten sitä, että kaikki osapuolet tulevat vastaan ja ovat valmiita tinkimään omastaan, joskus paljonkin, jotta yhteinen hyvä saavutetaan. Sopimisessa omat edut eivät ole keskeinen tavoiteltava asia, vaan yhteinen hyvä. Tähän ei nyt siis kyetty. Tai sitä ei haluttu, mikä tuntuu järjettömältä. Paitsi siinä tapauksessa, että valta on tärkeämpi kuin ihmisten hyvinvointi. Ja onhan olemassa niitäkin, jotka saavat voimansa vastakkainasettelusta ja kärhämöinnistä.

Suomen kansa on viisas. Se kyllä ymmärtää, että Suomi on kuralla – taloudellisesti. Tarvitaan järeitä toimenpiteitä, jotta talous saadaan nousuun ja kilpailukyky kasvuun. Se, mitä harva ymmärtää ja vielä harvempi hyväksyy, on se, keiden nilkkoihin sopimusneuvottelujen kariutumisen jälkeen esitetyt leikkaukset osuvat. Taloudelliset vaikutukset sekä ymmärrys siitä, millaisia kokonaisvaikutuksia näillä päätöksillä on, ovat jääneet hämäriksi. Henkiset vaikutukset ovat sitäkin suuremmat. Ihmiset tuntevat epävarmuutta, epäluottamusta ja turvattomuutta.

Ihmisten on helpompi hyväksyä tehtyjä ratkaisuja ja toimenpiteitä, jos ne ovat oikeudenmukaisia. Jos ihmisillä herää tunne, että kaikki eivät osallistu, että heikoimmilta otetaan enemmän kuin he kykenevät antamaan, silloin peli on menetetty. Ja nyt ollaan siinä tilanteessa.

Aina mä haluun toivoa. Niin nytkin. Toivon, että hallitus ja ammattijärjestöt asettuvat vielä saman neuvottelupöydän ympärille, yhteisten asioiden äärelle. Toivon, että tuossa tilanteessa on halu ja vahva pyrkimys tehdä yhteistyötä ja puhaltaa yhteen hiileen Suomi-laivan kurssin muuttamiseksi. Toivon, että päätöksiä ei ohjaa oma etu eikä vallan halu vaan oikeudenmukaisuus. Se olisi vahva viesti kansalle, että ollaan yhteisellä asialla. Se olisi vahva viesti siitä, että päättäjät ovat ihmisten hyvinvoinnin puolella.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.