Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Köyhä antaa vähästäänkin

Blogit Rajalla 20.12.2013 15:35
Iiris Kivimäki
Iiris Kivimäki - avatar
Kirjoittaja on viestintäjohtaja Suomen Lähetysseurassa ja seuraa median, kirkon ja yhteiskunnan hiljaisia ääniä.

Jouluna on mieli hellä. Pelastusarmeijan padan äärellä nuori, pirteä vapaaehtoinen mies kerää lahjoituksia. Padan kohdalla moni pysähtyy ja kaivelee kolikoita kukkarostaan. Seteleitähän harvalla on enää edes mukana.

Meidät on opetettu pitämään huolta kotieläimistä jouluna ja pikkulinnuista pakkasella. Samoin hyvä tapa on antaa rahaa keräykseen niille, joilla on vähemmän kuin meillä.

Toisenlaiset, aineettomat lahjat tekevät kauppansa. Järjestöt saavat tuottonsa keräyksistä. Lahjoittaminen on helppoa tekstiviestin, soittamalla tai netissä pienen klikkauksen avulla.

Raha ei ole yhdentekevä asia. Sillä tehdään hyvää.

Suomalaiseen luterilaisuuteen kuuluu kirkollisveron maksaminen. Suomalaisen kirkollisvero-osuus on vuodessa sama kuin mitä esimerkiksi talousvaikeuksissa elävä Englannin anglikaaniseurakunta odottaa keskituloiselta perheeltä kuukaudessa. Papin palkka on maksettava ja samalla kompensoitava niiden kirkkojen pappeja alueilla, missä ei ole maksajia tarpeeksi.

Suomessa kirkon varat käytetään vastuullisesti. Työntekijöitä on alle 20 000 koko maassa. Kirkon varoilla tuetaan esimerkiksi suomalaisia elämän eri vaiheissa. Se tukee ihmisen elämänkaarta: nuoren elämää rippikouluiässä, vihkimistä, parisuhteita perheneuvonnassa ja viimeinen elämän päättymistä.

Kirkkoon kuulutaan, koska kirkon kautta tehdään vahvasti hyvää suomalaisessa yhteiskunnassa, diakoniassa ja heikoimpien parissa.

Yli kolmasosa kirkon tuloista käytetään lapsi- ja nuorisotyöhön, muskareihin, iltapäiväkerhoihin ja nuorten toimintaan, joka tarjoaa vastuullisen ja ammattitaitoisen aikuisen rinnallakulkemista kasvun iloissa ja kivuissa.

Silti erilaiset keräykset ovat tärkeitä. Antamaan kannattaa opetella.Keräsin kerran yhteisvastuukeräystä kauppakeskuksessa. Ohi kävelevä muslimiäiti huomasi lippaan, antoi rahan kullekin neljälle lapselleen ja pienet kävivät rivissä pudottamassa roponsa keräyslippaaseen.

Hyvää joulua ja kiitos!

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.