Taistelu yhteisestä leivästä

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Viime lauantaina olin serkkuni hautajaisissa. Serkkuni oli toiminut pitkään lähetystyössä Pakistanissa. Koulun rehtorina toimiessaan hän antoi toisenlaisen naisen mallin tytöille. Miesten hallitsemassa maassa oli tavatonta nähdä naimaton nainen johtavassa asemassa. Tämän serkkuni sai kokea monessa tilanteessa. Esimerkiksi autokorjaamossa ei tapahtunut mitään ennen kuin hän seisoi vieressä valvomassa auton korjausta – ymmärtämättä yhtään, missä oli vika ja kuinka se korjataan!

Pakistanissa on kasvanut uusi sukupolvi itseensä luottavia nuoria. Heidän varassaan on maan kehittäminen. Tämän kehityksen maamme hallitus on päättänyt katkaista. Kehitysyhteistyövarojen leikkaaminen on arvovalinta. Rahat ohjataan maamme yritystoiminnan tukemiseen. Ja sitä kautta kulutukseen täällä länsimaissa.

Kehitysyhteistyövarojen leikkaaminen on naisten ja tyttöjen elämästä leikkaamista. Kehitysyhteistyössä on koulutettuja ja osaavia naisia, jotka ovat toimineet rohkeasti erilaisissa oloissa vaarantaen itsensä monin tavoin. Heidän työnsä tuloksena monet tytöt ja naiset ovat saaneet rohkeuden ryhtyä parantamaan perheensä ja kansansa elintasoa.

Toinen vaihtoehto on lähteä etsimään elämisen mahdollisuutta muualta. Pakolaisvirta on ehtinyt pohjan perukoille saakka. Euroja sekin maksaa, että asutamme sotaa pakenevia evakkoja. Tosin siitä meillä suomalaisilla on kokemusta muutaman vuosikymmenen takaa.

Koulutus on avain moniin globaaleihin ongelmiin. Kirjakauppiaiden vanha slogan: Lue enemmän, luulet vähemmän, on edelleen kehityksen ja rauhan työväline. Suosittelen hallituksen herroille ja rouville iltalukemiseksi vaikkapa Suomen naisten täysivaltaistumisen historiaa. Maailma tarvitsee edelleen taistelevia siskoja – ja veljiä!