Ekopaasto hillitsee ilmastonmuutosta ja kohtuullistaa omaa elämää

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
älä varasta

Tuhkakesiviikkona 18.2. alkaa paastonaika, ja sen mukana ekopaasto. Pääsiäispaasto kestää seitsemän viikkoa tuhkakeskiviikosta pääsiäiseen.

Ekopaasto muuttaa itseä ja maailmaa

Paasto muuttaa itseä ja samalla maailmaa. Yhden ihmisen esimerkki antaa päättäjille sekä oikeutuksen että luo painetta tehdä tarvittavia päätöksiä. Ehkä tärkein tarvittava päätös on nyt ilmastonmuutoksen hillitseminen.

Ekopaasto on  yhteisyritys, jossa ovat mukana oma kirkkomme, Ekumeeninen neuvosto, Suomen ympäristökeskus SYKE, Martat ja Changemaker.

Paasto on eri uskontojen vanhaa viisautta. Se katkaisee arjen ja etsii uutta elämän muotoa. Ekopaasto noudattaa pitkälti kristillistä paastoperinnettä, mutta uudistaa sitä.

Ekopaastossa ei sinänsä ole paaston sisällön kannalta uutta. Minusta on inspiroivaa ajatella , että ilmastonmuutosta hillitään juuri perinteisillä kristillisen paaston tavoilla: vähentämällä tai luopumalla lihan syönnistä, liikkumalla vähemmän koneiden avustuksella, hiljentämällä, hiljentymällä, rauhoittumalla ja yksinkertaistamalla.

Kohtuus ja punainen liha

Tutkimustulosten mukaan yli 300 g punaista lihaa viikossa lisää syöpäriskiä väestötasolla. Ylenpalttinen lihanhimo on myös kohtuutonta maapallon kannalta. Kohtuuttomuuden oireina ovat syöpävaaran lisäksi ilmastonmuutoksen edistyminen  ja ruokaturvan heikkeneminen. Elämä on kokonaisuus!

Mukaan kannattaa tulla niidenkin, jotka viettävät kerran vuodessa Älä osta mitään –päivää!

Paasto on tapa tutkia, voiko elää toisin. Onko se mihin kiintyy välttämätöntä.

Janoisena lenkin jälkeen kokis tai olut maistuu paremmalta kuin viides saati sitten kymmenes ilman lenkkiä. Sama koskee juhlaa. Odotus ja valmistautuminen palkitsee.

Kohtuullisuudessa asiat ovat kohdallaan. Sen etsimisessä auttaa paastonajan toisenlaisen elämän kokeilu.

Ekopaasto ei väitä olevansa paaston koko kuva. Ei tietenkään. Sehän on kirkon, Ympäristöministeriön alaisen asiantuntija- ja tutkimuslaitoksen sekä Marttojen yhteishanke. Ekopaasto sitä vastoin tuo paastoon uusia, perinteestä kumpuavia tapoja. Ja kutsuu paastoamaan muitakin kuin kristittyjä.

Jumala vihaa paastoa, ellei…

Raamatussa kritisoidaan paastoa. Jumala vihaa sitä, jos siihen ei liity pyrkimys oikeudenmukaisuuteen. Ekopaaston osa on keräys. Kirkon Ulkomaanavun Ekopaastokeräys kohdistuu ruokaturvan parantamiseen Sen suojelijana on piispa Irja Askola. Lahjoittaa voi tästäEkopaasto on Facebookissa ja Twitterissä:

Facebook: https://www.facebook.com/ekopaasto Twitter: @Ekopaasto #ekopaasto