Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

YK:ta tai Kirkkojen maailmanneuvostoa ei saa lakkauttaa!

Blogit Rajalla 30.10.2013 11:32
Iiris Kivimäki
Iiris Kivimäki - avatar
Kirjoittaja on viestintäjohtaja Suomen Lähetysseurassa ja seuraa median, kirkon ja yhteiskunnan hiljaisia ääniä.

Nainen on ahdistunut. Hän kertoo tarinaansa, miten tuttu tyttö houkuteltiin kaupunkiin työpaikan toivossa. Tyttö palasi kylään karattuaan välittäjien käsistä. Hän joutui myymään itseään saadakseen maksettua välittäjille matkasta.

Istun hiljaa Kirkkojen maailmanneuvoston naisten esikokouksessa isossa konferenssisalissa Etelä-Korean satamakaupungissa Busanissa. Tarinat ovat tuskaisia, väkivaltaisia ja täynnä vääryyttä. Ihmiskauppaa, elinten varastamista ja hyväksikäyttöä.

Pastori auttaa naista kertomaan tarinansa. Hän on pretorialainen pastori ja yliopisto-opettaja. Hän vie tilannetta rauhassa eteenpäin, kuuntelee ja tukee.

Toisen maailmansodan jälkeen syntyivät Yhdistyneet Kansakunnat ja useita kirkkojen yhteistyöelimiä kuten Kirkkojen maailmanneuvosto. Sen kymmenes yleiskokous alkoi tänään hienolla musiikilla ja erittäin koskettavalla esirukouksella muun muassa väkivaltaa kokeneiden ja raiskattujen naisten puolesta.

Näiden konsensusta päätöksenteossaan tavoittelevien järjestöjen arvo ei ole nopeissa päätöksissä eikä selkeässä hallinnossa. Ne kärsivät talousvaikeuksista, koska niiden rahoittajat kyselevät niiden merkitystä. Silti ne ainoina maailmassa kokoavat eri maita tai niiden kirkkoja yhteen – hyvän tai edes kohtuuden tekemiseen – hienosti sanottuna – mission ja vision takia.

Tavoitteena on tuoda oikeudenmukaisuutta ja sovintoa, yhteistä ymmärrystä maailmaan.

Nöyränä sain olla aidosti läsnä kokemassa afrikkalaisen sovintokomission työtä hiljaa kuunnellen.

Tällaista uskallusta jakaa oma tarina tarvittaisiin islam-keskusteluun, auttamaan ymmärtämään maahanmuuttajien kysymyksiä tai kirkkojen suhdetta vähemmistöihinsä, konservatiivien ja liberaalien tai kaikkien itseään oikeassa pitävien välille.

Ilman alttiiksi antavaa tarinaa ei synny yhteisymmärrystä eikä rauhaa erilaisten sotien rikkirepimien ihmisten välille.

Kirkkojen maailmanneuvosto avasi kymmenennen yleiskokouksensa ekumeenisella hartaudella ja Korean julmaa historiaa ja jakautumisen tuskaa kuvaavalla tanssispektaakkelilla. Vuonna 1948 perustettuun kirkkojen yhteistyöjärjestöön kuuluu 345 kirkkoa 110 maasta ja se edustaa kaikkiaan yli 500 miljoonaa kristittyä maailmassa.

Yleiskokous kokoontuu kerran seitsemässä vuodessa ja se toimii yhteistyöjärjestönä ortodoksisten, luterilaisten, anglikaanien ja protestanttikirkkojen välillä. Kirkot kasvavat Afrikassa ja Aasiassa. Mukana Kirkkojen maailmanneuvostossa ei ole roomalaiskatolista kirkkoa, mutta yhteistyön eleenä paavin edustaja luki paavi Franciscuksen tervehdyksen.

Kokousta voi seurata suomalaisten osallistujien blogeissa. Kokous päättyy 8.11.2013.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.