Selkeät sanat!

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Selkokieli on yleiskieltä luettavampaa ja ymmärrettävämpää kieltä. Yleiskieli puolestaan on yleisesti käyttämäämme kieltä. Yleiskieltä näet esimerkiksi sanomalehdissä. Selkosanomista voit lukea uutiset selkokielellä. Radiosta voi kuunnella selkouutisia.

Mitä selkokieli on? Esimerkkivideo näyttää, millaista on selkoilmaisu. Selkoilmaisussa käytetään kirjoitettu ja puhuttua selkokieltä sekä selkokuvaa ja selkovideota.

Selkokielestä hyötyvät monenlaiset ihmiset. Selkokieltä tarvitsevia ihmisiä on Suomessa noin puoli miljoonaa.

Mitä selkokielellä voi lukea? Selkokielellä voi kertoa kaikista asioista. Selkokielelle on mukautettu tietokirjoja, kaunokirjoja ja lasten kirjoja. Voit lukea selkokielellä historian henkilöiden elämästä, metsän eläimistä ja kasveista. Tietoa selkokielellä on myös taiteesta tai ruoanlaitosta. Maahanmuuttaja, joka ei vielä osaa hyvin suomea, voi lukea Mannerheimin elämästä selkokielellä. Nykytaide on tarkoitettu kaikille, mutta sitä voi olla vaikea ymmärtää. Selkokielinen kirja esittelee nykytaiteen teoksia.

Kuka hyötyy selkokielestä? Selkokieli on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea ja ymmärtää yleiskieltä. Selkokielinen kirja on helppo lapselle, joka opettelee lukemaan. Poika, jota lukeminen ei kiinnosta, jaksaa lukea selkokielisen dekkarin. Muistisairas vanhus tai ihminen, jonka on vaikea ymmärtää yleiskieltä, saa paremmin selvän selkokielisestä tekstistä.

Kirkon verkkosivuilla on jumalanpalveluksen ja esimerkiksi kasteen ja hautaan siunaamisen selkomukautetut tekstit. Tässä on esimerkki jumalanpalveluksen selkomukautetusta tekstistä:

Jumala on. Jumala on luonut meidät. Jumala on meidän kanssamme. Jumala tahtoo meille hyvää. Rukoilemme turvallisesti Jumalaa.

Kirkon selkosivut uudistuvat. Selkosivuilta voit saada tietoa kristinuskosta ja kirkon toiminnasta.

Radion maanantai-illan hartauksissa näyttelijä Saara Hedlund lukee Selkoraamattua. Helmikuusta huhtikuun loppuun keskiviikon aamuhartauksissa puhujat kertovat kristinuskon asioista selkokielellä tai selkeällä suomen kielellä.