Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Siirretään vappu ja uusivuosi sunnuntaiksi!

Blogit Rajalla 1.9.2013 17:01
Ilkka Sipiläinen
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip

Työmarkkinajärjestöt haluavat parantaa tuottavuutta. Siinä ei ole mitään pahaa, jos se tehdään ympäristön kannalta kestävästi. Ja ihmisen kannalta myös.

Lääke on vanha: arkipyhien helatorstain ja loppiaisen siirtäminen lauantaiksi. Niin oli muinoin 1970-luvulta vuoteen 1992 asti.

Mutta voi kurjaa, niiden siirtäminen on vaikeaa. Se vaatii ensin kirkolliskokouksen esityksen ja sitten eduskunnan hyväksymisen. Arjen tasaisen kulun katkaisevien pyhäpäivien eliminoiminen on niin tärkeää tuottavuuden kannalta, että nyt täytyy etsiä vaihtoehtoisia ratkaisuja. Ja löytyyhän niitä.

Siirretään vappu ja uusivuosi sunnuntaille! Juhannushan on jo heivattu viikonloppuun. Sen jälkeen tarkkailemme syntyneen elämän laadun ja tuottavuuden tehostumisen määrää, esitämme faktat kirkolliskokoukselle ja saamme sen ehkä itsekin ymmärtämään siirtää nuo arjen katkaisijat lauantaiksi. Seuraavaksi voisi yrittää joulua ja pääsiäismaanantaita.

Vappu on työläisten ja ylioppilaiden juhla. Työläisenä itseään pitävien määrä on supistunut suuresti ja vain pieni vähemmistö osallistuu vappumarssille. Suurin osa ihmisistä ei myöskään vaivaudu vappuaamun piknikille puistoon tai kalliille ravintolalounaalle, vaan juhlii jo aattona. Miksi meidän pitää vaarantaa tuottavuus pienen vähemmistön takia?

Mutta mitä keinoja meille enää jää seuraavassa kriisissä talouden tasapainottamiseen, sitten kun nämä arjen katkaisijat on valjastettu tuottavuudelle? Aikoinaan lääkäri neuvoi terveysongelmien vaivaamaa Johannes Virolaista luopumaan alkoholista ja tupakasta. Virolainen ihmetteli presidentti Kekkoselle mitä tehdä, koska hän ei tupakoinut ja oli raivoraitis. Kekkonen neuvoi Virolaista: Pitää elää niin että voi noudattaa lääkärin ohjeita.

Vuoden kulkua rikastuttavien arjen vapaiden uhraaminen olisi kyllä ratkaisu, mutta yhtä lyhytaikainen ja viisas kuin lämmitellä pakkasessa kastelemalla housunsa.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.