Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Selkeät sanat!

Blogit Rajalla 3.2.2015 19:57
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Selkokieli on yleiskieltä luettavampaa ja ymmärrettävämpää kieltä. Yleiskieli puolestaan on yleisesti käyttämäämme kieltä. Yleiskieltä näet esimerkiksi sanomalehdissä. Selkosanomista voit lukea uutiset selkokielellä. Radiosta voi kuunnella selkouutisia.

Mitä selkokieli on? Esimerkkivideo näyttää, millaista on selkoilmaisu. Selkoilmaisussa käytetään kirjoitettu ja puhuttua selkokieltä sekä selkokuvaa ja selkovideota.

Selkokielestä hyötyvät monenlaiset ihmiset. Selkokieltä tarvitsevia ihmisiä on Suomessa noin puoli miljoonaa.

Mitä selkokielellä voi lukea? Selkokielellä voi kertoa kaikista asioista. Selkokielelle on mukautettu tietokirjoja, kaunokirjoja ja lasten kirjoja. Voit lukea selkokielellä historian henkilöiden elämästä, metsän eläimistä ja kasveista. Tietoa selkokielellä on myös taiteesta tai ruoanlaitosta. Maahanmuuttaja, joka ei vielä osaa hyvin suomea, voi lukea Mannerheimin elämästä selkokielellä. Nykytaide on tarkoitettu kaikille, mutta sitä voi olla vaikea ymmärtää. Selkokielinen kirja esittelee nykytaiteen teoksia.

Kuka hyötyy selkokielestä? Selkokieli on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea ja ymmärtää yleiskieltä. Selkokielinen kirja on helppo lapselle, joka opettelee lukemaan. Poika, jota lukeminen ei kiinnosta, jaksaa lukea selkokielisen dekkarin. Muistisairas vanhus tai ihminen, jonka on vaikea ymmärtää yleiskieltä, saa paremmin selvän selkokielisestä tekstistä.

Kirkon verkkosivuilla on jumalanpalveluksen ja esimerkiksi kasteen ja hautaan siunaamisen selkomukautetut tekstit. Tässä on esimerkki jumalanpalveluksen selkomukautetusta tekstistä:

Jumala on. Jumala on luonut meidät. Jumala on meidän kanssamme. Jumala tahtoo meille hyvää. Rukoilemme turvallisesti Jumalaa.

Kirkon selkosivut uudistuvat. Selkosivuilta voit saada tietoa kristinuskosta ja kirkon toiminnasta.

Radion maanantai-illan hartauksissa näyttelijä Saara Hedlund lukee Selkoraamattua. Helmikuusta huhtikuun loppuun keskiviikon aamuhartauksissa puhujat kertovat kristinuskon asioista selkokielellä tai selkeällä suomen kielellä.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.