Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Räsäs-trombi vai yt-tornado?

Blogit Rajalla 23.7.2013 05:42
Iiris Kivimäki
Iiris Kivimäki - avatar
Kirjoittaja on viestintäjohtaja Suomen Lähetysseurassa ja seuraa median, kirkon ja yhteiskunnan hiljaisia ääniä.

Kuumana päivänä eri ilmakerroksissa tuulet puhaltavat eri nopeuksilla ja ehkä eri suuntiinkin.

Hetken pyörivät ilmassa ikävät sanat, vapaa-ajattelijoiden ilkamointi ja piispojen hiipat. Trombi viskaa ne pyörityksen jälkeen taas tukevasti tantereelle. Palataan arkeen, jossa elämä jatkuu.
Yhteisvastuukeräyksen voimin vähennetään esimerkiksi vanhusten yksinäisyyttä. Vapaaehtoisia lipaskerääjiä on yli 40 000. Rippijuhlia viettää puolestaan yli 50 000 nuorta vuosittain ja meillekin on liiennyt pari kutsua tähän nuoren elämän herkkään hetkeen.

Paljon pahempi yt-neuvottelujen tornado heittelee suomalaisia perheitä. Minua hätkähdytti tieto Oulusta, jossa kohta alkavat jo 30:nnet yt-neuvottelut lyhyen ajan sisällä! Kuka sitä kestää?

Kesän grillihetkissä on moni tunnustanut olevansa peloissaan työpaikkansa puolesta. Moni valvoo öitä ja pyörittää töitä mielessään. Onhan ihmisiä ovella jonoksi asti, joten älä töistäsi valita! Kesälomaa joku pitää siksi vain viikon ja vastailee sähköpostiin päivittäin. Työ vie monelta yhteisen perheloman.

Viime viikolla SuomiAreenan keskustelussa Porissa kirkon järjestämässä paneelissa piispa Kaarlo Kalliala ja kansanedustaja Anna Kontula kertoivat, mikä heille on pyhää. Kallialalle pyhää on silokallio, paljas ja sileä, kesäauringossa lämmennyt. Se sijaitsee jossain ulkosaaristossa. Kontulalle puolestaan pyhää on meren loiske rantaan, sen aistiminen ja kokeminen. Pyhiä mysteereitä molemmat.

Räsäs-kohun keskellä kirkolle tulleessa palautteessa joku selitti eroaan kirkosta. Hän sanoi, ettei tarvitse kirkkoa selviytyäkseen omaa elämäänsä vaivaavista mysteereistä.

Moni meistä vaan tarvitsee mysteeriä ja kirkkoa elämäänsä. Pyhän kokeminen ja elämän rajallisuus ovat tätä ihmiselämää. Tornadoja sattuu elämässä kohdalle. Silloin on hyvä, että joku Suurempi ottaa meistä kiinni.
Voimavara ja ihmeellinen mysteeri on myös virsi, joka kumisi vahvana Virsi ja viini-illassa Porissa kesäyöhön. ”Sinuhun turvaan Jumala, meit´ häpeästä säästä”, myös tästä myötähäpeästä.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.