Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Poliittinen kirkko vai hampaaton jeesustelija?

Blogit Rajalla 29.4.2014 18:35
Iiris Kivimäki
Iiris Kivimäki - avatar
Kirjoittaja on viestintäjohtaja Suomen Lähetysseurassa ja seuraa median, kirkon ja yhteiskunnan hiljaisia ääniä.

Kirkon arvoillassa maanantaina kansliapäällikkö Jukka Keskitalo moitti pariinkin otteeseen Euroopan unionia hampaattomuudesta.

EU:n kepeähkö suhtautuminen ihmisoikeusrikoksiin ei saa häneltä suitsutusta. Samoin Euroopan unionin neuroottisen oloinen ja poukkoileva suhtautuminen uskonnonvapauteen ärsyttää. Kirkkojen ja uskontojen vuoropuhelu on nimellistä johtotason kokkarediplomatiaa kolme tuntia kerran vuodessa eikä aitoa kuulemista tai kuuntelemista. Sillä ei ole mitään vaikutusta Euroopan tulevaisuuteen.

Kuuntelin taannoin myös pastori tai enemmänkin profeetta Kai Sadinmaan teesejä poliittisesta Jeesuksesta. Jeesus haastoi, herätteli uinuvaa aikansa eliittiä ja valtaapitäviä.

Älä valehtele Jeesuksesta oli mielessäni, kun havahduin instituutioturtumuksen tilastani kuuntelemaan kirkon järjestämää arvoiltaa. Miten puolueiden ehdokkaat lupaavat edistää arvoja pienen ihmisen puolesta?

Profeetalla on lupa oikoa mutkia, jotta ihmiset heräisivät. Silti samanlainen huoli tuli arvoillan väljistä puheista. Onko uskominen tai uskonnot jo pahasti ulkokehällä eurooppalaisessa todellisuudessa ja siinä, miten ihmiset määrittelevät arvonsa ja kasvattavat lapsensa?

Onko nykyeurooppalaisuus post-arvoyhteiskunta, jossa rauha tai vapaus tuntuvat samanlaisilta keräilyharvinaisuuksilta kuin kohta suvivirsi kevätjuhlissa?

Kirkossa on mielestäni erittäin paljon itsekritiikkiä ja itsensä ruoskimista. Kirkon ihmiset ovat aidosti huolissaan suomalaisten ja eurooppalaisten arvojen puolesta. Yhteisvastuu, vähimmistä huolehtiminen vaatii jonkun, joka siitä muistuttaa. Se vaatii myös poliittisia toimia ja vastuunkantoa. Oikeudenmukaisuutta ja rauhaa on tehtävä.

Euroopan parlamentti on paikka, jossa käydään kiivasta keskustelua köyhyydestä, maahanmuutosta ja Euroopan talouden vakaudesta. Siellä tehdään myös päätöksiä. Ei ole sama, jos nuorilta viedään tulevaisuus tai hädässä olevat ihmiset käännytetään veneissään takaisin sota-alueille.

Silti arvokeskustelumme on valitettavasti usein pelkkää puhetta, joka ei vaadi meiltä juuri mitään.

Itseäni kosketti, kun kuuntelin Suomen Lähetysseuran kumppanineuvotteluissa maaliskuussa Pakistanin Peshawarin hiippakunnan piispa Humphrey S. Petersiä. Hänen kirkossaan räjähti viime syksynä kahden itsemurhapommittajan pommit. Kuusikymmentä ihmistä kuoli ja iso joukko muita haavoittui. Joukossa oli lapsia ja odottavia äitejä.

Nykyisin kirkkoa vartioivat aseistetut sotilaat. Talebanien kanssa eletään jonkinlaisessa rauhanomaisessa rinnakkaiselossa. Kristityt ovat ahtaalla asuinalueillaan, joissa on avoviemärit ja yksi vesipiste.

En usko, että Jeesuksen puhe oikeudenmukaisuudesta ja rauhasta olisi kovaäänistä sadattelua ihmisille, jotka ovat heikoilla. Arvoja lähellä on armo –Suomessa, Euroopassa ja Pakistanissa.

Mutta rauhan eteen on meidän tehtävä kovasti töitä.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.