Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Naisen heinäkuu – heinäkuun naisia

Blogit Rajalla 29.7.2014 07:59
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Heinäkuussa on yksi viikko, jolloin sataa aina. Se on akkain viikko. Tai sitten ei sada, vaan on kuumin helleviikko yli 50 vuoteen! Ja aina väliin ukkostaa!
Heinäkuu on ollut naisten myös YLEllä. Naisen elämää on kuvattu ennen ja nyt. Olen kuunnellut tutkijanaisia ja tukijanaisia. Naisten pankin naiset tukevat kekseliäitä ja aikaansaavia naisia kaukaisissa kylissä. Muodista naiset ovat olleet kiinnostuneita aina. He ovat luoneet muotia ja ennen muuta mallautuneet muodin muotteihin. Musiikki on antanut naisille mahdollisuuden ilmaista itseään soittamalla ja laulamalla. Säveltäjinä he ovat aiemmin jääneet miesten(sä) varjoon. Viime vuosina myös naiset ovat nousseet heiluttamaan tahtipuikkoa. Monet NAIStaiteilijat ovat jääneet lasten kuvaajiksi ja kukkien maalaajiksi. Naiset ovat pyhimyksiä ja paholaisia. He ovat sankareita sodassa ja rauhan aikana. Naiset ovat työn sankareita – ja yön.
Tietenkään ei sovi unohtaa naisen ikää. Hän on aina väärän ikäinen – liian vanha tai nuori. Yli 60-vuotiaana toisena loman jälkeisenä työpäivänä tunnen itseni työnsankariksi. Kanssasisarenikin Suomessa käyvät töissä, koska he ovat mielestään liian nuoria eläkkeelle. – Tosin minulta kysyttiin työhaastattelussa jo lähemmä 20 vuotta sitten: ”Kuinka sinä tuon ikäisenä…” Ensin haastattelija oli listannut osaamiseni ja kokemukseni, mutta parilla sanalla se oli alasammuttu. Nykyistä työnantajaani mummiuteni ei ole pahemmin haitannut.
Tänä kesänä olen iloinnut eri-ikäisten naisten seurasta, parin kuukauden ikäisestä 92-vuotiaaseen. Tyttöjä, sisaria, äitejä, miniöitä, anoppeja, serkkuja – ihania naisia ja ihania ihmisiä jokainen!
Entä heinäkuun miehet, nuo ”naisten tekemät” kuten runoilijaemäntä Aune Piispa asian ilmaisee? Listalla on kolme: aviomieheni lisäksi palkintopallille pääsevät Kullervo ja Kimmo Savonlinnasta. Kesän kulttuurisukellus oli Aulis Sallisen Kullervo-ooppera. Huikea musiikki, loistavat solistit, mahtava kuoro ja värikäs orkesteri. Vaikuttavin henkilö näyttämöllä oli Kimmo, Kullervon kasvinkumppani, joka vie sanomaa henkilöltä toiselle. Sanoma on se, että kosto ei ole ainoa vaihtoehto. Ville Rusasen Kimmo teki lähtemättömän jäljen sieluuni.
Kullervon naiset olivat paha naapurin akka, suurisydäminen äiti, insestin uhri ja isän tyttö…

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.