YK:ta tai Kirkkojen maailmanneuvostoa ei saa lakkauttaa!

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Kirjoittaja on viestintäjohtaja Suomen Lähetysseurassa ja seuraa median, kirkon ja yhteiskunnan hiljaisia ääniä.

Nainen on ahdistunut. Hän kertoo tarinaansa, miten tuttu tyttö houkuteltiin kaupunkiin työpaikan toivossa. Tyttö palasi kylään karattuaan välittäjien käsistä. Hän joutui myymään itseään saadakseen maksettua välittäjille matkasta.

Istun hiljaa Kirkkojen maailmanneuvoston naisten esikokouksessa isossa konferenssisalissa Etelä-Korean satamakaupungissa Busanissa. Tarinat ovat tuskaisia, väkivaltaisia ja täynnä vääryyttä. Ihmiskauppaa, elinten varastamista ja hyväksikäyttöä.

Pastori auttaa naista kertomaan tarinansa. Hän on pretorialainen pastori ja yliopisto-opettaja. Hän vie tilannetta rauhassa eteenpäin, kuuntelee ja tukee.

Toisen maailmansodan jälkeen syntyivät Yhdistyneet Kansakunnat ja useita kirkkojen yhteistyöelimiä kuten Kirkkojen maailmanneuvosto. Sen kymmenes yleiskokous alkoi tänään hienolla musiikilla ja erittäin koskettavalla esirukouksella muun muassa väkivaltaa kokeneiden ja raiskattujen naisten puolesta.

Näiden konsensusta päätöksenteossaan tavoittelevien järjestöjen arvo ei ole nopeissa päätöksissä eikä selkeässä hallinnossa. Ne kärsivät talousvaikeuksista, koska niiden rahoittajat kyselevät niiden merkitystä. Silti ne ainoina maailmassa kokoavat eri maita tai niiden kirkkoja yhteen – hyvän tai edes kohtuuden tekemiseen – hienosti sanottuna – mission ja vision takia.

Tavoitteena on tuoda oikeudenmukaisuutta ja sovintoa, yhteistä ymmärrystä maailmaan.

Nöyränä sain olla aidosti läsnä kokemassa afrikkalaisen sovintokomission työtä hiljaa kuunnellen.

Tällaista uskallusta jakaa oma tarina tarvittaisiin islam-keskusteluun, auttamaan ymmärtämään maahanmuuttajien kysymyksiä tai kirkkojen suhdetta vähemmistöihinsä, konservatiivien ja liberaalien tai kaikkien itseään oikeassa pitävien välille.

Ilman alttiiksi antavaa tarinaa ei synny yhteisymmärrystä eikä rauhaa erilaisten sotien rikkirepimien ihmisten välille.

Kirkkojen maailmanneuvosto avasi kymmenennen yleiskokouksensa ekumeenisella hartaudella ja Korean julmaa historiaa ja jakautumisen tuskaa kuvaavalla tanssispektaakkelilla. Vuonna 1948 perustettuun kirkkojen yhteistyöjärjestöön kuuluu 345 kirkkoa 110 maasta ja se edustaa kaikkiaan yli 500 miljoonaa kristittyä maailmassa.

Yleiskokous kokoontuu kerran seitsemässä vuodessa ja se toimii yhteistyöjärjestönä ortodoksisten, luterilaisten, anglikaanien ja protestanttikirkkojen välillä. Kirkot kasvavat Afrikassa ja Aasiassa. Mukana Kirkkojen maailmanneuvostossa ei ole roomalaiskatolista kirkkoa, mutta yhteistyön eleenä paavin edustaja luki paavi Franciscuksen tervehdyksen.

Kokousta voi seurata suomalaisten osallistujien blogeissa. Kokous päättyy 8.11.2013.