Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa

Riitta Kuusi
Blogit Rajalla 4.9.2015 11:44

Olen hämmentynyt. Olen surullinen ja iloinen.

Kun luen tai katselen uutisia, mietin miten asenneilmapiiri on muuttunut. Talvisodan, evakkojen asuttamisen ja maan jälleenrakentamisen henki on tainnut painua maanrakoon isiemme ja äitimme myötä. Mitä meille on tapahtunut ja tapahtuu? Minua pelottaa, lasteni ja lastenlasteni puolesta.

Monikulttuurisuustyötä tekevien olemuksessa näen avoimuutta, intoa, iloa ja ystävyyden henkeä, mutta myös surua. Ammattikorkeakoulun ruokalassa ihmiset puhua pulputtavat monilla kielillä. Lapsille hymyillään, riippumatta siitä, minkä värisiä he ovat. Samassa opiskelijaryhmässä on väkeä eri puolilta maailmaa. Monikulttuurisuus on täällä. Avatkaa silmänne!

Luen ulkomaankauppa ja kehitysministeri Lenitan Toivakan haastattelua. Toivakka haluaa työtä pakolaisten lähtömaihin. Tämän ymmärrän. Sitä en ymmärrä, että tämä tehdään lopettamalla kehitysyhteistyöhankkeita, joiden tavoitteena on auttaa ihmisiä auttamaan itseään ja maataan. Kehitysyhteistyössä tavoitteena on mm. vakauttaa kohdemaan demokraattisia rakenteita. Työ on pitkäjänteistä, luottaukseen perustuvaa ja laaja-alaisesti vaikuttavaa.

Suomessa oli muinoin tapana kattaa pöytään ylimääräinen lautanen taloon tai torppaan poikkeaa kulkijaa varten. Nyt ovet ja ikkunat suljetaan ja vedetään verhot eteen, ettei kukaan näkisi yltäkylläisyyttämme. Eipähän sitten kukaan kadehdi.

Riitta Kuusi

Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Keskustelu

Aika paljon ollaan kyllä jo antamassa, missä menee raja?

Juuri tuli sisäasiainministeriön uusi arvio turvapaikanhakijoiden määrästä, jopa 30 000 vuoden loppuun mennessä. Aikaisemmin oli arvioitu 15 000 ja sitä varten oltiin tekemässä lisätalousarviota pelkästään vastaanottokeskuksia varten 100 000 000 euron edestä. Nyt tuo summa pitää siis tuplata, ja lisäksi tulee tietysti sairaanhoitokulut, koulut, toimeentulomenot jne.

Olishan se kivaa jos kaikilla olis kivaa, mutta kun niin ei vaan ole.

Nykyajan maailman ilmiöt on tuotu median toimesta eteemme. Mitä kurjemmat olot, sitä raflaamammat otsikot. Ei ole mikään ihme, että kansalaiskeskustelu velloo rajusti laidasta laitaan ja median on rajoitettava keskustelua. Useimmat kirjoittajat kirjoittavat heille syötetyllä tunteella tajuamatta ollenkaan tosiasioita. On tietysti totta, että tulijoihin mahtuu monenlaista ihmistä. Mutta muutaman prosentin takia ei kannata yleistää. Viranomaisten tehtävänä on seuloa tulijoista todellista apua tarvitsevat ja muut erilleen. Jotkut syyrialaiset olivat ihmetelleet, etteivät saa tehdä työtä. Työhaluisia on siis joukossa käsittääkseni runsaasti. Odottakoot, kun alkumuodollisuudet ovat ohi ja turvapaikka on myönnetty. Sitten pääsevät töihin.

Näitä luetaan juuri nyt