Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Suomi-brändin kolhut huolestuttavat enemmän kuin alkoholiongelma

Blogit Rajalla 20.8.2013 05:52
Jukka Keskitalo
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.

Saako maahanmuuttaja nostaa Suomessa kissan pöydälle? Tätä testasi heinäkuussa toimittaja Wali Hashi kirjoittaessaan alkoholin ja suomalaisten suhteesta. Syntyi kyllä keskustelua, mutta näyttää siltä, että ongelmaa ei olla vieläkään valmiita kohtaamaan.

Tämä näkyi selvästi kun hollantilaisen tv-kanavan ohjelmassa käsiteltiin suomalaista alkoholikulttuuria ja kuvattiin öisillä kaduilla hoipertelevia humalaisia. Mediassa ei oltu huolestuneita itse ongelmasta, vaan surtiin sitä, että taas Suomen maine kärsii. Kuinka kuvaavaa: mitä nuo muut meistä ajattelevat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan suomalaisten alkoholitavat ovat radikaalisti muuttuneet. Yhdeksän kymmenestä käyttää alkoholia. Viime vuosikymmeninä se on tullut niin hyväksytyksi ja arkiseksi, että raittius on poikkeama normaalista ja juomattomuutta pitää usein selitellä erikseen.

Tutkijoiden mukaan on selvää, että tehokkain tapa vaikuttaa alkoholin kulutukseen on nostaa hintaa ja vaikeuttaa saatavuutta. Suomessa näyttää kuitenkin edelleen olevan päättäjälle lähes poliittinen itsemurha ryhtyä ehdottamaan keskioluen laimentamista tai sen myymistä vain Alkossa. Tämän sai huomata tuore ministeri Susanna Huovinen kesällä.

Alkoholin saatavuuden rajoittamista on usein vastustettu vetoamalla eurooppalaisiin juomatapoihin, joiden on aika tulla myös Suomeen. THL:n erikoistutkijan Esa Österbergin mukaan on hankala puhua suomalaisten juomatapojen eurooppalaistumisesta.

”Ei ole olemassa yhtenäistä eurooppalaista juomatapaa”, Österberg sanoo. ”Ennemminkin Etelä-Euroopan maat näyttäytyvät kummajaisina siinä, kuinka ne ovat pystyneet pitämään alkoholin silkkana ruokajuomana ja luomaan sosiaaliset normit, että aterioiden välillä ei juoda.”

”Suomessahan arvostetaan rehellisyyttä, mutta kun kysymys on alkoholiongelmista, mihin se rehellisyys katoaa?” kysyy Wali Hashi. Itse väittäisin, ettei ongelmaa haluta kohdata, vaan tutkijoiden mielipiteet kaikuvat kuuroille korville. Edes miljardin euron vuosittaiset kulut alkoholin haittojen hoidosta eivät riitä herättelijäksi.

Suomalaiseen alkoholiongelmaan tutkijoiden suosittamia ratkaisuja (hinta ja saatavuus) ehdottavat saavat pian huomata saaneensa otsaan moralistin leiman. Sen riskin minäkin tällä blogilla otan. Silti kristillinen ja jo antiikista nouseva kohtuuden hyve voisi olla hyvä ohjenuora sekä yksilötasolla että kansallisessa päätöksenteossa.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JukkaKeskitalo
Seuraa kirjoittajaa Facebookissa

Rajalla -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.