Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa

Blogit Rajalla 4.9.2015 11:44
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Olen hämmentynyt. Olen surullinen ja iloinen.

Kun luen tai katselen uutisia, mietin miten asenneilmapiiri on muuttunut. Talvisodan, evakkojen asuttamisen ja maan jälleenrakentamisen henki on tainnut painua maanrakoon isiemme ja äitimme myötä. Mitä meille on tapahtunut ja tapahtuu? Minua pelottaa, lasteni ja lastenlasteni puolesta.

Monikulttuurisuustyötä tekevien olemuksessa näen avoimuutta, intoa, iloa ja ystävyyden henkeä, mutta myös surua. Ammattikorkeakoulun ruokalassa ihmiset puhua pulputtavat monilla kielillä. Lapsille hymyillään, riippumatta siitä, minkä värisiä he ovat. Samassa opiskelijaryhmässä on väkeä eri puolilta maailmaa. Monikulttuurisuus on täällä. Avatkaa silmänne!

Luen ulkomaankauppa ja kehitysministeri Lenitan Toivakan haastattelua. Toivakka haluaa työtä pakolaisten lähtömaihin. Tämän ymmärrän. Sitä en ymmärrä, että tämä tehdään lopettamalla kehitysyhteistyöhankkeita, joiden tavoitteena on auttaa ihmisiä auttamaan itseään ja maataan. Kehitysyhteistyössä tavoitteena on mm. vakauttaa kohdemaan demokraattisia rakenteita. Työ on pitkäjänteistä, luottaukseen perustuvaa ja laaja-alaisesti vaikuttavaa.

Suomessa oli muinoin tapana kattaa pöytään ylimääräinen lautanen taloon tai torppaan poikkeaa kulkijaa varten. Nyt ovet ja ikkunat suljetaan ja vedetään verhot eteen, ettei kukaan näkisi yltäkylläisyyttämme. Eipähän sitten kukaan kadehdi.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.