Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Lapsen suru ei ole tv-viihdettä

Blogit Rajalla 18.6.2014 20:39
Iiris Kivimäki
Iiris Kivimäki - avatar
Kirjoittaja on viestintäjohtaja Suomen Lähetysseurassa ja seuraa median, kirkon ja yhteiskunnan hiljaisia ääniä.

Kävin Hollannissa asti katsomassa televisiota. Lähes seitsemänkymmentä uskonnollista ja elämänkatsomuksellista ohjelmaa oli lähetetty joka toinen vuosi järjestettävään kilpailuun. Kolmen päivän aikana puolet niistä näytettiin Euroopan uskonnollisten ohjelmien festivaaleilla Hilversumissa.

Kyyneleet valuivat silmistäni, kun syöpää sairastavan äidin, neljän lapsen ja kuuroutuvan isän tarina eteni – ei ihmeparanemiseen vaan kuolemaan. Ohjelma avasi kyllä hitusen tulevaisuuden toivoa, mutta toi arjen, hädän ja tuskan kouriintuntuvan lähelle.

Titel van het programma

Kaikki oli kaunista ja herkkää, mutta minua hävettää. Mikä minä olen tirkistelemään lapsen surua, pelkoa tai ahdistusta. Onko tämä viihdettä?

Lapsen suru on pyhää. Olen elämäni varrella tavannut monta kanssamatkaajaa, jonka vanhempi on kuollut tämän ollessa lapsi. Äidin kuolema piirtää syvän jäljen lapsen sieluun. Se tulee aina esiin. Ja sellaisessa surussa ei julkisuus auta surutyössä.

Lapset ovat helppoa viihteen käyteainetta. Super-nanny laittaa lapset kuriin ja auttaa koko maailman edessä perheitä pitämään tenavat aisoissa. Tosi-tv:t avaavat sellaisia sielun sopukoita, joita ei saisi näyttää.

Lapset kuitenkin kasvavat. Mediajalanjälki seuraa heitä koko elämän. He ovat aina ”ai ne lapset siinä ohjelmassa” tai ”you tubestahan” kaikki löytyy.

Onko oikein näyttää lapsen surua tai ahdistusta kameralle? Se saattaa tukea muita, jotka ovat samassa tilanteessa. Silti mietin, onko se oikein – valinta on aina vanhemman.

Lasten kuoleva äiti oli urhea ja vahva ihminen. Hän piti perheen kasassa. Hän jopa kuvautti itsensä lasten kanssa valokuvaamossa, jotta kaikesta jäisi kauniit muistot. Tyttöjen kauniit mekot olivat seuraavan kerran lasten yllä hautajaisissa. Se tuntui pahalta. Kamera seurasi hautajaisiin ja elämää senkin jälkeen.

spot_the_difference-2

Toisessa festivaalien tuomari- ja yleisöpalkinnon voittaneessa ohjelmassa loisti älyllään ja aitoudellaan ihana ja rohkea juutalaistyttö maallistuneesta Hollannista. Hänet lähetettiin New Yorkin tarkkoja sääntöjä noudattavien hasidi-juutalaisten rabbin perheeseen. Perheen lähes samanikäiset tyttäret oli kasvatettu odottamaan avioliittoa ja isän valintaa.

Tyttö vihdoin ruokapöydässä tunnusti asuvansa yhdessä katolisen miehen kanssa – oli asunut jo usean vuoden ajan.

”Ei se haittaa –  me rakastamme sinua silti”, rabbi-isä nauraa sydämellisesti. Tosi-tv:ssä näkyi kahden tyttären vaivautuneisuus ja ehkä kateus kaikesta huomiosta, joka kohdistui ihanaan ja vapaaseen Estheriin.

Lapsilla on oikeus rakastaa, surra ja kadehtia ilman julkisuutta.

Mutta onko mentävä ihon alle ennen kuin mikään minua liikuttaa?

Videot ovat nähtävillä englanniksi tekstitettyinä: www.npospirit.nl/signiswacc

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.