Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Siveyden sipulit ja hunnutetut nunnat

Paula Ruotsalainen
Blogit Rajalla 27.8.2013 06:00

Elle collection 2013

”Uskontunnustus, pyhäkoulun tytöt ja hunnutetut nunnat”. Tuttua kuvastoa ja sanastoa kaikille. Mutta kun lisätään joukkoon termit luksusluostari ja siveyden sipulit, niin kuva alkaakin muuttua ja olo hämmentyä. Mistä tässä puhutaan?

Meillä Suomessa uskonnollisuus koetaan usein vanhanaikaisen synonyymiksi. Jos joku siihen liittyen on muodikasta, niin kirkosta eroaminen. Maailmalta puhaltavat kuitenkin uudet tuulet.

”Kirkkotaiteesta ammennettu muotokieli syleilee universumia herkillä yksityiskohdilla ja ristiretkiaarteilla” kertoo Elle Collections -lehden syysnumero. Se esittelee uuden trendin: siveyden sipulit. Siinä ”kurinalaiset muodot, eleettömät leikkaukset ja peittävät pituudet henkivät kirkollista muotokieltä”. Lehti opastaa luomaan uuden tyylin: kuorosisko-style. Nunnamaisen siveän ja peittävän asun on suunnitellut Valentino ja muodin aallon harjalla ratsastava kietoo kaulaansa upeasti koristellun ristin a la Dolce & Gabbana.

Mitä tästä pitäisi ajatella? Kun joku on tarpeeksi vanhanaikaista, siitä tuleekin jo trendikästä? Tiedämme, että muodin kiertokulku nostaa samat elementit vuoroin ylös ja vuoroin alas tietyn syklin mukaisesti. Se ei ehkä kuitenkaan riitä selitykseksi uskonnollisen kuvaston nousulle muotimaailmaan juuri nyt.

Jollakin tavalla kirkkotaide ja uskonnollisuus kiehtovat muodin luojia. Pyhyys on taas muodikasta eli nähdään hyvänä ja tavoiteltavana. Sitä julistavat pukeutumisellaan trendikkäät nuoret aikuiset, uusien suuntausten edelläkävijät, juuri se eniten kirkosta vieraantunut kansanosa. Kaiken julkisuushakuisuuden vastapainona alkaa nyt näkyä kaipuuta hiljaisuuteen ja rauhaan.

Nuorten parisuhderintamalla kristilliset arvot ovat vahvasti tätä päivää, kuulutaan sitten kirkkoon tai ei. Nuoret katselevat omien vanhempiensa ja muiden aikuisten syrjähyppyjä ja muita parisuhdesotkuja päätään puistellen ja haluavat itse elää toisennäköistä elämää. Sitoutumista ja perhekeskeisyyttä arvostetaan ja niihin pyritään. Parisuhteessa uskollisuus on itsestään selvä arvo. Oppilaitosten järjestämille parisuhdekursseille jonotetaan ja perheneuvontaan hakeudutaan hyvissä ajoin. Tämä kertoo siitä, että parisuhde koetaan tärkeänä ja siinä halutaan pysyä eteen tulevista vaikeuksista huolimatta.

Ehkä muoti ei siis sittenkään tuo kirkollisine kuvastoineen mitään aivan uutta, vaan seuraa vain perässä kuvittaen nuorten jo valitsemia arvopohjia.

Samasta muoti-ilmiöstä puhutaan myös toisessa blogissa.

elle collection 3013

Paula Ruotsalainen

Keskustelu

”Nuorten parisuhderintamalla kristilliset arvot ovat vahvasti tätä päivää, kuulutaan sitten kirkkoon tai ei.”

Millä perusteella arvot, jotka eivät ole mitenkään sidoksissa kristinuskoon, ovat kristillisiä arvoja?

Tuosta mainokuvasta herää kysymys, että kuuluukohan kirkollisuuteen myös anoreksia nervosa. Ainakaan sitä mallia ei pitäisi nuorisolle tarjota, vaikka se nimenomaan Ranskassa näkyy olevan muotia. ”Kuorosiskolta” vaaditaan kapeuden lisäksi näköjään myös runsaasti pituutta, mistä kaikki sen noin vain hankkivat? Ilme on asiaankuuluvan kärsivä vain toisella siskolla vasemmalta.

Pekka Raukkolle:
Uskollisuus ja sitoutuneisuus parisuhteessa eivät toki ole kristinuskon yksinomaisuutta, vaikka kuuluvatkin siihen kiinteästi. Samat elämää suojelevat ja rakkautta korostavat arvot ovat yhteisiä monissa eri uskonnoissa ja ideologioissa. Toistemme rakastamiseen ja kunnioittamiseen emme tarvitse uskontoa, vaikka erityisen vahvan esimerkin siitä antoikin Jeesus.

hra K:lle:
Kirkollisuuteen ei toki kuulu anorexia nervosa niin kuin eivät muutkaan ulkonäkövaatimukset. Muotimaailmassa onneksi puhaltaa uusia tuulia tässäkin asiassa. Jotkut muotitalot ovat alkaneet ottaa malleiksi normaalipainoisia ihmisiä näiden poikkeuksellisen pitkien ja laihojen mallityttöjen rinnalle ja sijaan.Viime aikoina on puhetta mediassa ollut myös ylipainoisten ihmisten syrjinnästä ja epäkunnioittavasta kohtelusta. Olkoon kirkkomme paikka, jonne mahtuvat ja ovat tervetulleita kaikki mittoihin ja muotoihin katsomatta. Jokainen mies ja nainen, nuori ja lapsi on Jumalan silmissä kaunis.

Paula,

Minua on vain aina vähän häirinnyt se puhetapa, jossa kaikille uskonnoille ja uskonnottomille yhteisiä arvoja kutsutaan kristillisiksi arvoiksi. Tällä arvojen ”omimisella” halutaan minusta antaa sellainen viesti, että arvot syntyisivät uskonnosta, eikä päinvastoin.

Näitä luetaan juuri nyt