Siirretään vappu ja uusivuosi sunnuntaiksi!

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip

Työmarkkinajärjestöt haluavat parantaa tuottavuutta. Siinä ei ole mitään pahaa, jos se tehdään ympäristön kannalta kestävästi. Ja ihmisen kannalta myös.

Lääke on vanha: arkipyhien helatorstain ja loppiaisen siirtäminen lauantaiksi. Niin oli muinoin 1970-luvulta vuoteen 1992 asti.

Mutta voi kurjaa, niiden siirtäminen on vaikeaa. Se vaatii ensin kirkolliskokouksen esityksen ja sitten eduskunnan hyväksymisen. Arjen tasaisen kulun katkaisevien pyhäpäivien eliminoiminen on niin tärkeää tuottavuuden kannalta, että nyt täytyy etsiä vaihtoehtoisia ratkaisuja. Ja löytyyhän niitä.

Siirretään vappu ja uusivuosi sunnuntaille! Juhannushan on jo heivattu viikonloppuun. Sen jälkeen tarkkailemme syntyneen elämän laadun ja tuottavuuden tehostumisen määrää, esitämme faktat kirkolliskokoukselle ja saamme sen ehkä itsekin ymmärtämään siirtää nuo arjen katkaisijat lauantaiksi. Seuraavaksi voisi yrittää joulua ja pääsiäismaanantaita.

Vappu on työläisten ja ylioppilaiden juhla. Työläisenä itseään pitävien määrä on supistunut suuresti ja vain pieni vähemmistö osallistuu vappumarssille. Suurin osa ihmisistä ei myöskään vaivaudu vappuaamun piknikille puistoon tai kalliille ravintolalounaalle, vaan juhlii jo aattona. Miksi meidän pitää vaarantaa tuottavuus pienen vähemmistön takia?

Mutta mitä keinoja meille enää jää seuraavassa kriisissä talouden tasapainottamiseen, sitten kun nämä arjen katkaisijat on valjastettu tuottavuudelle? Aikoinaan lääkäri neuvoi terveysongelmien vaivaamaa Johannes Virolaista luopumaan alkoholista ja tupakasta. Virolainen ihmetteli presidentti Kekkoselle mitä tehdä, koska hän ei tupakoinut ja oli raivoraitis. Kekkonen neuvoi Virolaista: Pitää elää niin että voi noudattaa lääkärin ohjeita.

Vuoden kulkua rikastuttavien arjen vapaiden uhraaminen olisi kyllä ratkaisu, mutta yhtä lyhytaikainen ja viisas kuin lämmitellä pakkasessa kastelemalla housunsa.