Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Taistelu yhteisestä leivästä

Blogit Rajalla 18.8.2015 09:48
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Viime lauantaina olin serkkuni hautajaisissa. Serkkuni oli toiminut pitkään lähetystyössä Pakistanissa. Koulun rehtorina toimiessaan hän antoi toisenlaisen naisen mallin tytöille. Miesten hallitsemassa maassa oli tavatonta nähdä naimaton nainen johtavassa asemassa. Tämän serkkuni sai kokea monessa tilanteessa. Esimerkiksi autokorjaamossa ei tapahtunut mitään ennen kuin hän seisoi vieressä valvomassa auton korjausta – ymmärtämättä yhtään, missä oli vika ja kuinka se korjataan!

Pakistanissa on kasvanut uusi sukupolvi itseensä luottavia nuoria. Heidän varassaan on maan kehittäminen. Tämän kehityksen maamme hallitus on päättänyt katkaista. Kehitysyhteistyövarojen leikkaaminen on arvovalinta. Rahat ohjataan maamme yritystoiminnan tukemiseen. Ja sitä kautta kulutukseen täällä länsimaissa.

Kehitysyhteistyövarojen leikkaaminen on naisten ja tyttöjen elämästä leikkaamista. Kehitysyhteistyössä on koulutettuja ja osaavia naisia, jotka ovat toimineet rohkeasti erilaisissa oloissa vaarantaen itsensä monin tavoin. Heidän työnsä tuloksena monet tytöt ja naiset ovat saaneet rohkeuden ryhtyä parantamaan perheensä ja kansansa elintasoa.

Toinen vaihtoehto on lähteä etsimään elämisen mahdollisuutta muualta. Pakolaisvirta on ehtinyt pohjan perukoille saakka. Euroja sekin maksaa, että asutamme sotaa pakenevia evakkoja. Tosin siitä meillä suomalaisilla on kokemusta muutaman vuosikymmenen takaa.

Koulutus on avain moniin globaaleihin ongelmiin. Kirjakauppiaiden vanha slogan: Lue enemmän, luulet vähemmän, on edelleen kehityksen ja rauhan työväline. Suosittelen hallituksen herroille ja rouville iltalukemiseksi vaikkapa Suomen naisten täysivaltaistumisen historiaa. Maailma tarvitsee edelleen taistelevia siskoja – ja veljiä!

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.