Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Eihän tuo ole mikään uutinen!

Blogit Rajalla 10.9.2013 11:23
Iiris Kivimäki
Kirjoittaja on viestintäjohtaja Suomen Lähetysseurassa ja seuraa median, kirkon ja yhteiskunnan hiljaisia ääniä.

Murrosikäinen totesi koulusta tultuaan, että olipa tylsä päivä. Ei mitään uutisoitavaa.

Perheessä syötiin hiljaisuuden vallassa. Ei juteltu. Ei ollut mitään uutisoitavaa.

Toimittaja soitteli papille. Pappi innostui, että nyt tärppäsi ja saataisiin toimittaja haastattelemaan mielenkiintoista afrikkalaista vierasta. Nyt olisi uutisoitavaa. Mutta toimittaja kysyikin, miten pappi käyttää tablettitietokonetta ja kuka sen maksaa?

Kirkon arki ei mediaa juuri kiinnosta – eikä aina oikein ihmisenkään arki.

Mediatodellisuus on jotain jännittävää, draamallista, dramaattista, vastakkainasettelua, paljastuksia, voittajia ja häviäjiä.

Elämmekö rinnakkaistodellisuuksissa – media ja minä?

Minun arjessani tapahtuu paljon. Siksi rakastan kirkon tilastollista vuosikirjaa.

Kirkon diakoniatyöntekijöiden asiakastapaamisia kodeissa oli viime vuonna 124 671. Papit, diakoniatyöntekijät ja kanttorit vierailivat vuoden 2012 aikana kodeissa ja laitoksissa yli 215 600 kertaa. Diakoniatyössä toimi 30 141 vapaaehtoista. Perheasiain neuvottelukeskuksessa oli yli 16 000 asiakaskäyntiä. Vuonna 2012 rippikoulu tavoitti 15 vuotta täyttävistä 82,3 %. Isoskoulutukseen osallistui 24 337 nuorta. Heistä isosina toimi 15 863 nuorta.

Mutta minulta kysytään vain kirkosta eronneiden ja siihen liittyneiden määriä.

Kirkon viestintäpäivillä Kirkkonummella viime viikolla kävi Elisabeth Rehn puhumassa viestinnästä vaikeissa tilanteissa. En tiedä, onko kirkon näkyminen mediassa vaikea tilanne.

Rehnin matkavälähdyksistä kuitenkin kirkastui oivallus: ”Aina ei ole tärkeää, mitä sanotaan vaan miten se sanotaan. Miten kantaa epäoikeudenmukaisuuden syytös siitä, ettei pysty muuttamaan toisen ihmisen tilannetta eikä edes lohduttamaan?”

Mutta jos joku edes ihan vähän kuulisi ja kuuntelisi.

Niin kuin tässä kirkossa tehdään.

Se on tätä arkea.

Ei uutisoitavaa.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.