Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Eroa Pirkosta .Fi – mitä kirkko voi oppia Hikipedialta?

Blogit Rajalla 30.12.2014 15:21
Milla Rautiainen
Milla Rautiainen - avatar
Kirjoittaja on tiedotuspäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa.

Pirkosta eroaminen on jo vuosia ollut hyvin näppärää. Jos suhde Pirkkoon on jo pidempään ollut väljähtynyt tai jos Pirkko alkaa spontaanisti ottaa päähän, voi bänät antaa kätevästi netissä. Naps, se oli siinä!

Wikipediaa parodioiva Hikipedia pitää yllä eroapirkosta.fi-sivustoa. Sivuston mukaan vapaa-seurustelijat avasivat vuonna 2003 verkkosivuston, joka tarjoaa sähköistä eropalvelua etenkin suomalaisille miehille kaikenlaisiin seksittömiin ja kuolleisiin parisuhteisiin.

”Palvelu välittää eroamispyynnöt postinumeroalueen suosituimpaan yökerhoon, jonka taksijonossa eroaminen virallisesti tapahtuu. Illan päätteeksi virkapukuinen Kerberos pakottaa teidät eri autoihin ex-kumppanin kanssa”, Hikipedia valistaa.

Näinä vuoden viimeisinä hetkinä paukkuvat paitsi pakkaset ja uudenvuoden raketit myös Pirkosta eroamisen ennätykset. Viimeksi Pirkoista erottiin yhtä kiivaasti syksyllä 2010, eivätkä tämän vuoden suhteenlopetuskäyrät siitä kauaksi jää.

Eroapirkosta.fi-sivusto esittelee ”palvelun” historiaa, mutta päivitettyjen tietojen tarjoamisessa Hikipedia laahaa pahasti jäljessä. Tiedot tämän vuoden pirkostaeroamisbuumeista puuttuvat sieltä kokonaan.

Ne voisivat kuulua vaikka näin: Lokakuussa 2014 alkoi Pirkoista eroaminen jälleen kiihtyä. Vapaa-seurustelijat, joilla on monopoliasema erojen syistä uutisoimiseen, kertoivat erojen taustalla vaikuttavan useita tekijöitä.

Jotkut olivat kuulemma pahastuneet siitä, kun Pirkko halusi mennä sinne, missä ihmiset ovat. Kun ihmiset sattuivat eräänä viikonloppuna olemaan seksimessuilla, suuntasi Pirkkokin sinne. Ettäs kehtasi mennä sinne kekkuloimaan kaiken maailman Mr Lotharin puuhalavojen ja SM-leikkien lomaan – muka keskusteluapua tarjoamaan!

Osa Pirkkojen kumppaneista oli vapaa-seurustelijoiden mukaan saanut inspiraation eroon siitä, että Pirkko oli näkynyt syksyllä liikaa julkisuudessa. Toden totta. Kun sillä silmällä katsoi, näkyi Pirkkoja eri puolilla mediassa: oli Pirkko Jalovaaraa, Pirkko Saisiota, Hämäläistä, Arstilaa, Ruohonen-Lerneriä.

Kyllä, tämä oli varmasti erojen syynä. Pirkko siellä ja Pirkko täällä, siitäpä moni siippa saikin kimmokkeen: ”Suhde omaan Pirkkooni on jo pitkään ollut etäinen ja tylsä, en saa siitä enää mitään irti. Otan hatkat.” Vapaa-seurustelijat tiedottivat erojen syistä ahkerasti, ja media uutisoi niistä yhtä tunnollisesti, mikä kiihdytti erobuumia.

Suurin suhdekriisi oli vielä edessä. Kun Arkadianmäellä marraskuun lopussa hyväksyttiin laki, jonka mukaan kaksi Pirkkoa voisi halutessaan solmia samanlaisen liiton kuin muutkin, ja kun kaiken kukkuraksi Pirkkojen ykkösmies arkkipirkka avasi suunsa väärään aikaan, väärällä tavalla ja riemuitsi vääristä asioista, oli se monelle liikaa. Taas Pirkoille heitettiin sähköisiä hyvästejä.

Vuoden 2014 lopun erobuumi meni perinteisempien suhdeahdistusten piikkiin: Pirkon elättäminen tulee niin kalliiksi, jää vähemmän rahaa omiin rientoihin, kun pitää kumppanin menoja kustantaa. Pirkon puolustus, että hän tekee tuloillaan paljon hyvää, kuten auttaa vanhuksia, yksinäisiä, köyhiä ja lapsiperheitä, kaikui kuuroille korville.

Se venytetystä alkukevennyksestä, ja sitten vakavasti. Kirkolla on opittavaa eroapirkosta.fi-sivustosta. Kyseinen satiirisaitti sisältää – kenties tahattomasti – syvempää symboliikkaa. Hikipedian teksti kuvaa hyvin, kuinka kirkon ja sen jäsenten välinen suhde on verrattavissa ihmissuhteeseen.

Vuosittain noin 13 000 avioliittoa päättyy eroon. Kuinka paljon suurempi tämä määrä olisi ja kuinka kova meteli syntyisi, jos yhteiskunnassamme olisi tarjolla verkkopalvelu, jossa avioliitosta voisi klikata itsensä sinkuksi yhdellä hiiren napautuksella?

Kirkon perheneuvonta on jo 70 vuoden ajan tarjonnut parisuhde- ja erokriisissä kärvisteleville kullanarvoista apua. Eikö apua voisi tarjota myös kirkkosuhdekriisiin?

Kirkon pitäisi harkita mahdollisuutta, että se tarjoaisi itse netissä kirkostaeroamispalvelua. Kirkon palvelun nimenä voisi olla ”Harkitsetko kirkosta eroamista?” Kirkon sivuilta erotessa voisi ensin olla tarjolla harkinta-aika, aivan kuten avioeroissa.

Lännen Median tuoreesta kyselystä selviää, että 76 prosenttia papeista on sitä mieltä, että kirkosta on tullut yleisen tyytymättömyyden purkukanava. Kirkon oman palvelun voisi rakentaa niin, että eroa harkitseva saisi venttiilin tunteidensa ja ajatustensa purkamiseen ennen lopullista päätöksentekoa.

Riippumatta siitä, onko eroajatus syntynyt äkillisessä kiukunpuuskassa vai pidemmän kypsyttelyn tuloksena, olisi hyvä, että vastassa olisi ihminen, jonka kanssa voisi tunteita ja ajatuksia jakaa. Vaikka eroa harkitseva päätyisikin katkaisemaan suhteensa kirkkoon, hän saisi joka tapauksessa mahdollisuuden tulla nähdyksi ja kuulluksi, toivon mukaan myös ymmärretyksi ja hyväksytyksi juuri niine ajatuksineen, jotka hänellä sillä hetkellä ovat pinnalla.

Jokainen kirkosta eroaminen on otettava vakavasti. Moni eroaa kipeistä ja painavista syistä ja pitkän harkinnan jälkeen – vaikka lopullinen päätös syntyisikin erobuumin aallonharjalla.

Silti on varmasti myös heitä, jotka eroavat spontaanissa tunnekuohussa ja heitä, jotka eroavat väärinkäsitysten tai puutteellisen tiedon takia. Näiden kahden viimeksi mainitun eroajaryhmän päätöksiin kirkko voisi kenties omaa nettipalvelua tarjoamalla vaikuttaa.

Oman nettipalvelun avulla kirkko voisi myös reaaliajassa saada kallisarvoista tietoa erojen syistä ja pystyisi tietojen pohjalta petraamaan omia toimintatapojaan.

PS. Pirkosta.. anteeksi kirkosta erosi tänä vuonna noin 2 prosenttia sen jäsenistä. Loput 98 prosenttia jäivät.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.