Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Enkeli ja Joosef Roomassa

Blogit Rajalla 23.12.2014 07:01
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Kävimme kuukausi sitten Roomassa. Tapasimme enkelin ja Joosefin. Enkeli ajeli ikäkululla autolla pitkin kapeita teitä Rooman lähistöllä. Joosef katseli Mariaa ja Jeesus-lasta takavasemmalta kuten yleensäkin.

Majapaikkamme sijaitsi varsinaisen kaupungin ulkopuolella. Asetuttuamme taloksi lähdimme jalkaisin etsimään kauppaa, jonka piti olla ’lähistöllä’. Kynällä piirretty kartta ei ollut mittakaavassa, vaan se oli ’vain suuntaa antava’. Kapeat tiet oli tarkoitettu vilkkaalle autoliikenteelle, pientareella tallustelu osoittautui taitolajiksi. Alkoi hämärtää, eikä kauppaa näkynyt vieläkään.

Tulimme huoltoaseman pihaan. Vaatimattomalla italian taidollamme kyselimme tietä. ”Puoli kilometriä”, ja epäuskoinen päänpudistelu: ”Tulitteko kävellen?” Jatkoimme matkaamme kyläpahasen raittia. Muutaman kymmenen metrin päässä tien varressa seisoi auto. Etuovi avautui: ”Näin teidän kävelevän tiellä. Voinko tarjota kyydin? Mihin olette menossa?” kysyi autoa ajava enkeli. Istahdimme autoon ja vajaan kilometrin päässä se kaartoi kaupan pihaan. Enkeli kysyi, voisiko hän viedä meidät takaisin majapaikkaan, kunhan olemme tehneet ostokset. Niinpä me kiiruhdimme markettiin, ja enkeli poikkesi espressolle.

Kun ostokset oli tehty, pakkasimme ne enkelin autoon. Ja enkeli hurautti meidät turvallisesti majapaikan portille. Tarjosimme tietenkin pientä maksua kyydistä, mutta enkeli kieltäytyi ehdottomasti. ”Tein tämän sydämestäni!” Autorämä hävisi Italian yöhön. – Joskus enkelit näyttäytyvät ihmisille. Joskus enkelit näyttävät nuorilta italialaisilta miehiltä, jotka osaavat englantia vain muutaman sanan.

*                         *                         *                         *                         *

Menimme kirkkoon. Se oli suuri, kuten kirkot Roomassa ovat. Ihmettelimme avaruutta, taidetta ja kirkossa olevia ihmisiä. Ihmiset poikkesivat sisään, tekivät ristinmerkin, istuivat penkissä rukoilemassa – ja lähtivät takaisin kaupungin vilinään. Me istuimme ja ihailimme. Kävelimme ja katselimme. Ja lopulta tapasimme Joosefin.

Joosef oli kirkon museossa Siellä ovat 1200-luvun lopulta peräisin olevat Arnolfo di Cambion veistämät seimiasetelman hahmot. Joosef, kolme tietäjää ja eläinten päät ovat alkuperäisiä, hyvin ilmeikkäitä, elävän näköisiä. Siloiteltu Maria ja Jeesus-lapsi ovat peräisin pari sataa vuotta myöhemmältä ajalta. Joosefin hieman kumarainen hahmo sauvaan nojaamassa tuo mieleen turvallisen miehen, joka on paikalla silloin, kun tarvitaan. Hän tekee sen, mitä enkeli häneltä pyysi! Silloin kun se tarkoittaa lähtemistä Betlehemiin tai Egyptiin tai silloin kun se tarkoittaa ihmeitä.

Maria Maggioren kirkon alttareihin on katoliseen tapaan kätketty pyhäinjäännöksiä, mm. Jeesuksen seimen kappaleita, jotka on tuotu sinne Jerusalemista. Meihin näitä reliikkejä suuremman vaikutuksen tekivät nuo Arnolfo di Cambion marmoriin ikuistamat Joosefin ja tietäjien tunteet joulun mysteerin äärellä. Jumala on tullut ihmiseksi.

 

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.