Masentunut pingviini ja paleleva jääkarhu

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip

Pingviini masentuu, jääkarhu palelee, helvetti jäätyy, luomakunta huokaa!

Mikä on äärimmäinen sääilmiö?  Tässä tulee kaksi esimerkkiä.

On tunnettua, että Brittein saarten sää voi koetella miestä ja naista. Mutta nyt uutiset kertovat jatkuvien sateiden ja myrskytuulten masentaneen jo pingviinitkin. Märin tammikuu vuosisatoihin on saanut pingviinit tolaltaan. Scarboroughn villieläinten suojelualueen eteläamerikkalaiset perunpingviinit  ovat masennuslääkityksellä. Se onneksi auttaa. Kyseessä ei tosin ole sairaus, vaan terve reaktio rakkaan Äiti Maan sairastaessa. Tästä linkistä pääset katsomaan koskettavaa videota.

Hyvin ei mene edes jääkarhulla. Chigagon eläintarhassa lusiva Anana-jääkarhu on viety sisätiloihin pakoon Pohjoisen Amerikan ennätyspakkasia. Ihmisiä on kuollut, joutunut kodittomiksi ja sähköt ovat laajalti poikki. Presidentti Obama on julistanut hätätilan.

Äärimmäiset sääilmiöt ovat poikkeuksellisia tai kausittaisia, voimakkaita sääilmiöitä, joilla on mittavia vaikutuksia ihmiselämälle, ympäristölle ja eliöstölle, kertoo Wikipedia. Äärimmäisiä sääilmiöitä ovat muun muassa trooppiset hirmumyrskyt, syklonit, tornadot, tulvat, kuivuuskaudet ja lämpöaallot. Myös lumisateet ja ukkosmyrskyt voivat riittävän rajuina olla niitä.

Äärimmäisten sääilmiöiden odotetaan lisääntyvän ja voimistuvan ja niiden keston pitenevän ilmaston lämpenemisen johdosta.

Tarvitseeko helvetin jäätyä ennen kuin me alamme uskoa ilmastotieteilijöiden varoituksia?

Ilmastotieteilijöiden mukaan on jo kiire ryhtyä toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, jotta lämpötilan nousu jäisi kahteen asteeseen eikä karkaisi neljään tai jopa kuuteen. Kannattaa muistaa että kuuden asteen viileneminen riitti saamaan aikaan jääkauden. Silloin jää peitti mm. oman maamme alleen. Näillä vaihtelulla on vaikutusta!

Taloustieteilijöistä mm. Sir Nicholas Stern on huomauttanut, että toimiminen nyt tulee huomattavasti halvemmaksi kuin se että me parin vuosikymmenen päästä itkisimme ja toimisimme.

Ilmastonmuutos ei aiheuttane äkkikatastrofia, vaan se huonontaa lisääntyvästi ihmisen ja muun luomakunnan elämää. Se saa aikaan kärsimystä, joka kohdistuu etenkin köyhimpiin ja haavoittuvassa asemassa oleviin. Nyt syntyvien lasten elinaikana on jo suuri osa ennustetuista vaikeuksista toteutunut. Minkä teemme nyt teemme kirjaimellisesti lapsillemme.

Masentunut pingviini ja jäätyvä jääkarhu herättelevät meitä. Luomakunta huokaa. Tämä ihmeellinen kotimme maapallo on huolehtimisen arvoinen. Sen ansaitsee pingviinien, jääkarhujen ja nyt syntyvien lasten hyvä elämä. Nyt ei ole myöhäistä toimia!