Naisen heinäkuu – heinäkuun naisia

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Heinäkuussa on yksi viikko, jolloin sataa aina. Se on akkain viikko. Tai sitten ei sada, vaan on kuumin helleviikko yli 50 vuoteen! Ja aina väliin ukkostaa! Heinäkuu on ollut naisten myös YLEllä. Naisen elämää on kuvattu ennen ja nyt. Olen kuunnellut tutkijanaisia ja tukijanaisia. Naisten pankin naiset tukevat kekseliäitä ja aikaansaavia naisia kaukaisissa kylissä. Muodista naiset ovat olleet kiinnostuneita aina. He ovat luoneet muotia ja ennen muuta mallautuneet muodin muotteihin. Musiikki on antanut naisille mahdollisuuden ilmaista itseään soittamalla ja laulamalla. Säveltäjinä he ovat aiemmin jääneet miesten(sä) varjoon. Viime vuosina myös naiset ovat nousseet heiluttamaan tahtipuikkoa. Monet NAIStaiteilijat ovat jääneet lasten kuvaajiksi ja kukkien maalaajiksi. Naiset ovat pyhimyksiä ja paholaisia. He ovat sankareita sodassa ja rauhan aikana. Naiset ovat työn sankareita – ja yön. Tietenkään ei sovi unohtaa naisen ikää. Hän on aina väärän ikäinen – liian vanha tai nuori. Yli 60-vuotiaana toisena loman jälkeisenä työpäivänä tunnen itseni työnsankariksi. Kanssasisarenikin Suomessa käyvät töissä, koska he ovat mielestään liian nuoria eläkkeelle. – Tosin minulta kysyttiin työhaastattelussa jo lähemmä 20 vuotta sitten: ”Kuinka sinä tuon ikäisenä…” Ensin haastattelija oli listannut osaamiseni ja kokemukseni, mutta parilla sanalla se oli alasammuttu. Nykyistä työnantajaani mummiuteni ei ole pahemmin haitannut. Tänä kesänä olen iloinnut eri-ikäisten naisten seurasta, parin kuukauden ikäisestä 92-vuotiaaseen. Tyttöjä, sisaria, äitejä, miniöitä, anoppeja, serkkuja – ihania naisia ja ihania ihmisiä jokainen! Entä heinäkuun miehet, nuo ”naisten tekemät” kuten runoilijaemäntä Aune Piispa asian ilmaisee? Listalla on kolme: aviomieheni lisäksi palkintopallille pääsevät Kullervo ja Kimmo Savonlinnasta. Kesän kulttuurisukellus oli Aulis Sallisen Kullervo-ooppera. Huikea musiikki, loistavat solistit, mahtava kuoro ja värikäs orkesteri. Vaikuttavin henkilö näyttämöllä oli Kimmo, Kullervon kasvinkumppani, joka vie sanomaa henkilöltä toiselle. Sanoma on se, että kosto ei ole ainoa vaihtoehto. Ville Rusasen Kimmo teki lähtemättömän jäljen sieluuni. Kullervon naiset olivat paha naapurin akka, suurisydäminen äiti, insestin uhri ja isän tyttö…