Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Kauppa valvomaan, lehdistö lepäämään?

Ilkka Sipiläinen
Blogit Rajalla 7.1.2014 08:47

Helsingin Sanomien loppiaispäivän kolmas pääkirjoitus on tahattoman hauskan ristiriitainen. Se kysyy jälleen kerran kauppojen aukiolosta: “Tarvitaanko siinä enää mitään sääntelyä?”

Lehti itse ei kyllä ilmesty loppiaisen jälkeisenä arkipäivänä.

Lehden poikkeukset säännöllisestä ilmestysmisaikataulusta ovat kuin rovastin päiväunesta tai luterilaisesta pyhien kalenterista! Upeaa vastavirtaan asettumista käytännön teoissa.  Aamulehti on asteen pakanallisempi eikä viettänyt nyt pyhää.

Silti loppiaisena pitää pääkirjoituksen mukaan ehdottomasti päästa shoppailemaan, mutta paperi-Hesaria ei silloin voi toimittaa. Myyjät pyhänä töihin kauppoihin, lehtitalo säästöliekille!

Erityisen ankara vapaa aukiolo olisi erikoiskauppojen yrittäjille. Niin kertoo muun muassa viimekeväinen hallituksen selonteko.

Hesarin ja Aamulehden toimittajat ja muu henkilöstö tekevät erinomaista työtä.  Nautin siitä – lähes – päivittäin. Lehtitalo on pyhäpäivänsä ansainnut. Mutta niin sen ansaitsevat myös kaupan ihmiset. Onko oikein vaatia toisilta sellaista, mihin ei itse ole valmis?

Ilkka Sipiläinen

Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip

Keskustelu

Valtionkirkkojärjestelmä teettää kaikkea hassua. Eikö kauppiaan itsensä tulisi saada päättää koska kauppa on avoinna?

Hei Irmeli, kiitos kommentista! Kaupoissa on töissä paljon muitakin kuin vain kauppiaita. Myyjien asema matalapalkka-alalla ei ole kaikista vahvin. Vaikkapa blogissa viittaamassani Valtioneuvoston selonteossa käy esiin se, että erikoiskauppiaat vastustavat ”vapaata” aukioloa. Syynä on se, että käytännössä kilpailusyistä ja mm. ostoskeskusten säännöistä johtuen yrittäjällä ei ole aitoa vapautta päättää milloin hänen liikkeensä on auki. Yrittäjälle se voi merkitä kohtuuttoman rankkoja työrupeamia. ”Vapaa” aukiolo tuntuu hyödyntävän enemmän suurta ja bulkkia.

Näitä luetaan juuri nyt