Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Ekopaasto hillitsee ilmastonmuutosta ja kohtuullistaa omaa elämää

Blogit Rajalla 17.2.2015 19:11
Ilkka Sipiläinen
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip

älä varasta

Tuhkakesiviikkona 18.2. alkaa paastonaika, ja sen mukana ekopaasto. Pääsiäispaasto kestää seitsemän viikkoa tuhkakeskiviikosta pääsiäiseen.

Ekopaasto muuttaa itseä ja maailmaa

Paasto muuttaa itseä ja samalla maailmaa. Yhden ihmisen esimerkki antaa päättäjille sekä oikeutuksen että luo painetta tehdä tarvittavia päätöksiä. Ehkä tärkein tarvittava päätös on nyt ilmastonmuutoksen hillitseminen.

Ekopaasto on  yhteisyritys, jossa ovat mukana oma kirkkomme, Ekumeeninen neuvosto, Suomen ympäristökeskus SYKE, Martat ja Changemaker.

Paasto on eri uskontojen vanhaa viisautta. Se katkaisee arjen ja etsii uutta elämän muotoa. Ekopaasto noudattaa pitkälti kristillistä paastoperinnettä, mutta uudistaa sitä.

Ekopaastossa ei sinänsä ole paaston sisällön kannalta uutta. Minusta on inspiroivaa ajatella , että ilmastonmuutosta hillitään juuri perinteisillä kristillisen paaston tavoilla: vähentämällä tai luopumalla lihan syönnistä, liikkumalla vähemmän koneiden avustuksella, hiljentämällä, hiljentymällä, rauhoittumalla ja yksinkertaistamalla.

Kohtuus ja punainen liha

Tutkimustulosten mukaan yli 300 g punaista lihaa viikossa lisää syöpäriskiä väestötasolla. Ylenpalttinen lihanhimo on myös kohtuutonta maapallon kannalta. Kohtuuttomuuden oireina ovat syöpävaaran lisäksi ilmastonmuutoksen edistyminen  ja ruokaturvan heikkeneminen. Elämä on kokonaisuus!

Mukaan kannattaa tulla niidenkin, jotka viettävät kerran vuodessa Älä osta mitään –päivää!

Paasto on tapa tutkia, voiko elää toisin. Onko se mihin kiintyy välttämätöntä.

Janoisena lenkin jälkeen kokis tai olut maistuu paremmalta kuin viides saati sitten kymmenes ilman lenkkiä. Sama koskee juhlaa. Odotus ja valmistautuminen palkitsee.

Kohtuullisuudessa asiat ovat kohdallaan. Sen etsimisessä auttaa paastonajan toisenlaisen elämän kokeilu.

Ekopaasto ei väitä olevansa paaston koko kuva. Ei tietenkään. Sehän on kirkon, Ympäristöministeriön alaisen asiantuntija- ja tutkimuslaitoksen sekä Marttojen yhteishanke. Ekopaasto sitä vastoin tuo paastoon uusia, perinteestä kumpuavia tapoja. Ja kutsuu paastoamaan muitakin kuin kristittyjä.

Jumala vihaa paastoa, ellei…

Raamatussa kritisoidaan paastoa. Jumala vihaa sitä, jos siihen ei liity pyrkimys oikeudenmukaisuuteen. Ekopaaston osa on keräys. Kirkon Ulkomaanavun Ekopaastokeräys kohdistuu ruokaturvan parantamiseen Sen suojelijana on piispa Irja Askola. Lahjoittaa voi tästäEkopaasto on Facebookissa ja Twitterissä:

Facebook: https://www.facebook.com/ekopaasto
Twitter: @Ekopaasto #ekopaasto

Rajalla -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.