Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Tarinoita väkivallasta – ja vähän rauhastakin

Blogit Rajalla 13.11.2013 12:07
Kaisamari Hintikka
Kirjoittaja on Suomen evankelisluterilaisen kirkon pappi ja ekumeenikko, joka työskentelee Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteerinä Genevessä.

Kävin maailmalla kylässä. Vietin kymmenen päivää maailmanlaajassa ekumeenisessa kokouksessa, neljäntuhannen ihmisen seurassa. Päivät täyttyivät kohtaamisista ja tarinoista – yksittäisten ihmisten ja ihmisyhteisöjen tarinoista, sekä julkisesti että yksityisesti jaetuista.

Useimmat tarinat olivat minulle uusia, avasivat uusia maailmoita. Monet menivät toisesta korvasta sisään, toisesta ulos sen kummempia muistijälkiä jättämättä. Jotkin pysäyttivät, koska loivat toivoa taikka synnyttivät raivoa, myötäntuntoa tai halua olla osana muutosta parempaan. Jotkin tarinat jättivät ehkä lähtemättömän jäljen omaan ymmärrykseeni. Jotkin herättivät vain uusia kysymyksiä.

Eteläafrikkalainen pappi, joka on menettänyt molemmat kätensä ja toisen silmänsä kirjepommin räjähdyksessä. Pommi oli tarkoitettu hänelle, koska hän oli osallistunut rotusorron vastaiseen työhön. Se räjähti vain muutama päivä sen jälkeen kun Nelson Madela oli vapautunut vankilasta.

Dalitien energinen flash mob. Laulun, tanssin ja rummutuksen välissä osallistujat kertovat kastittomien todellisuudesta intialaisessa yhteiskunnassa ja uudesta vapautuksen teologiasta, joka on antanut toivoa ja voimaa yhteiskunnallisen muutoksen ajamiseen.

– Korealainen rauhanteologi, joka puhuu oman niemimaansa poliittisesta tilanteesta, mutta samalla paljon laajemmasta asenteesta, joka kurottaa paikallisten kontekstien tuolle puolen: ”Todellinen rauha on aivan toisenlaista, kuin mitä pystymme edes kuvittelemaan.”

Alkuperäiskansat, jotka kantavat edelleen kolonialismin perintöä ja joiden jäsenet kohtaavat edelleen valtaväestön ennakkoluuloja – aivan erityisesti se tyttö, jolle rippikoulunopettaja oli kertonut, ettei tällä voi etnisen alkuperänsä vuoksi olla osaa kristillisestä pelastuksesta.

– Keski-afrikkalainen kyläyhteisö, jossa perheen sisäinen väkivalta on sukupolvien ajan ollut osa kulttuuria, alkaa kyseenalaistaa väkivallan perinnettä. Muutos alkaa tapahtua samaan aikaan, kun kyläläisten saavat ensimmäistä kertaa luettavakseen Raamatun omalla äidinkielellään.

– Kokouspaikan ulkopuolella päivystäneet mielenosoittajat, joiden mielestä kokouksemme on Perkeleestä ja sen osallistujat kristillisen uskon pettureita.

Monet näistä tarinoista kertovat väkivallasta – fyysisestä tai psyykkisestä – ja sen voittamisesta.

Minut pysäytti aivan erityisesti yksi: se ikuiseen kadotukseen manattu rippikoulutyttö. Tyttö on saamelainen, ja se tarina – se on nykypäivän Suomesta.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.