Siveyden sipulit ja hunnutetut nunnat

Blogit Rajalla
Elle collection 2013

”Uskontunnustus, pyhäkoulun tytöt ja hunnutetut nunnat”. Tuttua kuvastoa ja sanastoa kaikille. Mutta kun lisätään joukkoon termit luksusluostari ja siveyden sipulit, niin kuva alkaakin muuttua ja olo hämmentyä. Mistä tässä puhutaan?

Meillä Suomessa uskonnollisuus koetaan usein vanhanaikaisen synonyymiksi. Jos joku siihen liittyen on muodikasta, niin kirkosta eroaminen. Maailmalta puhaltavat kuitenkin uudet tuulet.

”Kirkkotaiteesta ammennettu muotokieli syleilee universumia herkillä yksityiskohdilla ja ristiretkiaarteilla” kertoo Elle Collections -lehden syysnumero. Se esittelee uuden trendin: siveyden sipulit. Siinä ”kurinalaiset muodot, eleettömät leikkaukset ja peittävät pituudet henkivät kirkollista muotokieltä”. Lehti opastaa luomaan uuden tyylin: kuorosisko-style. Nunnamaisen siveän ja peittävän asun on suunnitellut Valentino ja muodin aallon harjalla ratsastava kietoo kaulaansa upeasti koristellun ristin a la Dolce & Gabbana.

Mitä tästä pitäisi ajatella? Kun joku on tarpeeksi vanhanaikaista, siitä tuleekin jo trendikästä? Tiedämme, että muodin kiertokulku nostaa samat elementit vuoroin ylös ja vuoroin alas tietyn syklin mukaisesti. Se ei ehkä kuitenkaan riitä selitykseksi uskonnollisen kuvaston nousulle muotimaailmaan juuri nyt.

Jollakin tavalla kirkkotaide ja uskonnollisuus kiehtovat muodin luojia. Pyhyys on taas muodikasta eli nähdään hyvänä ja tavoiteltavana. Sitä julistavat pukeutumisellaan trendikkäät nuoret aikuiset, uusien suuntausten edelläkävijät, juuri se eniten kirkosta vieraantunut kansanosa. Kaiken julkisuushakuisuuden vastapainona alkaa nyt näkyä kaipuuta hiljaisuuteen ja rauhaan.

Nuorten parisuhderintamalla kristilliset arvot ovat vahvasti tätä päivää, kuulutaan sitten kirkkoon tai ei. Nuoret katselevat omien vanhempiensa ja muiden aikuisten syrjähyppyjä ja muita parisuhdesotkuja päätään puistellen ja haluavat itse elää toisennäköistä elämää. Sitoutumista ja perhekeskeisyyttä arvostetaan ja niihin pyritään. Parisuhteessa uskollisuus on itsestään selvä arvo. Oppilaitosten järjestämille parisuhdekursseille jonotetaan ja perheneuvontaan hakeudutaan hyvissä ajoin. Tämä kertoo siitä, että parisuhde koetaan tärkeänä ja siinä halutaan pysyä eteen tulevista vaikeuksista huolimatta.

Ehkä muoti ei siis sittenkään tuo kirkollisine kuvastoineen mitään aivan uutta, vaan seuraa vain perässä kuvittaen nuorten jo valitsemia arvopohjia.

Samasta muoti-ilmiöstä puhutaan myös toisessa blogissa.

elle collection 3013