Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Miksi tupakantumppi ei ole roska?

Blogit Rajalla 16.9.2014 09:04
Riitta Kuusi
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa…

Miksi tupakantumppi ei ole roska, vaikka sen maatuminen kestää miltei ikuisuuden? Sen sijaan koirankakka pitää laittaa roskikseen. Miksi koirat saavat juosta puistonurmikoilla, ihmisiltä ja varsinkin lapsilta se on kielletty.

Miksi joku ihminen kuolee aivan liian nuorena ja toiset odottavat elämänsä päättymistä yksinäisinä, hylättyinä? Miksi ihmisen henki Välimeren eteläpuolella on lyhyen uutismaininnan arvoinen, mutta Estonian uhreja muistetaan vielä 20 vuoden jälkeen?

Miksi toisen syli pysyy tyhjänä – ja toiseen syliin syntyy useampia lapsia kuin mistä kyetään huolehtimaan? Miksi lapsella on ainutkertainen ja mittaamaton arvo täällä Pohjolassa? Afrikassa tai Aasiassa on kyse työvoimasta, vanhuuden turvasta tai turistin huvituksesta.

Miksi meidän kannattaa teettää rakennus- ja siivoustyöt virolaisilla naapureilla ja maksaa työttömyyskorvausta suomalaisille? – Olisiko aika tehdä työn uusjako kuten menneinä aikoina jaettiin peltotilkkuja?

Miksi toisia ihmisiä – ja maita – sitovat yhteisesti sovitut säännöt ja rajat? Toisille ne näyttävät olevan vain rikottaviksi tehtyjä. – Liikennesäännöt esimerkiksi on laadittu harrastelija-autoilijoita, ei ammattisuhareita varten.

Miksi sotia yritetään lopettaa sotimalla, vaikka historia on täynnä esimerkkejä siitä, että ne loppuvat rauhan töillä. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi rauhanturvaajat ovat sotilaskoulutettuja, varpaista hampaisiin aseistettuja. Gandhin ja Ahtisaaren rauhantyössä sanat taitavat olla tärkeämpiä kuin pyssyt ja ohjukset. – Ystäväni nimitti taannoin jouluevankeliumin Jumalan kunniaa laulavaa enkelijoukkoa taivaallisiksi rauhanturvaajiksi eikä sotaväeksi!

Miksi tuhlaamme aikaa ja energiaa toisten ihmisten ja heidän työnsä mitätöimiseen kun maailman parantaminen on vielä pahasti kesken ja jokaisen työpanosta tarvitaan!

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa…

 

 

 

 

 

Rajalla -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.