Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Perheneuvontaa jäsenkortilla?

Blogit Rajalla 8.1.2014 09:00
Päivi Kähkönen
Päivi Kähkönen - avatar
Kirjoittaja on kasvatus ja perheasiat -yksikön johtaja Kirkkohallituksessa.
perheneuvonta

Päättivät Raumalla seurata Porin esimerkkiä ja laskuttaa seurakunnan perheneuvonnasta kirkkoon kuulumattomilta, ei jäseniltä. Aika paha. Perustelivat päätöstä, ei niinkään taloudellisilla seikoilla, vaan periaatteellisilla syillä tyyliin ”ette maksa veroa meille, eivät aukene kirkon perheneuvonnan ovet teille, hankkikaa oma neuvontanne”. Tosi paha. Ei muuten, mutta kun on kyse kirkon työstä. Kirkon perheneuvonnalla on monia periaatteita, joista yksi on maksuttomuus, kaikille.

Perheneuvontatyö alkoi 70 vuotta sitten yhden herkän ja valveutuneen papin reaktiona sille hädälle ja tuskalle, minkä hän havaitsi sotarintamalta palaavien miesten ja heidän perheidensä elämässä. Hän tahtoi palvella ja auttaa. Aamulehdessä julkaistiin ”mainos”, jossa tarjottiin ihmisille apua heidän vaikeuksissaan. Ilmoituksen lopussa oli teksti: Palvelukset ilmaisia. Pappi sai välitöntä palautetta toiminnastaan. Kerrotaan erään tamperelaisen teollisuuspatruunaan todenneen yksikantaan ”Kerrankin on pappi oikealla asialla”.

Kirkon perheneuvontatyö on sittemmin kutsunut monia pappeja oikealle asialle. Yhden ihmisen toimesta lähtenyt auttamistyö on laajentunut ja tällä hetkellä ihmisiä palvelee kaikkiaan 42 keskusta. Näistä siis 40 ilmaiseksi, kaikille. Työntekijöitä perheneuvonnan piirissä on vastaanottosihteerit mukaan lukien noin 200. Sodan melskeet ovat onneksi tauonneet, mutta meillä on uusia ”taistelutantereita”, jotka pitävät ihmissuhteita lujilla.

Tänä päivänä valtaosa kirkon perheneuvonnan asiakkaista ovat pienten lasten vanhempia.  Aina, kun perheneuvoja kohtaa pariskunnan, mukana ovat myös lapset, joko fyysisesti tai perheneuvojan mielessä. Kirkon perheneuvontatyön tavoitteena on paitsi aikuisten, myös lasten hyvinvointi. Niin ikään ikäihmiset hakeutuvat entistä aktiivisemmin kirkon perheneuvonnan piiriin sen ollessa ainoa auttamistaho, missä heitä palvellaan, periaatteessa maksutta.

Joka päivä kirkon perheneuvonnassa kohdataan ihmisiä. Kuunnellaan ja kuullaan, ollaan lähellä ja läsnä. Työtä tehdään vastuullisesti, vahvalla ammattitaidolla ja kunnon koulutuksella. Ihmisten hätään on vastattava parhaalla mahdollisella tavalla, mutta ennen kaikkea olemalla ihminen ihmiselle.

Kirkon perheneuvonnan ohjenuorana on useimmille meistä tuttu lause ”Minkä tahdotte toisten tekevän teille, tehkää se heille”. Aika hyvä. Kirkon perheneuvojat ovat sitoutuneita työhönsä – ihmisten rinnalla kulkemiseen, heidän taakkojensa kantamiseen, uskon ylläpitämiseen ja toivon luomiseen. ”Niin säilyvät nämä kolme; usko, toivo ja rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.” Tosi hyvä.  Rohkenen sanoa, pyhä.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.