Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Päättäjille lomaltapaluuluettavaa

Blogit Rajalla 13.8.2013 04:30
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Luin pitkittyneen lomani aikana monta kirjaa. Kahdessa niistä kerrottiin samasta ajasta, 1800-l. loppupuolesta. Toinen, sivumäärältään pieni, sisällöltään ja kieleltään suuri kirja, oli Aki Ollikaisen esikoinen Nälkävuosi. Se nosti muistot kouluvuosilta. Kävelin usein Nälkäänkuolleiden patsaan ohi. Suurina nälkävuosina Kiuruvedellä kuoli yli 1000 ihmistä. Monet heistä olivat muualta tulleita ’mieronkulkijoita’, joista Ollikainenkin kertoo. – Ovatko nälkävuodet vain historiaa vai voisiko niistä ottaa oppia niukkuuden Suomessa?

Ollikainen kertoo köyhän ihmisen tarinaa kuvaten kuolemaa runollisen kauniisti ja sydäntä kouraisevan todesti: ”Sitten hänen silmiinsä ilmestyy tyhjyyden pimeä kirkkaus.” Ne, joilla on edes vähän ruokaa, jakavat vähästään, antavat yösijan, saattelevat mierontietä eteenpäin. – Nälkä koskettaa jokaista, niitäkin, joille kärsimys on etäinen, filosofinen kysymys. Lääkäri ja senaattori etsivät omilla tahoillaan keinoja vähentää kärsimystä. Samassa ihmisessä on rinnan, sisäkkäin, erottelematta, hyvä ja paha.

Samasta ajasta kertoo Bo Carpelan jo vuonna 1978 ilmestyneessä, dekkariksikin luonnehditussa kirjassaan Kulkeva varjo. Pienessä merenrantakaupungissa Vuoren alueen hökkelien lapset katselevat, kun rikkaat juhlivat kristallisaleissa. Myös Carpelanin kieli nousee tarinan yläpuolelle: ”Varjokuvia, Werner ajattelee, ja kaikki tämä, viidenkymmenen vuoden perästä, mullalla peitettyä, poissa, mutta puut huojuvat ja tuuli puhaltaa jatkuvasti.”

Hallitus valmistelee seuraavan vuoden budjettia. Eduskunta vielä lomailee. Valtiovarainministeri Urpilainen haluaa, että Suomi on hyvinvointivaltio vielä 20 vuoden päästäkin. Hänen mukaansa on kyse uudistuksista, joilla kyetään parantamaan työllisyyttä, nostamaan työllisyysastetta, pidentämään työuria ja parantamaan tuottavuutta. Presidentti Niinistö toteaa ykskantaan: ”Elämme yli varojemme!” – Ollikaisen kirjassa senaattori miettii, kuinka saada kansalle työtä. ”Nuo unet piinasivat häntä kymmenen vuotta sitten, nyt ne ovat taas palanneet. Yksi syyskuun hallayö toi ne takaisin. Sen jälkeen oli selvää, että tästä talvesta tulisi maalle katastrofi.”

Kuka seisoo nyt myrskyä vastassa? Tai kenen vuoksi me olemme – minä olen – valmis luopumaan ihokkaasta, palkankorotuksesta tai lomarahasta, jakamaan työtäni niiden kanssa, jotka ovat sitä ilman? Onko leipä yhteinen, kohtuullisesti kunkin tarpeiksi tarkoitettu vai onko parempi, että ”Nälkä karsii kansakunnasta pois heikoimmat kuin puutarhuri omepuustaan huonot oksat?”

Lainaukset kirjoista: Aki Ollikainen: Nälkävuosi ja Bo Carpelan: Kulkeva varjo

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.