Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Masentunut pingviini ja paleleva jääkarhu

Blogit Rajalla 14.2.2014 18:54
Ilkka Sipiläinen
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip

Pingviini masentuu, jääkarhu palelee, helvetti jäätyy, luomakunta huokaa!

Mikä on äärimmäinen sääilmiö?  Tässä tulee kaksi esimerkkiä.

On tunnettua, että Brittein saarten sää voi koetella miestä ja naista. Mutta nyt uutiset kertovat jatkuvien sateiden ja myrskytuulten masentaneen jo pingviinitkin. Märin tammikuu vuosisatoihin on saanut pingviinit tolaltaan. Scarboroughn villieläinten suojelualueen eteläamerikkalaiset perunpingviinit  ovat masennuslääkityksellä. Se onneksi auttaa. Kyseessä ei tosin ole sairaus, vaan terve reaktio rakkaan Äiti Maan sairastaessa. Tästä linkistä pääset katsomaan koskettavaa videota.

Hyvin ei mene edes jääkarhulla. Chigagon eläintarhassa lusiva Anana-jääkarhu on viety sisätiloihin pakoon Pohjoisen Amerikan ennätyspakkasia. Ihmisiä on kuollut, joutunut kodittomiksi ja sähköt ovat laajalti poikki. Presidentti Obama on julistanut hätätilan.

Äärimmäiset sääilmiöt ovat poikkeuksellisia tai kausittaisia, voimakkaita sääilmiöitä, joilla on mittavia vaikutuksia ihmiselämälle, ympäristölle ja eliöstölle, kertoo Wikipedia. Äärimmäisiä sääilmiöitä ovat muun muassa trooppiset hirmumyrskyt, syklonit, tornadot, tulvat, kuivuuskaudet ja lämpöaallot. Myös lumisateet ja ukkosmyrskyt voivat riittävän rajuina olla niitä.

Äärimmäisten sääilmiöiden odotetaan lisääntyvän ja voimistuvan ja niiden keston pitenevän ilmaston lämpenemisen johdosta.

Tarvitseeko helvetin jäätyä ennen kuin me alamme uskoa ilmastotieteilijöiden varoituksia?

Ilmastotieteilijöiden mukaan on jo kiire ryhtyä toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, jotta lämpötilan nousu jäisi kahteen asteeseen eikä karkaisi neljään tai jopa kuuteen. Kannattaa muistaa että kuuden asteen viileneminen riitti saamaan aikaan jääkauden. Silloin jää peitti mm. oman maamme alleen. Näillä vaihtelulla on vaikutusta!

Taloustieteilijöistä mm. Sir Nicholas Stern on huomauttanut, että toimiminen nyt tulee huomattavasti halvemmaksi kuin se että me parin vuosikymmenen päästä itkisimme ja toimisimme.

Ilmastonmuutos ei aiheuttane äkkikatastrofia, vaan se huonontaa lisääntyvästi ihmisen ja muun luomakunnan elämää. Se saa aikaan kärsimystä, joka kohdistuu etenkin köyhimpiin ja haavoittuvassa asemassa oleviin. Nyt syntyvien lasten elinaikana on jo suuri osa ennustetuista vaikeuksista toteutunut. Minkä teemme nyt teemme kirjaimellisesti lapsillemme.

Masentunut pingviini ja jäätyvä jääkarhu herättelevät meitä. Luomakunta huokaa. Tämä ihmeellinen kotimme maapallo on huolehtimisen arvoinen. Sen ansaitsee pingviinien, jääkarhujen ja nyt syntyvien lasten hyvä elämä. Nyt ei ole myöhäistä toimia!

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.