Räsäs-trombi vai yt-tornado?

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Kirjoittaja on viestintäjohtaja Suomen Lähetysseurassa ja seuraa median, kirkon ja yhteiskunnan hiljaisia ääniä.

Kuumana päivänä eri ilmakerroksissa tuulet puhaltavat eri nopeuksilla ja ehkä eri suuntiinkin.

Hetken pyörivät ilmassa ikävät sanat, vapaa-ajattelijoiden ilkamointi ja piispojen hiipat. Trombi viskaa ne pyörityksen jälkeen taas tukevasti tantereelle. Palataan arkeen, jossa elämä jatkuu.
Yhteisvastuukeräyksen voimin vähennetään esimerkiksi vanhusten yksinäisyyttä. Vapaaehtoisia lipaskerääjiä on yli 40 000. Rippijuhlia viettää puolestaan yli 50 000 nuorta vuosittain ja meillekin on liiennyt pari kutsua tähän nuoren elämän herkkään hetkeen.

Paljon pahempi yt-neuvottelujen tornado heittelee suomalaisia perheitä. Minua hätkähdytti tieto Oulusta, jossa kohta alkavat jo 30:nnet yt-neuvottelut lyhyen ajan sisällä! Kuka sitä kestää?

Kesän grillihetkissä on moni tunnustanut olevansa peloissaan työpaikkansa puolesta. Moni valvoo öitä ja pyörittää töitä mielessään. Onhan ihmisiä ovella jonoksi asti, joten älä töistäsi valita! Kesälomaa joku pitää siksi vain viikon ja vastailee sähköpostiin päivittäin. Työ vie monelta yhteisen perheloman.

Viime viikolla SuomiAreenan keskustelussa Porissa kirkon järjestämässä paneelissa piispa Kaarlo Kalliala ja kansanedustaja Anna Kontula kertoivat, mikä heille on pyhää. Kallialalle pyhää on silokallio, paljas ja sileä, kesäauringossa lämmennyt. Se sijaitsee jossain ulkosaaristossa. Kontulalle puolestaan pyhää on meren loiske rantaan, sen aistiminen ja kokeminen. Pyhiä mysteereitä molemmat.

Räsäs-kohun keskellä kirkolle tulleessa palautteessa joku selitti eroaan kirkosta. Hän sanoi, ettei tarvitse kirkkoa selviytyäkseen omaa elämäänsä vaivaavista mysteereistä.

Moni meistä vaan tarvitsee mysteeriä ja kirkkoa elämäänsä. Pyhän kokeminen ja elämän rajallisuus ovat tätä ihmiselämää. Tornadoja sattuu elämässä kohdalle. Silloin on hyvä, että joku Suurempi ottaa meistä kiinni.
Voimavara ja ihmeellinen mysteeri on myös virsi, joka kumisi vahvana Virsi ja viini-illassa Porissa kesäyöhön. ”Sinuhun turvaan Jumala, meit´ häpeästä säästä”, myös tästä myötähäpeästä.