Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Jääköön jäinen meri rauhaan

Blogit Rajalla 27.1.2015 19:19
Ilkka Sipiläinen
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip

ilkkaPoseeraan Facebookin profiilikuvassani yhdessä jääkarhun kanssa.

Jääkarhun vierellä seisomalla kerron, että minusta arktisilta alueilta ei tulisi etsiä uutta fossiilista energiaa saati sitten porata öljyä.

Miksi?

Tärkein syy on tietysti ilmastonmuutos. Sen sijaan, että etsitään uusia esiintymiä, pitäisi alkaa siirtyä kohden hiiletöntä energiaa.

Siinä tilanteessa ei ole järkeä siirtyä toimimaan uusille, arktisille alueille. Ne ovat luonnoltaan haavoittuvia. Niillä tutkimus ja poraus ovat erittäin kalliita – onneksi ehkä tällä hetkellä jopa kannattamattomia. Ja niiden alkuperäisväestön elinkeinot kärsisivät rikkaiden fossiilismielisten ahneudesta ja uuden hyödynnettävän himosta.

Töitä murtajille lyhyenä ja vähälumisena kesänä?

Oman maamme yhteys Jäämereen katkesi Petsamon menetyksen mukana. Uudempi liittymä on ollut jäänmurtajien kautta. Tulisiko niiden käyttöä laajentaa maamme tunnetusti vähäjäisenä kesäkautena arktisiin öljynporausprojekteihin? Siis uuden fossiilisen energian tuottamiseen haasteellisilta alueilta, joihin maallamme on tietotaitoa?

Ehkä ei sittenkään

Varsin moni yhtiö on vetäytynyt arktisilta alueilta. Siihen on vaikuttanut jo ihan pelkkä raaka talous: laskeva öljyn hinta. Korkeat kustannukset ja suuret riskit vievät samaan suuntaan, niin myös yleisen mielipiteen kriittisyys. Norjan Statoil, tanskalainen ja ranskalainen firma ovat uudelleen miettineiden joukossa.

Arktisella julistuksella halutaan suojella ainutlaatuista, haavoittuvaa aluetta. Sen ovat allekirjoittaneet mm. Nobel-palkittu Etelä-Afrikan arkkipiispa (emeritus) Desmond Tutu, maamme luterilainen arkkipiispa Kari Mäkinen ja myös tämän blogin kirjoittaja.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.