Journalismin floppi kirkon jäsenmäärästä kerrottaessa

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.

”Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus.” Näin todetaan Journalistin ohjeissa, suomalaisen joukkoviestinnän etiikan ”raamatussa”.

Journalistin ohjeet ovat toimittajien oma kiteytys niistä periaatteista, joilla he työtänsä tekevät. Juhlapuheissa niihin vedotaan hanakasti. Siksi on hämmästyttävää, että journalistiset periaatteet pantiin narikkaan vuoden lopulla, kun uutisoitiin kirkon jäsenmäärästä. Esimerkkinä tästä erään uutisen ”anatomia”.

28.12.2013 eroakirkosta.fi toimitti medialle tiedotteen, jossa kerrottiin palvelun kautta kirkosta eronneiden määristä. Tämä ok. Tiedotteen sisällöllinen ja ajoituksellinen pointti oli kuitenkin se, että siinä ennakoitiin vuoden neljälle viimeiselle päivälle erovyöryä. Tiedotteen lähettäjien logiikka kulki näin: Kun saadaan kaikissa medioissa läpi mielikuva, että viimeisinä päivinä erotaan vilkkaasti, vyöry vain vahvistuu, jolloin erotaan entistä enemmän.

Suomalainen media nielaisi koukun matoineen päivineen. Lähes kaikissa lehdissä ja sähköisissä viestimissä tiedote meni läpi suurin piirtein sanasta sanaan.

Kysymys ei ole nyt siitä, etteikö mainitun tiedotteen pohjalta voisi tehdä uutista. Ongelma on siinä, että tiedote päästettiin mediassa läpi aivan sellaisenaan ilman mitään journalistista arviointia tai kommenttia. Ei sanaakaan tiedotteen taustalla olevien tahojen tavoitteista kirkon suhteen.  Ei toimittajan arviointia, miksi tämä ennakoiva tiedottaminen juuri nyt. Näyttääkin siltä, että toimitukset toimivat mekaanisina viestinvälittäjinä ilman kriittistä, journalistista panosta. Näin ne tulivat osallistuneeksi tarkasti ennalta suunniteltuun vuoden neljänä viimeisenä päivänä tapahtuneeseen pienen, tavoitteitaan voimakkaasti ajavan yhteisön vaikuttamisviestintään.

Kirkkoon saa liittyä ja siitä saa erota. Liittymisistä ja eroista pitää myös kertoa, onhan kirkko suomalaisessa yhteiskunnassa merkittävä yhteisö. Kysyn kuitenkin, onko median arvon ja omien periaatteiden mukaista suostua Eroa kirkosta -sivuston megafoniksi vuodesta toiseen.

Seuraa kirjoittajaa Facebookissa: https://www.facebook.com/update_security_info.php?wizard=1#!/pages/Jukka-Keskitalo/209813015825075

Twitterissä: https://twitter.com/JukkaKeskitalo