Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Puna(viini)vuori: Krista Kosonen, Timo Soini ja minun kuplani

Blogit Rajalla 24.4.2015 21:35
Ilkka Sipiläinen
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip

Näyttelijä Krista Kososen viattoman tuntuinen kommentti eduskuntavaalien tuloksesta kirvoitti sitten suuren reaktion.

Mitä hän sanoi?  Ei nyt kovin hätkähdyttävää minun  mielestäni. ”Ehkä sitä elää sellaisessa kulttuurikuplassa. En tunne ketään, joka olisi äänestänyt perussuomalaisia”. Kosonen jatkoi kertomalla huolestaan kulttuurin varojen leikkauksista.

Ilta-Sanomien päätoimittaja, mainio kärjistäjä Ulla Appelsin ampui Krista Kososta kovilla, ja muistutti juuri monen persun katsovan vaikkapa Putousta. Ja vaalituloksen olevan aina oikean.

Punaviinivuoren tuottamaton kupla

Imagen blogissaan Joanna Palmén puolusti näyttelijää. Krista Kosonen tiedostaa elävänsä kuplassa, kukapa ei sellaisessa eläisi. Ja hän huomasi, että nyt syytteet ovat päälaellaan. Kohteena ovat suvaitsemattomat suvaitsevat. Esimerkiksi nuo Timo Soinin mainitsemat, sahuri – kansanedustaja Teuvo Hakkaraista vähemmän rahaa tuottavat Punavuoren punaviininjuojat (seurustelin punavuorelaisen kanssa jo 1970-luvulla –  ja, kyllä, joimme punaviiniä).

Oma kuplani – mea cupla?

Entä oma kuplani? Heräsin siihen, kun näin twiitin mea cupla. Se liittyi latinankieliseen synnintunnustukseen mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Minun suuri syyllisyyteni. Usein sitä tehdään parannusta toisten synneistä, kuten perussuomalaisten ja Krista Kososen.

Tunnenko persuja? Kyllä peräti kolme, tai neljä, kaikki ovat kansanedustajia. Yhden tunnen vähän paremmin: pappiskollegan ja kansanedustajan Kimmo Kivelän, Vanhan smpläisen linjan edustajan Persuissa. Kimmo on lämmin ja sivistynyt ihminen. Hän on kiinnostunut politiikasta, oikeudenmukaisuudesta, Juha Vainiosta ja saunasta.

Olin ennen hänen ensi valintaansa kylässä pappilassaan Vehmersalmella. Saunoimme, uimme avannossa, lauloimme Vainion biisejä ja – joimme punaviiniä. Ei tuottavaa toimintaa!

Kuplassa eläminen on totta ja se ei ole totta. On arvokasta tiedostaa oma kuplansa (mea cupla). Ja tunnustaa kuplansa. Ja uskaltaa kurottaa voimiensa mukaan sen ulkopuolelle. Väkisin ei kannata toisten kuplia puhkoa.—

P.s. Hesarin arvokartta pysäytti minut. Suvaitsevuusasteikolla Pohjanmaa ja Helsinki olivat ääripäät – kauempana kuin kartalla. Tein lehden testin. Olin ääriliberaali siihen saakka, kunnes en ollut sanoutunut irti kolmesta arvosta: koti, uskonto ja isänmaa. Ovatko ne konservatiivisia? Minun kuplassani eivät.

 

 

 

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.