Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Messi, ristinmerkki ja suomalaiset TV-selostajat

Blogit Rajalla 12.6.2014 10:36
Jukka Keskitalo
Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.

Argentiinan maajoukkueessa pelaava jalkapalloilija Lionel Messi, ehkä kaikkien aikojen paras jalkapalloilija, tulee kentälle ja tekee ristinmerkin. Messi on kristitty. Maalin jälkeen yleisön hurratessa hän kohottaa katseen kohti taivasta ja jälleen: ristinmerkki, kristityn rukous.

Franck Ribéry, ranskalainen pelaaja, astuu kentälle. Hän kohottaa kädet avattuina ylös ja sen jälkeen pyyhkii kevyesti kasvonsa käsillään. Hänkin rukoilee. Kohottaessaan kädet ylös hän lausuu rukouksen ja sitten pyyhkii kohotettuihin käsiin saamansa armon kasvoihinsa. Ribéry on muslimi.

Aktiivisena jalkapallon seuraajana olen usein kiinnittänyt huomioni näihin pieniin symbolisiin eleisiin, joita pelaajat tekevät. Ne kertovat minulle heistä paljon. Ne kertovat heidän uskonnollisesta taustastaan, sen merkityksestä heille henkilökohtaisesti sekä siitä yhteisöstä ja kulttuurista, jossa he ovat kasvaneet.

Olen ihmetellyt, miksi suomalaiset TV-selostajat vaikenevat näistä eleistä. Myöskään joidenkin pelaajien tapaa tuulettaa nostamalla pelipaita ja näyttämällä sen alta T-paitaan kirjoitettua ”I love Jesus” –tekstiä ei yleensä kommentoida.

Onko niin, että selostajat eivät osaa suhtautua pelaajien uskonnollisuuteen luontevasti ja siksi vaikenevat asian kuoliaaksi? Onko kysymys hienotunteisuudesta, jonka taustalla on ajatus, että uskonto on yksityisasia? Vai onko niin, että he eivät osaa lukea kentällä nähtävien uskonnollisten tapojen kertomaa?

Urheilun syväulottuvuus on vain yksi esimerkki siitä, mistä jää paitsi, jos ei ole uskonnon lukutaitoa. Merkittävää osaa taidetta ja kulttuuria on mahdoton ymmärtää, ellei tunnista ja ymmärrä uskonnollisia kertomuksia ja symboleja. Myös työskentely kansainvälisillä foorumeilla on hankalaa, ellei tunne uskontojen traditioita. Ne vaikuttavat elämäämme allakasta ateriointiin.

Koulun uskonnonopetus on avainasemassa, kun varustamme suomalaisia nuoria toimimaan kansainvälisissä yhteyksissä. Yhtä tärkeää, kuin kielten osaaminen, on kulttuurin ja uskonnon tuntemus. Ne auttavat hahmottamaan toimintaympäristöä ja ymmärtämään toimintakulttuuria. Uskontojen tuntemus on siis yksi tulevaisuuden menestystekijä.

Kun jalkapallon ystävät asettuvat tänään useaksi viikoksi seuraamaan MM-otteluita, pelaajien sanattomat viestit tarjoavat yhden mielenkiintoisen näkökulman katseluun.

Seuraa kirjoittajaa facebookissa ja twitterissä.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.