Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Henkisyyden aalto pyyhkäisee idästä, jääkö kirkko rannalle?

Blogit Rajalla 17.2.2015 12:51
Jyri Komulainen
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.

Ramana Maharishin katse on intensiivinen ja olemus levollinen. Seinille ripustetut valokuvat todistavat miehestä, jonka kohtaaminen on epäilemättä tehnyt syvällisen vaikutuksen.

Ramanan kuolemasta on pian kuusikymmentä viisi vuotta. Etelä-Intian Tiruvannamalaissa sijaitsevasta Sri Ramana Ashramista on muotoutunut yksi Intian henkisen taivaan kiintotähdistä, joka vetää magneetin tavoin puoleensa myös länsimaalaisia.

Katson, kuinka palvojat laulavat ylistystä yhdelle Intian suurimmista henkisistä opettajista ja kiertävät hänen hautaansa (samadhi). Intensiivinen palvonnan ja meditaation tunnelma saa ajatukseni kulkeutumaan siihen, miten saisin kollegani Suomessa havahtumaan aikamme uskonnolliseen todellisuuteen.

Itä on vakiintunut ilmansuunnaksi, josta monet länsimaalaiset hakevat valoa elämäänsä. Matkustaminen ei ole välttämätöntä, sillä kirjojen ja erilaisten henkisten opettajien kautta itä on läsnä myös lännessä.

Tarkemmin analysoitaessa ”Itä” ja ”Länsi” osoittautuvat historiallisesti rakentuneiksi mielikuviksi, joiden alle niputetaan surutta iso joukko keskenään erilaisia ajattelutapoja. Ei ole olemassa mitään stereotyyppistä Itää tai Länttä.

Toisaalta tosiasia on, että monet mieltävät itämaisen viisauden asiaksi, joka tarjoaa tarkistuspisteen länsimaiselle kulutusyhteiskunnalle. Näin siitäkin huolimatta, että matkailijaa odottaa Intiassa mielenrauhan sijasta ensimmäisenä joukko dollarinhimoisia riksha-kuskeja.

Miten kirkko pystyisi kytkemään evankeliumin mielekkäästi Tiruvannamalaihin suuntaavien henkisten etsijöiden maailmaan? Joukossa on epäilemättä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä, joten kysymys ei ole kaukaa haettu.

Koska uususkonnollisuus on monimuotoista, ei ole yhtä yksiselitteistä sapluunaa sen kohtaamiseen.

Esimerkiksi Ramana Maharishi opetti advaita-filosofiaa, jonka mukaan on oivallettava kaiken perustana oleva Perimmäinen Itse. Kristillinen evankeliumi tulisi näin ollen Tiruvannamalaissa ilmaista niin, että se vastaisi kysymykseen Perimmäisestä Itsestä.

Mutta joku toinen matkustaakin Aasiaan kuullakseen Buddhan sanoman, jonka ytimessä onkin päinvastainen ajatus: Ei ole mitään Itseä, ei Jumalaa, vain jatkuva muutosten virta, johon ei tule tarrautua!

Kaksi vastakkaista itämaista visiota siitä, mikä on Perimmäinen Todellisuus. Molemmille on kuitenkin yhteistä ajatus äkillisestä valaistumisesta, joka saavutetaan henkisten harjoitusten kautta.

Miten ilmaista evankeliumi niin, että sillä olisi tarttumapintaa intialaisperäiseen valaistumisdiskurssiin? Siinäpä kirkon keskeinen kysymys kolmannen vuosituhannen henkisen etsinnän keskellä.

Vastausten löytäminen edellyttää sitä, että kohdataan aikamme henkisyys, kuunnellaan tarkkaavasti ja vakavasti sen sydänääniä. Vain näin voi alkaa hahmottua, mitä Kristus voisi merkitä henkisyyden aallon kohinassa.

Jotain Jeesus maailman pelastajana merkitsee epäilemättä myös Tiruvannamalaissa. Mutta tämän merkityksen ilmaiseminen vaatii radikaalistikin uusia sanoja ja jopa murtautumista sanojen tuolle puolen.

Kristinuskoon on aina kuulunut sanojen paljouden ja opillisten määritelmien lisäksi mystinen traditio. Oma aikakautemme vaatiikin nyt etsimään uudenlaista kristillistä mystiikkaa, jotta kirkko koskettaisi myös oman aikamme henkisiä etsijöitä.

PS Ajankohtaisia pohdintoja aihepiiristä voi lukea kirkon uskontodialogisen asiantuntijan Pekka Yrjänä Hiltusen Intia-blogista.

PS2 Oma perusteellisempi pohdintani kirkon missiosta uushenkisyyden keskellä löytyy täältä.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.