Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Ilman rahaa ei voi auttaa!

Blogit Rajalla 11.3.2014 10:52
Iiris Kivimäki
Iiris Kivimäki - avatar
Kirjoittaja on viestintäjohtaja Suomen Lähetysseurassa ja seuraa median, kirkon ja yhteiskunnan hiljaisia ääniä.

Uskonnollisten yhteisöjen varainkeruun tulee olla avointa ja läpinäkyvää. Ihmisten tulee tietää, menevätkö rahat uskonnollisten johtajien huippupalkkoihin tai tuntemattomiin kohteisiin Afrikassa ilman kirjanpitoa.

Ylen MOT-ohjelma Rahankeräystä Herran nimeen tekee kaikessa sensaationhakuisuudessaan palveluksen, jos se lisää luottamusta kirkon järjestöjen varainkeruuseen. Yhteisvastuu-keräyksen avulla saadaan apua kaikkein köyhimmille Guatemalassa, kotimaiseen saattohoitoon ja diakoniaan. Tasaus-keräyksellä kootaan varoja kehitysmaiden vammaisille, jotka ovat usein majoihin piilotettuja ja hävettyjä ihmisiä ilman arvoa. Varainkeruussa on selkeät budjetit, tilinpidot ja hankeraportoinnit. Ulkoministeriö ulkopuolisena arvioi myös hankkeiden vaikuttavuutta.

Sen sijaan on ikävää, jos varainkeruu leimautuu pahaksi tai arveluttavaksi. Ihmisten on muutenkin helpompi olla antamatta. Kansainvälinen vastuu, solidaarisuus ja epäitsekkyys eivät ole muodissa.

Viime viikolla keskusteltiin kiihkeästi, miten lainsäädännöllä määrättäisiin lapset huolehtimaan ja rahoittamaan vanhempiensa elämän viimeiset vuodet. Vähän käytiin keskustelua siitä, että ehkä lapset haluavatkin käyttää rahansa itse. Aina kun on ”joku muu”, ”se yhteiskunta”,  joka huolehtii ja on vastuussa.

Taloustutkimus on kysellyt hyväntekeväisyysasioita kansalaisilta parin vuoden välein. Viimeisen tutkimuksen mukaan lahjoittamisen tapa on muuttunut. Kulutustyyppinen lahjoittaminen on lisääntynyt. Ostamalla paidan tai menemällä konserttiin saan tunteen osallistumisesta. Keräysrahoille halutaan tunnevastinetta eli elämyksiä ja iloa yhdessä olosta, kuulumisesta joukkoon.

Tunne on tärkeää. Varoja kerätään ihmiseltä ihmiselle ei vain valtiolta valtiolle.

Kirpputoripöydät pullistelevat, kun ihmiset yrittävät päästä eroon vanhoista vaatteista ja tavaroista. Järjestöt pyörittävät vanhan tavaran kauppaa varainkeruunsa tukemiseksi. Jos minun paitani lämmittää toista, on se hyvä ja tuettava asia. Ja onhan helpompaa viedä jätesäkki vaatteita keräykseen kuin roskiin.

Itse opin lapsena varainkeruuta kotona. Isolta perheeltä oli palanut talo ja pankin tiskillä kerättiin perheelle rahaa ja tavaroita. Äiti kysyi, olisiko minulla jokin lelu, jonka haluaisin antaa. Annoin keräykseen ruskean nallen. Se ei kyllä ollut rakkain nalleni.

 

 

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.