Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Journalismin floppi kirkon jäsenmäärästä kerrottaessa

Blogit Rajalla 3.1.2014 11:23
Jukka Keskitalo
Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.

”Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus.” Näin todetaan Journalistin ohjeissa, suomalaisen joukkoviestinnän etiikan ”raamatussa”.

Journalistin ohjeet ovat toimittajien oma kiteytys niistä periaatteista, joilla he työtänsä tekevät. Juhlapuheissa niihin vedotaan hanakasti. Siksi on hämmästyttävää, että journalistiset periaatteet pantiin narikkaan vuoden lopulla, kun uutisoitiin kirkon jäsenmäärästä. Esimerkkinä tästä erään uutisen ”anatomia”.

28.12.2013 eroakirkosta.fi toimitti medialle tiedotteen, jossa kerrottiin palvelun kautta kirkosta eronneiden määristä. Tämä ok. Tiedotteen sisällöllinen ja ajoituksellinen pointti oli kuitenkin se, että siinä ennakoitiin vuoden neljälle viimeiselle päivälle erovyöryä. Tiedotteen lähettäjien logiikka kulki näin: Kun saadaan kaikissa medioissa läpi mielikuva, että viimeisinä päivinä erotaan vilkkaasti, vyöry vain vahvistuu, jolloin erotaan entistä enemmän.

Suomalainen media nielaisi koukun matoineen päivineen. Lähes kaikissa lehdissä ja sähköisissä viestimissä tiedote meni läpi suurin piirtein sanasta sanaan.

Kysymys ei ole nyt siitä, etteikö mainitun tiedotteen pohjalta voisi tehdä uutista. Ongelma on siinä, että tiedote päästettiin mediassa läpi aivan sellaisenaan ilman mitään journalistista arviointia tai kommenttia. Ei sanaakaan tiedotteen taustalla olevien tahojen tavoitteista kirkon suhteen.  Ei toimittajan arviointia, miksi tämä ennakoiva tiedottaminen juuri nyt. Näyttääkin siltä, että toimitukset toimivat mekaanisina viestinvälittäjinä ilman kriittistä, journalistista panosta. Näin ne tulivat osallistuneeksi tarkasti ennalta suunniteltuun vuoden neljänä viimeisenä päivänä tapahtuneeseen pienen, tavoitteitaan voimakkaasti ajavan yhteisön vaikuttamisviestintään.

Kirkkoon saa liittyä ja siitä saa erota. Liittymisistä ja eroista pitää myös kertoa, onhan kirkko suomalaisessa yhteiskunnassa merkittävä yhteisö. Kysyn kuitenkin, onko median arvon ja omien periaatteiden mukaista suostua Eroa kirkosta -sivuston megafoniksi vuodesta toiseen.

Seuraa kirjoittajaa Facebookissa: https://www.facebook.com/update_security_info.php?wizard=1#!/pages/Jukka-Keskitalo/209813015825075

Twitterissä: https://twitter.com/JukkaKeskitalo

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.