Pääsiäisen päivityksiä

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Palmusunnuntain radiouutiset alkoivat Ukrainan tilannekatsauksella ja päättyivät kirkkovuosipäivitykseen. Viime aikojen suvivirsikeskustelun jälkeen tuntui mielenkiintoiselta kuulla valtakunnan uutisissa, että palmusunnuntaita vietetään sen tähden, että Jeesus ratsasti Jerusalemiin! – Aasia ei taidettu mainita. Sama kaava on toistunut koko hiljaisen viikon. Kirkkovuoden toinen suuri juhla, pääsiäinen, on uutinen. Joulu hukkuu kaupallisuuteen. Ristin ja ylösnousemuksen pääsiäisenä juhlan sisältö on päässyt monin tavoin esille. Alkaen virpojista, joissa nykyään idän ja lännen perinteet sulautuvat yhteen. Pienet noidat viipottavat toivottamassa tuoreeks ja terveeks raihnastuvat mummit ja kummit, tädit ja sedät. Ja kaikki tämä vain suklaamunan hinnalla. Autuas vaihtokauppa!

Hiljaisen viikon ja pitkäperjantain sanoman ajankohtaisuudesta ei ole epäilystä. Ykkösuutinen Ukrainasta kertoo vakuuttavasti, että valta – sen puute ja siitä kiinni pitäminen – hallitsee kansoja ja kansojen johtajia tänään samoin kuin kaksituhatta vuotta sitten. Käsienpesijöitä on ollut pitkä jono Pilatuksesta alkaen. Niin myös niitä, jotka ovat saaneet ja saavat veret päälleen.

Via Crucis Jerusalemissa ja Helsingissä, Ukrainassa ja Nigeriassa. Jämijärvellä vain pari ehti hypätä maahan syöksyvästä lentokoneesta. Etelä-Koreassa lukiolaisten retki päättyi kylmään hautaan. Äidin ja isoäidin kärsimys ja suru koskettaa lehdestä luettunakin.

Mitä on jäljellä pääsiäisaamuna? Viimeistä palvelusta Jeesuksen haudalle toimittamaan kiiruhtavat naiset tuovat mieleen Hiljaisuus -elokuvan. Kaatuneet piti saada kotiin mahdollisimman siisteinä, että sodan kauhut eivät kantautuisi heidän mukanaan. Kauhu ja pelko on sama kaikissa sodissa, rintamalla ja rintaman takana.

Mikä on se hyvä uutinen, jonka kuulemme tällä pääsiäisviikolla? Ihmisen elämään kuuluu myös kärsimys. Kuolema ei sano viimeistä sanaa, vaan elämä. Risti on tyhjä. On uuden elämän aamu. Suljettuja ovia availlaan varovaisesti. Jumala on siellä, missä ihmiset elävät, kärsivät, iloitsevat, kuolevat.