Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Tuntematon superjulkkis

Blogit Rajalla 17.12.2013 04:55
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Viime tiistaina järjestöneuvos Liisa Kauppiselle ojennettiin ensimmäisenä suomalaisena YK:n ihmisoikeuspalkinto. Samaan aikaan vietettiin toisen saman palkinnon saaneen henkilön, Nelson Mandelan, muistojuhlaa ja sunnuntaina hautajaisia Etelä-Afrikassa. Liisa Kauppinen ja Nelson Mandela eivät ole katsoneet vain kaukaa, vaan myös läheltä. He ovat katsoneet toista ihmistä silmiin. Läheltä näytämme samanlaisilta: ihmisiltä. Pienen lapsen elinvoima ja vanhuksen hauraus, nuoren usko omiin voimiin ja keski-ikäisen epäröinti: ”Tässäkö tämä elämä on?” Kauppinen ja Mandela näkivät tämän ja vielä enemmän. Heitä yhdistää usko ihmiseen, jokaisen ihmisen yhtäläiseen ja luovuttamattomaan arvoon.

Liisa Kauppinen, ’tuntematon superjulkkis Espoosta’, on tehnyt pitkäjänteisesti työtä viittomakielen ja kuurojen oikeuksien puolesta. Hän on oivallisesti jatkanut sitä työtä, jonka kuurot jo yli 100 vuotta sitten Suomessa aloittivat.  Kuurot ovat ajaneet oikeutta omaan kieleen ja kulttuuriin, yhdenvertaisuuteen, vaikka enemmistö on sortanut heitä mm. oralismin väkivallalla. Oralismin aikana viittomakielen käyttö oli kiellettyä kuurojenkouluissa. Oppilaat saivat karttakepistä näpeille, jos he erehtyivät käyttämään äidinkieltään. Viittomakieltä pidettiin primitiivisenä kommunikointitapana, ei oikeana kielenä. Kuurot haluttiin integroida valtaväestöön.  Sen tähden heidän piti opetella puhumaan.

Kuurot keräsivät nimiä adressiin ja anoivat senaatilta omaa kuurojen matkapappia. Yhdessä muiden aloitteiden kanssa tämä johti siihen, että vuonna ”1906 keisari antoi määräyksen kahden papin asettamisesta kuuromykkäin sielunhoitoa varten”. Nykyään kuurojenpappeja on kuusi, lisäksi kirkossamme on viittomakielentaitoisia diakoniatyöntekijöitä. Suomen ev.lut. kirkon etusivun kielivalikosta löytyy yhtenä kielenä viittomakieli! Näillä verkkosivuilla on tietoa kirkosta ja uskosta sekä osia Raamatusta suomalaisella ja suomenruotsalaisella viittomakielellä. Osaltaan tämä kaikki on Liisa Kauppisen ansiota! Hän oli ajamassa viittomakielisten oikeuksia Suomen Perustuslakiin. Vuonna 1995 siihen kirjattiin, että viittomakielisillä on oikeus käyttää äidinkieltään eri tilanteissa ja saada palveluja omalla kielellään, niin yhteiskunnassa kuin kirkossa. Siitä alkoi mm. viittomakielinen käännöstyö kirkossa.

Viisi vuotta kesti saada viittomakieli osaksi YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevaa sopimusta, joka julkistettiin 2006. Liisa Kauppisen taktiikkana oli mennä lähelle. Hän kävi tauoilla juttelemassa niiden kanssa, jotka vastustivat asiaa. Vähitellen vastustajien mielet muuttuivat. Kauppinen on ajanut kuurojen oikeuksia yli 90 maassa. Ja hän jatkaa sitä edelleen. Erityisen lähellä Liisa Kauppisen sydäntä on tällä hetkellä kuurojen tai vaikeasti huonokuuloisten lasten oikeus kaksikielisyyteen. Sisäkorvaistute antaa monille heistä sen verran kuuloa, että puhekielen oppiminen on mahdollista. Heillä tulisi olla oikeus myös oppia ja käyttää luonnollista äidinkieltään, viittomakieltä. Tutkimusten mukaan kaksikielisyys on rikkautta!

Pienestä Suomesta on tullut Kuurojen Maailmanliiton johtoon kaksi presidenttiä peräkkäin, Liisa Kauppista seurasi Kuurojen Liiton nykyinen toiminnanjohtaja Markku Jokinen. Jokinen on ollut merkittävä toimija mm. viittomakielisen luokanopettajakoulutuksen aikaansaamisessa Jyväskylän yliopistoon. Lisäksi hän on toiminut monissa kansainvälisissä tehtävissä.

Nelson Mandelasta kerrotaan, että vapauduttuaan pitkästä vankeudesta hän palasi kotikaupunginosaansa ja tervehti kaikkia entisiä naapureitaan. Monien mielestä kunnioitettavinta – ja hämmästyttävintä – Mandelan toiminnassa on se, että hän kykeni antamaan anteeksi. Hän kykeni antamaan uuden mahdollisuuden, jossa ei ole voittajia eikä häviäjiä, vaan kaikilla on vastuu itsestään ja toinen toisestaan. Kaikilla on anteeksiannettavaa. Yhteinen tulevaisuus voi rakentua vain tälle pohjalle.

”Kaukaa näytämme kaikki samanlaisilta” on lainaus viittomakielisen rap-muusikon Signmarkin haastattelusta. Hän on myös omalla taiteellaan osoittanut, että rajat ovat ylitettävissä. – Kaukaa ja läheltä näytämme samanlaisilta, tulkaamme siis samanlaisiksi: ihmisiksi!

 

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.