Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Pyhälisä

Blogit Rajalla 10.6.2014 17:50
Riitta Kuusi
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Astuin bussiin päämääränä Mualiman napa eli Kuopion tori. Edellisenä päivänä olin ajellut saman matkan toiseen suuntaan. Ojensin kuljettajalle tasarahan 3,30 €. Kuljettaja jäi odottamaan käsi ojossa: ”Se on 4,40 €.” Pikakelaus aivoissa: kuukausi vaihtui juuri, onko bussitaksa noussut. Kysäisin korotetun hinnan syytä. ”Tänään on sunnuntai!” – Siis sunnuntailisä! Perusteluksi kuljettaja tokaisi: ”Kai se kyyti on sitten parempaa.”

En ole koskaan omistanut autoa. Olen kulkenut koko ikäni busseilla, junilla, ratikoilla, metroilla Suomessa ja muualla. Ensimmäistä kertaa törmäsin siihen, että sunnuntaina bussikyyti on kalliimpaa. Muita hinnoitteluperusteita on monenmoisia: polttoaineen hinnan nousu, palkankorotukset, yleinen kustannustason nousu, kysynnän ja tarjonnan suhde kuten vaikkapa junalipuissa nykyään.

Pyhän hintaa mietin. Monet tekevät pyhätyötä ja saavat korotettua palkkaa. Sairaita tai laitoksissa asuvia hoidetaan joka päivä. Ambulanssia ja poliisia tarvitaan niin arkena kuin sunnuntaina, päivällä ja yöllä. Lehmät pitää ruokkia ja lypsää jouluna ja juhannuksena.

Ammatinvalintakysymys, sanoo työtoverini. – Jotkut meistä ovat voineet valita, teemmekö työtä silloin, kun muut ovat vapaalla. Toiset eivät ole itse sitä valinneet, vaan leivän eteen on tehtävä työtä arkena ja sunnuntaina. Niinpä leipää ja maitoa myydään myös sunnuntaina. Olen siitä kiitollinen, kun tulen illalla työmatkalta ja jääkaappi on tyhjä.

Kotikaupungissani bussimaksu on sama joka päivä. Sunnuntaina busseja tosin kulkee harvemmin. Jos haluan vaikkapa lähteä kirkkoon pyhäaamuna, joudun turvautumaan polkupyörään tai taksiin. Kirkossa pappi ja kanttori tekevät pyhätyötä samalla hinnalla kuin arkisinkin. Yömessukin menee samalla palkalla. – Ammatinvalintakysymys.

Sillä ’paremmalla kyydillä’ ajelin Mualiman navan seutuville ja kävelin asemalle.  Asia vaivasi minua vielä, kun menin matkaeväitä ostamaan. Kun ääneen ihmettelin sitä nuorelle myyjälle, tämä totesi tyynesti: ”Juu, näin se on ollut jo kauan.” – Entäpä jos maito ja leipä maksaisivat sunnuntaina enemmän? Jos elokuvaliput ja kahvikupillinen olisivat silloin tuplahintaisia? Jos hoito olisi pyhänä kalliimpaa ja parempaa?

Mitähän savolaisilta jää väliin, kun sunnuntailisää bussissa maksavat?

Rajalla -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.