Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Siveyden sipulit ja hunnutetut nunnat

Blogit Rajalla 27.8.2013 06:00
Paula Ruotsalainen

Elle collection 2013

”Uskontunnustus, pyhäkoulun tytöt ja hunnutetut nunnat”. Tuttua kuvastoa ja sanastoa kaikille. Mutta kun lisätään joukkoon termit luksusluostari ja siveyden sipulit, niin kuva alkaakin muuttua ja olo hämmentyä. Mistä tässä puhutaan?

Meillä Suomessa uskonnollisuus koetaan usein vanhanaikaisen synonyymiksi. Jos joku siihen liittyen on muodikasta, niin kirkosta eroaminen. Maailmalta puhaltavat kuitenkin uudet tuulet.

”Kirkkotaiteesta ammennettu muotokieli syleilee universumia herkillä yksityiskohdilla ja ristiretkiaarteilla” kertoo Elle Collections -lehden syysnumero. Se esittelee uuden trendin: siveyden sipulit. Siinä ”kurinalaiset muodot, eleettömät leikkaukset ja peittävät pituudet henkivät kirkollista muotokieltä”. Lehti opastaa luomaan uuden tyylin: kuorosisko-style. Nunnamaisen siveän ja peittävän asun on suunnitellut Valentino ja muodin aallon harjalla ratsastava kietoo kaulaansa upeasti koristellun ristin a la Dolce & Gabbana.

Mitä tästä pitäisi ajatella? Kun joku on tarpeeksi vanhanaikaista, siitä tuleekin jo trendikästä? Tiedämme, että muodin kiertokulku nostaa samat elementit vuoroin ylös ja vuoroin alas tietyn syklin mukaisesti. Se ei ehkä kuitenkaan riitä selitykseksi uskonnollisen kuvaston nousulle muotimaailmaan juuri nyt.

Jollakin tavalla kirkkotaide ja uskonnollisuus kiehtovat muodin luojia. Pyhyys on taas muodikasta eli nähdään hyvänä ja tavoiteltavana. Sitä julistavat pukeutumisellaan trendikkäät nuoret aikuiset, uusien suuntausten edelläkävijät, juuri se eniten kirkosta vieraantunut kansanosa. Kaiken julkisuushakuisuuden vastapainona alkaa nyt näkyä kaipuuta hiljaisuuteen ja rauhaan.

Nuorten parisuhderintamalla kristilliset arvot ovat vahvasti tätä päivää, kuulutaan sitten kirkkoon tai ei. Nuoret katselevat omien vanhempiensa ja muiden aikuisten syrjähyppyjä ja muita parisuhdesotkuja päätään puistellen ja haluavat itse elää toisennäköistä elämää. Sitoutumista ja perhekeskeisyyttä arvostetaan ja niihin pyritään. Parisuhteessa uskollisuus on itsestään selvä arvo. Oppilaitosten järjestämille parisuhdekursseille jonotetaan ja perheneuvontaan hakeudutaan hyvissä ajoin. Tämä kertoo siitä, että parisuhde koetaan tärkeänä ja siinä halutaan pysyä eteen tulevista vaikeuksista huolimatta.

Ehkä muoti ei siis sittenkään tuo kirkollisine kuvastoineen mitään aivan uutta, vaan seuraa vain perässä kuvittaen nuorten jo valitsemia arvopohjia.

Samasta muoti-ilmiöstä puhutaan myös toisessa blogissa.

elle collection 3013

Rajalla -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.