Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Pääsiäisen päivityksiä

Blogit Rajalla 22.4.2014 06:30
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Palmusunnuntain radiouutiset alkoivat Ukrainan tilannekatsauksella ja päättyivät kirkkovuosipäivitykseen. Viime aikojen suvivirsikeskustelun jälkeen tuntui mielenkiintoiselta kuulla valtakunnan uutisissa, että palmusunnuntaita vietetään sen tähden, että Jeesus ratsasti Jerusalemiin! – Aasia ei taidettu mainita.
Sama kaava on toistunut koko hiljaisen viikon. Kirkkovuoden toinen suuri juhla, pääsiäinen, on uutinen. Joulu hukkuu kaupallisuuteen. Ristin ja ylösnousemuksen pääsiäisenä juhlan sisältö on päässyt monin tavoin esille. Alkaen virpojista, joissa nykyään idän ja lännen perinteet sulautuvat yhteen. Pienet noidat viipottavat toivottamassa tuoreeks ja terveeks raihnastuvat mummit ja kummit, tädit ja sedät. Ja kaikki tämä vain suklaamunan hinnalla. Autuas vaihtokauppa!

Hiljaisen viikon ja pitkäperjantain sanoman ajankohtaisuudesta ei ole epäilystä. Ykkösuutinen Ukrainasta kertoo vakuuttavasti, että valta – sen puute ja siitä kiinni pitäminen – hallitsee kansoja ja kansojen johtajia tänään samoin kuin kaksituhatta vuotta sitten. Käsienpesijöitä on ollut pitkä jono Pilatuksesta alkaen. Niin myös niitä, jotka ovat saaneet ja saavat veret päälleen.

Via Crucis Jerusalemissa ja Helsingissä, Ukrainassa ja Nigeriassa. Jämijärvellä vain pari ehti hypätä maahan syöksyvästä lentokoneesta. Etelä-Koreassa lukiolaisten retki päättyi kylmään hautaan. Äidin ja isoäidin kärsimys ja suru koskettaa lehdestä luettunakin.

Mitä on jäljellä pääsiäisaamuna? Viimeistä palvelusta Jeesuksen haudalle toimittamaan kiiruhtavat naiset tuovat mieleen Hiljaisuus -elokuvan. Kaatuneet piti saada kotiin mahdollisimman siisteinä, että sodan kauhut eivät kantautuisi heidän mukanaan. Kauhu ja pelko on sama kaikissa sodissa, rintamalla ja rintaman takana.

Mikä on se hyvä uutinen, jonka kuulemme tällä pääsiäisviikolla? Ihmisen elämään kuuluu myös kärsimys. Kuolema ei sano viimeistä sanaa, vaan elämä. Risti on tyhjä. On uuden elämän aamu. Suljettuja ovia availlaan varovaisesti. Jumala on siellä, missä ihmiset elävät, kärsivät, iloitsevat, kuolevat.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.