Puna(viini)vuori: Krista Kosonen, Timo Soini ja minun kuplani

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip

Näyttelijä Krista Kososen viattoman tuntuinen kommentti eduskuntavaalien tuloksesta kirvoitti sitten suuren reaktion.

Mitä hän sanoi?  Ei nyt kovin hätkähdyttävää minun  mielestäni. ”Ehkä sitä elää sellaisessa kulttuurikuplassa. En tunne ketään, joka olisi äänestänyt perussuomalaisia”. Kosonen jatkoi kertomalla huolestaan kulttuurin varojen leikkauksista.

Ilta-Sanomien päätoimittaja, mainio kärjistäjä Ulla Appelsin ampui Krista Kososta kovilla, ja muistutti juuri monen persun katsovan vaikkapa Putousta. Ja vaalituloksen olevan aina oikean.

Punaviinivuoren tuottamaton kupla

Imagen blogissaan Joanna Palmén puolusti näyttelijää. Krista Kosonen tiedostaa elävänsä kuplassa, kukapa ei sellaisessa eläisi. Ja hän huomasi, että nyt syytteet ovat päälaellaan. Kohteena ovat suvaitsemattomat suvaitsevat. Esimerkiksi nuo Timo Soinin mainitsemat, sahuri – kansanedustaja Teuvo Hakkaraista vähemmän rahaa tuottavat Punavuoren punaviininjuojat (seurustelin punavuorelaisen kanssa jo 1970-luvulla –  ja, kyllä, joimme punaviiniä).

Oma kuplani – mea cupla?

Entä oma kuplani? Heräsin siihen, kun näin twiitin mea cupla. Se liittyi latinankieliseen synnintunnustukseen mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Minun suuri syyllisyyteni. Usein sitä tehdään parannusta toisten synneistä, kuten perussuomalaisten ja Krista Kososen.

Tunnenko persuja? Kyllä peräti kolme, tai neljä, kaikki ovat kansanedustajia. Yhden tunnen vähän paremmin: pappiskollegan ja kansanedustajan Kimmo Kivelän, Vanhan smpläisen linjan edustajan Persuissa. Kimmo on lämmin ja sivistynyt ihminen. Hän on kiinnostunut politiikasta, oikeudenmukaisuudesta, Juha Vainiosta ja saunasta.

Olin ennen hänen ensi valintaansa kylässä pappilassaan Vehmersalmella. Saunoimme, uimme avannossa, lauloimme Vainion biisejä ja – joimme punaviiniä. Ei tuottavaa toimintaa!

Kuplassa eläminen on totta ja se ei ole totta. On arvokasta tiedostaa oma kuplansa (mea cupla). Ja tunnustaa kuplansa. Ja uskaltaa kurottaa voimiensa mukaan sen ulkopuolelle. Väkisin ei kannata toisten kuplia puhkoa.—

P.s. Hesarin arvokartta pysäytti minut. Suvaitsevuusasteikolla Pohjanmaa ja Helsinki olivat ääripäät – kauempana kuin kartalla. Tein lehden testin. Olin ääriliberaali siihen saakka, kunnes en ollut sanoutunut irti kolmesta arvosta: koti, uskonto ja isänmaa. Ovatko ne konservatiivisia? Minun kuplassani eivät.