Miksi tupakantumppi ei ole roska?

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa…

Miksi tupakantumppi ei ole roska, vaikka sen maatuminen kestää miltei ikuisuuden? Sen sijaan koirankakka pitää laittaa roskikseen. Miksi koirat saavat juosta puistonurmikoilla, ihmisiltä ja varsinkin lapsilta se on kielletty.

Miksi joku ihminen kuolee aivan liian nuorena ja toiset odottavat elämänsä päättymistä yksinäisinä, hylättyinä? Miksi ihmisen henki Välimeren eteläpuolella on lyhyen uutismaininnan arvoinen, mutta Estonian uhreja muistetaan vielä 20 vuoden jälkeen?

Miksi toisen syli pysyy tyhjänä – ja toiseen syliin syntyy useampia lapsia kuin mistä kyetään huolehtimaan? Miksi lapsella on ainutkertainen ja mittaamaton arvo täällä Pohjolassa? Afrikassa tai Aasiassa on kyse työvoimasta, vanhuuden turvasta tai turistin huvituksesta.

Miksi meidän kannattaa teettää rakennus- ja siivoustyöt virolaisilla naapureilla ja maksaa työttömyyskorvausta suomalaisille? – Olisiko aika tehdä työn uusjako kuten menneinä aikoina jaettiin peltotilkkuja?

Miksi toisia ihmisiä – ja maita – sitovat yhteisesti sovitut säännöt ja rajat? Toisille ne näyttävät olevan vain rikottaviksi tehtyjä. – Liikennesäännöt esimerkiksi on laadittu harrastelija-autoilijoita, ei ammattisuhareita varten.

Miksi sotia yritetään lopettaa sotimalla, vaikka historia on täynnä esimerkkejä siitä, että ne loppuvat rauhan töillä. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi rauhanturvaajat ovat sotilaskoulutettuja, varpaista hampaisiin aseistettuja. Gandhin ja Ahtisaaren rauhantyössä sanat taitavat olla tärkeämpiä kuin pyssyt ja ohjukset. – Ystäväni nimitti taannoin jouluevankeliumin Jumalan kunniaa laulavaa enkelijoukkoa taivaallisiksi rauhanturvaajiksi eikä sotaväeksi!

Miksi tuhlaamme aikaa ja energiaa toisten ihmisten ja heidän työnsä mitätöimiseen kun maailman parantaminen on vielä pahasti kesken ja jokaisen työpanosta tarvitaan!

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa…