Messi, ristinmerkki ja suomalaiset TV-selostajat

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.

Argentiinan maajoukkueessa pelaava jalkapalloilija Lionel Messi, ehkä kaikkien aikojen paras jalkapalloilija, tulee kentälle ja tekee ristinmerkin. Messi on kristitty. Maalin jälkeen yleisön hurratessa hän kohottaa katseen kohti taivasta ja jälleen: ristinmerkki, kristityn rukous.

Franck Ribéry, ranskalainen pelaaja, astuu kentälle. Hän kohottaa kädet avattuina ylös ja sen jälkeen pyyhkii kevyesti kasvonsa käsillään. Hänkin rukoilee. Kohottaessaan kädet ylös hän lausuu rukouksen ja sitten pyyhkii kohotettuihin käsiin saamansa armon kasvoihinsa. Ribéry on muslimi.

Aktiivisena jalkapallon seuraajana olen usein kiinnittänyt huomioni näihin pieniin symbolisiin eleisiin, joita pelaajat tekevät. Ne kertovat minulle heistä paljon. Ne kertovat heidän uskonnollisesta taustastaan, sen merkityksestä heille henkilökohtaisesti sekä siitä yhteisöstä ja kulttuurista, jossa he ovat kasvaneet.

Olen ihmetellyt, miksi suomalaiset TV-selostajat vaikenevat näistä eleistä. Myöskään joidenkin pelaajien tapaa tuulettaa nostamalla pelipaita ja näyttämällä sen alta T-paitaan kirjoitettua ”I love Jesus” –tekstiä ei yleensä kommentoida.

Onko niin, että selostajat eivät osaa suhtautua pelaajien uskonnollisuuteen luontevasti ja siksi vaikenevat asian kuoliaaksi? Onko kysymys hienotunteisuudesta, jonka taustalla on ajatus, että uskonto on yksityisasia? Vai onko niin, että he eivät osaa lukea kentällä nähtävien uskonnollisten tapojen kertomaa?

Urheilun syväulottuvuus on vain yksi esimerkki siitä, mistä jää paitsi, jos ei ole uskonnon lukutaitoa. Merkittävää osaa taidetta ja kulttuuria on mahdoton ymmärtää, ellei tunnista ja ymmärrä uskonnollisia kertomuksia ja symboleja. Myös työskentely kansainvälisillä foorumeilla on hankalaa, ellei tunne uskontojen traditioita. Ne vaikuttavat elämäämme allakasta ateriointiin.

Koulun uskonnonopetus on avainasemassa, kun varustamme suomalaisia nuoria toimimaan kansainvälisissä yhteyksissä. Yhtä tärkeää, kuin kielten osaaminen, on kulttuurin ja uskonnon tuntemus. Ne auttavat hahmottamaan toimintaympäristöä ja ymmärtämään toimintakulttuuria. Uskontojen tuntemus on siis yksi tulevaisuuden menestystekijä.

Kun jalkapallon ystävät asettuvat tänään useaksi viikoksi seuraamaan MM-otteluita, pelaajien sanattomat viestit tarjoavat yhden mielenkiintoisen näkökulman katseluun.

Seuraa kirjoittajaa facebookissa ja twitterissä.